+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 18 August 2011 15:01

ruptura-de-perineuRuptura de perineu mai este numita si rupture veche de perineu, deoarece femeile lasa sa treaca ani de zile pana cand se prezinta la medic, lucru care nu este bun. Ruptura de perineu este o afectiune ce apare numai la femeile ce au nascut un copil mai mare pe cale naturala, care au avut sarcina gemelara sau mi multi copii. Nu este insa obligatoriu sa apara. Ruptura de perineu se poate instala la ani de zile de cand s-a produs fenomenul nasterii pe cale naturala.

Exista o confuzie des intalnita in randul pacientelor cu ruptura de perineu si anume faptul ca ele cred ca au infectie urinara insa, cu toate ca infectia urinara este tratata problema nu dispare, fapt ce trebuie sa le conduca cu gandul la posibilitatea existentei unei rupturi de perineu. In acele moment orice pacienta cu incontinenta urinara, trebui sa consulte un medic chirurg care practica astfel de proceduri chirurgicale, deoarece singura rezolvare a rupturii de perineu este interventia chirurgicala.

 

Trecerea fatului prin micul bazin in actul nasterii, poate lasa niste rupturi care se cicatrizeaza dar care nu pot sa ajunga la stadiul anatomic initial de la care s-a pornit inainte de nastere aceasta ducand la ruptura de perineu. Procedeele medicale nechirurgicale, neinvazive, nu ajuta la nimic, ba dimpotriva sunt extrem de daunatoare, intarzie pacienta sa ajunga in mediul chirurgical unde ruptura de perineu poate fi rezolvata. Procedeele medicale chirurgicale folosite pot fi atat clasice cat si moderne. Procedeele chirurgicale moderne folosesc bandeleta. Bandeleta este din material textil si se monteaza relativ usor in spatiul situat in spatele mucoasei vaginale, impingand vezica urinara si tot complexul vezical la locul lui in bazin, impiedicand iesirea vezicii urinare in afara. Procedeele clasice pt rezolvarea rupturilor vechi de perineu duc la o ingustare a orificiului vaginal, lucru deranjant pt femeia tanara. Aceste bandelete insa, nu modifica deloc dimensiunile peretelui vaginal.

Vorbind despre etapele interventiei chirurgicale de rezolvare a rupturii de perineu, dr. Laurentiu Belusica recomanda pacientelor cu incontinenta urinara de effort sa fie atente : sa stie ca are rupture de perineu, sa nu o confunde cu o infectie urinara. Intai cautam infectia urinara, o tratam, internam bolnava si apoi pregatim vaginul timp de 1-2 zile, deoarece acesta trebuie sa fie suplu, curat. Interventia propriu-zisa consta in disectia mucoasei vaginale de vezica urinara, impingerea vezicii urinare la locul ei si montarea unei plase care se exteriorizeaza prin spatele oaselor descendente ale bazinului.

Operatia are loc sub anestezie. In general se foloseste anestezia peridurala, generala, mai putin cea locala.

Avantajele acestei interventii chirurgicale: este singurul procedeu prin care aceasta problema de incontinenta urinara a femeii, se rezolva. Operatia de ruptura de perineu este o operatie relativ simpla si usoara, ca si durata si agresivitate. Este suportata cu mare usurinta atat de femeile varstnice cat si de cele tinere.

Este un mare avantaj ca aceste procedee moderne sunt folosite la femeile tinere care au viata sexuala, deoarece lasa absolut intacta anatomia locala. Nu modifica diametrele vaginului, lucru foarte important pt orice femeie tanara.

Aceasta interventie operatorie este singura solutie, fiind cea mai indicata in ruptura de perineu.

 

Recuperarea postoperatorie: A doua zi se scoate sonda urinara, iar daca pacienta daca nu locuieste singura, daca are un indice de inteligenta corespunzator, ea poate parasi spitalul la numai 24 de ore de la operatie, depinde insa si de pragul dureros pe care il are fiecare femeie. Singura problema care poate aparea este durerea, deoarece pacienta are o taietura, dar si aceasta se rezolva cu medicatia adecvata. Practic intr-o luna de zile femeia isi poate relua orice fel de activitate, inclusiv cea sexuala, ca si cum nu ar fi fost operata.

 

 

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3 SITEMAP