+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Miercuri, 12 Septembrie 2012 10:33

cleo2Simptomele urolitizei

Simptomele urolitiazei apar abia când calculii capătă dimensiuni mari și cauzează compresiuni asupra țesuturilor unde se fixează. De regulă, în aceste cazuri apar hemoragii, tulburări degenerative sau inflamația epiteliului renal, a bazinetului, vezicii urinare sau a uretrei. De asemenea, instalarea urolitiazei este echivalentă cu degradarea stării de sănătate a animalului, acesta devenind apatic, refuzând mâncarea și ascunzându-se în locuri puțin accesibile omului.

În faza de acumulare a nisipului urinar, simptomele la femele lipsesc. În cazul masculilor, nisipul urinar va bloca uretra și va deternima ruperea acesteia. În acest caz, se va forma un edem urinos în regiunea furoului și în cea subabdominală, care apar tumefiate și de culoare violacee. După ruptura vezicii urinare, abdomenul se dilată, iar în paralel au loc manifestări progresive de uremie. Atunci când uremia depășește 150 mg/100 ml, apar tulburări musculare, în special la nivelul mușchilor anconați și al fesierilor, deplasarea fiind aproape imposibilă.

Atât în cazul femelelor, cât și a masculilor, în momentul blocării complete a uretre din cauza calculilor, pisica va încearca în zadar să urineze pentru că nu va putea. Spasmele musculaturii nu vor întârzia să apară, iar odată cu acestea și durerea. Cu cât trece mai mult timp de la blocarea uretrei, cu atât este mai grav deoarece au loc modificări metabolice, precum creșterea accelerată a uremiei cu efect inhibitor la nivelul sistemului nervos central. Totodata se va instala și epuizarea din cauza eforturilor prelungite de urinare.

În cazul în care calculii au dimensiuni mari, animalul va avea colici repetate și vor prezenta simptome precum: tenesme, oligurie, strangurie sau anurie din cauza angiospasmului renal, hematurie (sânge în urină), uneori piurie (puroi în urină). De asemenea, alte simptome ale urolitiazei sunt și eliminarea de nisip urinar sau de calculi. Când boala evoluează cronic, pot apărea și semne de pielonefrită sau de cistită hemoragică.

Diagnosticarea urolitiazei

Există două metode spitalicești de diagnosticare a urolitiazei: examenul radiologic și examenul sedimentului urinar. Acestea vor oferi informații folositoare în legătură cu prezența nisipului sau a calculilor, precum și localizarea acestora. Medicul va interpreta rezultatele fiecărei analize în parte și va oferi un diagnostic (cistita, pielonefrita, nefrita, retenția urinară, ruptura vezicii urinare) și o metodă de tratament adecvată. Diagnosticul este diferit în funcție de specie, sex, forma și mărimea calculilor, prezența complicațiilor.

Autor: Diana Tudor

Citește și:

Urolitiaza la pisici - generalitati, cauze

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP