+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Vineri, 24 Februarie 2012 09:49

calciuCalciul se găsește în ornanismul uman în proporție de 99% în masa osoasă, doar 1% regăsindu-se în spațiul extracelular. În organismul unui adult, calciul reprezintă aproximativ 2% din masa corporală. Variațiile calcemiei ionice le urmează în general pe cele ale calcemiei totale în patologia umană.

Valorile normale ale calcemiei ionice

Valorile normale ale calcemiei ionice se situează între 3.6 - 5.2 mg/dl.

În cazul în care aceste valori sunt depășite apar două afecțiuni ale organismului. Este vorba despre hipercalcemia și hipocalcemia.

Hipocalcemia este cauzată de sinteza deficitară de PTH (glanda paratiroidă) și se întâlnește în cazul post tiroidectomiei, rahitismului ereditar sau dobândit, osteomalaciei, rezecției de stomac, ocluziei căilor biliare, diareei cronice, sindroamelor de malabsorbție, dializei prelungite, sindromului Burnett, alcalozei și vărsaturilor.

Hipercalcemia este cauzată de mobilitatea crescută a calciului osos. Este frecvent întâlnită în cazul osteoporozei sau absorbției intestinale crescute, în cazul hiperpartiroidiei primare sau în cazul metastazelor osose (cancer de sân, cancer de prostată, cancer tiroidian, cancer brohopulmonar).

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP