+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Joi, 13 Septembrie 2012 09:58

img.jpgLuni, 17 septembrie 2012, începând cu ora 9:00, la Spitalul Regina Maria o echipă de medici va realiza un implant cohlear la o pacientă în vârstă de 10 ani, din Chişinău. Realizarea acestei intervenții chirurgicale este posibilă, în primul rând, datorită efortului şi dorinţei extraordinare a mamei micuţei paciente, care luptă pentru ca fiica ei să aibă o viaţă normală.

 În acest sens, datorită Asociaţiei Darul Sunetului, care s-a implicat la strângerea unei părţi semnificative din suma necesară, cât și implicării Clinicii Urechii, care a donat o sumă substanţială de bani, implantul cohlear se va putea realiza.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care amplifică sunetul, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne pentru a oferi semnale sonore către creier. Dacă pierderea auzului este profundă, o amplificare a acestuia cu ajutorul protezelor auditive nu ar ajuta cu nimic, singura soluţie salvatoare rămânând implantul cohlear.

 În România există deficienţe în procedura de alocare de fonduri şi de achiziţie a dispozitivelor prin Programul Naţional de Implant Cohlear. Programul distribuie anual doar câteva zeci de implanturi, acesta fiind un număr mult prea mic faţă de o listă de aşteptare care cuprinde un număr substanţial de cazuri, având în vedere că în România, în fiecare an, se nasc peste o sută de copii, cu pierdere de auz neurosenzorial bilateral sever-profund. Aceşti copii au nevoie, până la vârsta de maxim doi ani, de un implant cohlear.

Cu o problemă majoră în acest sens se luptă şi Republica Moldova unde posibilităţile pentru realizarea acestui tip de intervenţie medicală sunt reduse: populaţia nu este informată cu privire la implantul cohlear şi nu există pregătire specializată în domeniul audiologiei. În ciuda faptului că implantul şi procesorul de sunet aferent costă 26.500 Euro, o sumă uriaşă pentru o familie normală, în Republica Moldova nu sunt alocate bugete pentru tipul acesta de intervenţie.

Din fericire, soarta Emiliei Proţic, pacienta care va fi implantată luni la Spitalul Regina Maria, este diferită și asta deoarece mama sa, Ludmila Popazov, a început să studieze logopedia tocmai pentru a-și ajuta fiica să aibă o viață normală. Tot datorită mamei sale, Emilia a reuşit să frecventeze o şcoală normală, însă, în prezent, micuţa are mare nevoie de realizarea acestui implant deoarece protezele auditive au devenit ineficiente și nu o mai pot ajuta în acest an şcolar să îşi continue studiile.

Ludmila a studiat vreme de 4 ani coregrafia, iar după obţinerea diplomei s-a căsătorit şi a născut două fetiţe. După naşterea celui de-al doilea copil, Emilia, care suferea de surditate, familia s-a destrămat. După destrămarea familiei, mama s-a mutat împreună cu cele două fete într-un sat din afara Chişinăului, la bunici, continuând să-şi întreţină singură copiii cu o slujbă de director artistic la un institut cultural, slujbă care îi aduce un venit de doar 900 lei moldoveneşti, adică 50 euro pe lună.

Mama Emiliei a fost răsplătită pentru efortul depus în a-şi ajuta copilul şi a avut norocul de a merge la preselecţia emisiunii "Dansez pentru tine" din Chişinău. Ludmila a fost aleasă în calitate de concurentă pentru a lupta să îndeplinească visul copilului ei. La sfârşitul anului 2008, aceasta a obţinut şansa de a primi în cadrul emisiunii, două aparate de protezare foarte performante, dar din păcate nu a reuşit să câştige finala şi să poată să îşi permită operaţia de implant cohlear pentru fetiţa ei.

Ambiţia şi tenacitatea Ludmilei nu se opresc doar la fiica ei. Ea lucrează într-o organizaţie socială numită „Casa speranţei" din Chişinău, unde predă si altor părinţi logopedia pentru a le dezvălui noi orizonturi de comunicare acestor copii. În paralel, este studentă în anul doi, la Universitatea „Ion Creangă" din Chişinău, unde învaţă meseria de psihopedagog, pentru a-şi completa cunoştinţele ce îi sunt necesare în demersul său. Ludmila are toată încrederea că efortul ei va rodi atât pentru Emilia, cât şi pentru alţi copii cu probleme similare şi îşi urmează cu speranță visul.

Micuţa Emilia, va păşi pe un nou drum, animat de sunete clare şi curate, alături de mama ei care a reuşit să facă intervenţia posibilă cu ajutorul asociaţiei Darul Sunetului şi al sponsorilor ei din Germania, Cluj şi Timişoara precum şi cu sprijinul Clinicii Urechii.

Echipa care va efectua intervenţia Emiliei este formată din dr. David Lucian, cofochirurg, dr. Janes Rebol, cofochirurg la Spitalul Universitar Maribor din Slovenia, dr. Tudor Adrian, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, şeful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu", dr. Mazilu Roxana, medic specialist ORL, reglajul implantului cohlear în echipă, dr. Dan Masariu, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucureşti, dr. Dan Corneci, anestezist, dr. Stoica Gabriela, logoped psiholog.

 

Divizia de Comunicare&PR

SĂNĂTATEA MEDIA GROUP

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Telefon: 0730600094, 0752231577

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului