În România, incidența bolilor cardiovasculare crește de la an la an. Aproximativ 47% dintre decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cu o incidență mai mare în rândul femeilor-52% vs. 42% în rândul bărbaților.
În ultimii ani s-a constatat o scădere semnificativă a vârstei la care debutează bolile cardiovasculare, în special cele cardiovasculare ischemice precum angina pectorală sau infarctul miocardic acut, de la 45 de ani, cum se observa în trecut, la 35 de ani, în prezent.
“Odată cu creșterea incidenței bolilor cardiovasculare și scăderea vârstei de debut a acestora se simte o nevoie acută de tratamente revoluționare care să redea sănătatea pacienților în cât mai scurt timp. Unul dintre aceste tratamente de ultimă generație este reprezentat de stentul coronarian complet bioresorbabil.
Procedura se efectuează în sala de angiografie de către medicul intervenționist, se realizează printr-o puncție de 1-2 mm la nivelul mâinii sau piciorului, iar prin această puncție se introduc catetere de ghidaj (tuburi subțiri de plastic). Prin aceste catetere se livrează și se montează stenturile pe arterele inimii. Beneficiul imens al procedurii este că tratează afecțiunea ischemică (îngustarea sau blocarea vaselor de sânge), iar pacientul se externează după doar 24 de ore.“, a declarat Dr. Marin Postu, medic specialist cardiolog, supraspecializat în Cardiologie Intervențională la Centrele de Excelență ARES București.
În ceea ce privește beneficiile stentului, acestea sunt caracterizate prin cele trei metode de comportament ale acestuia:
• La un an sau doi ani de la montare, acesta se dizolvă transformându-se în dioxid de carbon și apă, elemente biocompatibile.
• După montare se comportă ca o structură prin care poate circula liber sangele, tratând astfel afecțiunea cardiovasculară ischemică.
• Eliberează timp de cateva luni un medicament antiproliferativ, adică împiedică creșterea excesivă a țesutului în interiorul stentului.
Cei trei factori principali ai bolilor cardiovasculare sunt:
Fumatul: Statisticile arată că 32% dintre bărbații cu vârsta de peste 15 ani și aproximativ 10% dintre femeile din aceeași categorie de vârstă au acest viciu. Totodată, 25 % dintre adolescenții de 15 ani precum și 15% dintre adolescentele de 15 ani fumează.
Dieta: În ceea ce privește dieta românilor, 36% dintre aceștia consumă legume o dată pe zi și 15 % din ei consumă de două ori pe zi. Belgia consumă în proporție de 10,2% de cel puțin două ori pe zi și 72,5% din populație consumă o dată pe zi legume.
Sedentarismul: Conform Eurobarometrului efectuat de către Societatea Europeană de Cardiologie, România se află sub media europeană în ceea ce privește efectuarea exercițiilor fizice. 8% din populația României face exerciții de cel puțin cinci ori pe săptămână, 6% de cel puțin trei sau patru ori pe săptămână, 7% o dată sau de două ori pe săptămâna. 49% dintre români nu fac sport niciodată.
Pentru prima dată în sistemul privat din Europa și în premieră națională în România, stenturile coronariene bioresorbabile au fost montate în cadrul Centrelor de Excelență ARES București.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Centrele ARES
Încă din anul 2010, prin deschiderea primului Centru de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intevențională București, ARES s-a remarcat pe piața serviciilor medicale prin oferirea unui act medical responsabil și a unei alternative în ceea ce înseamnă medicina tradițională, asigurând tratamente minim invazive în locul tratamentelor clasice. Centrele de Excelentă Ares au dezvoltat in Bucuresti, in cadrul Spitalului Ponderas, un departament de cardiologie si radiologie interventionala, care include doua sali de angiografie si sase cabinete medicale. Formată din doctori renumiți, cu o înaltă calificare medicală, dobandită atât în România, cât și în străinătate, echipa medicală ARES colaborează cu cadre medicale prestigioase din țară și din afară, ce garantează calitatea actului medical.