+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Joi, 03 Aprilie 2014 13:20

necesitatea expertizei psihologiceTribunalul București, Institutul de Psihologie Judiciarǎ și Sǎnǎtatea Media Group au deosebita onoare de a vǎ anunța cǎ pe data de 4 aprilie 2014, va avea loc evenimentul "Necesitatea expertizei psihologice a copilului și familiei ȋn procesul de stabilire a condițiilor exercitǎrii autoritǎții pǎrintești", ce se va desfășura ȋntre orele 09.00 – 18.00, ȋn Sala de Festivități a Tribunalului București.

Evenimentul reunește judecători din București și din toată țara, împreună cu reputați psihologi și experți psihologi, ȋntr-o dezbatere legată de probleme majore precum: Audierea copilului de către Instanța de Judecată; Expertiză psihologică/Anchetă psiho-socială; Expertiza copilului și familiei pentru exercitarea autorității părintești; Necesitatea consilierii psihologice a minorului și a părintelui alienator, în cazul identificării sindromului de alienare parentală; Psihologia copilului abuzat in familie; Ghidul de audiere al copilului in procedurile judiciare. La deschiderea oficiala vor participa: Judecator Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti, Judecător Mădălina Afrăsinie, președinte secția a VI-a Civilă, Tribunalul București; Judecător Gabriela Baltag, președintele Asociației Magistraților din România; Prof. Univ. Dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România; Prof. Univ. Dr. Nicolae Mitrofan, Președinte onorific Institutul de Psihologie Judiciară; iar dintre speakeri amintim pe: Judecator Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti; psiholog Dr. Iulian – Laurențiu Ștefan, preşedintele Institutului de Psihologie Judiciară, Conf. Univ. Dr. Florian Gheorghe – Membru ȋn Consiliul Director al Institutului de Psihologie Judiciarǎ, psiholog Dr. Elena Vladislav,Universitatea București, Lector Univ. Dr. Simona Maria Vlǎdica, Facultatea de Psihologie - Universitatea Ecologică București; psiholog Dr. Cătălin Luca. Implicată în realizarea acestei conferințe dedicată tuturor copiilor din România ai căror părinți trec printr-un proces de divorț în Instanță, judecător Laura Andrei, președintele Tribunalului București, este extrem de interesata de aspectele ce țin de audierea minorului în procesul de divorț, mai ales că, în urma unui astfel de proces, copiii sunt, de cele mai multe ori, victimele războiului dintre părinți. Implicarea directă a Președintelui Tribunalului București, precum și a celorlalți judecători participanți la această conferință, arată preocuparea celor chemați să aplice legea, aspect pe care îl considerăm ca fiind un semnal pozitiv atât pentru judecători cât și pentru ceilalți participanți la infăptuirea actului de justiție. Faptul că la conferință vor participa și judecători care nu sunt specializați în materia “minori și familie”, ci sunt specializați în alte materii, este, de asemenea, un aspect important.

„Tema abordatǎ ȋn cadrul acestei conferințe și anume „Necesitatea expertizei psihologice a copilului și familiei ȋn procesul de stabilire a conditiilor exercitǎrii autoritǎții pǎrintești" aduce ȋn prim-plan o problemǎ spinoasǎ ȋn Romȃnia care afecteazǎ ȋn mod direct copiii ai cǎror pǎrinți aleg sǎ divorțeze. Evenimentul ȋși dorește sǎ punǎ bazele unei colaborǎri profesionale solide, in interesul superior al copilului, ȋntre magistrații judecatori și expertii psihologi, pentru cǎ atunci cand un cuplu cu copii divorțează, se impun o serie de decizii cu privire la exercitarea autoritǎții pǎrintești și programul de vizitare. Pentru luarea acestor decizii, trebuie avute ȋn vedere numeroase aspecte psihologice și sociale care pot influența dezvoltarea viitoare a copilului”, susține Dr. Simona Maria Vlǎdica, psiholog și director general al Sǎnǎtatea Media Group.

În continuare, psiholog Dr. Iulian – Laurențiu Ștefan, preşedintele Institutului de Psihologie Judiciară afirmă că: “Asistăm cu îngrijorare la o deprofesionalizare accentuată a sistemului care ar fi trebuit să garanteze copilului și societății o evaluare psihologică riguroasă a capacității parentale și a celorlalte condiții de exercitare a autorității părintești. Sintagma “numai în interesul superior al copilului” rămâne în țara noastră un deziderat relativizat de însăși realitatea legislativă, magistrații neavând la îndemână un instrument psihologic reglementat, adecvat realității profesionale și util realității socio-culturale românești. Astfel, prevederile hotărârilor judecătoreşti nu trebuie să mai permită utilizarea lor ca metode de coerciţie de către un părinte împotriva celuilalt. După apariția noului Cod Civil, filosofia exercitării autorității părintești este încă tributară principiului „dreptului la vizită” și nu indatoririi părinților de respectare a dreptului copilului de a păstra in mod eficient relaţiile personale cu ambii părinti, obligație ce trebuie să fie adusă la indeplinire de către ambii părinți. Copiii, victime directe ale conflictului dintre părinți, sunt lăsați pradă unor riscuri psihologice grave, de destructurare afectivă, alienare parentală, ambivalenţă emoţională şi de dezvoltare a unui conflict de loialitate, accentuandu-le un complex de vinovăție, de care ar fi trebuit să fie protejați tocmai de către părinți. Situația legală prezentă se datorează în cea mai mare măsură ignorării unei resurse importante, expertiza psihologică. Toate aceste riscuri pot fi eliminate prin efectuarea unei expertize psihologice specializate și nu a unei anchete psihosociale formale, administrative, nespecializate. Raportul de anchetă psihosocială nu poate elucida nici una dintre problemele copilului și relației acestuia cu părinții săi. De multe ori anchetele sunt administrate ca niște proceduri standard, reiau parti ale dialogului cu membrii familiei, raportează răspunsurile părinților drept concluzii ale anchetei și recrează în mod artificial climatul relațional existent, fără să poată prezenta realitatea factorilor psihologici prezenți. Raportul de expertiză psihologică nu trebuie să fie înlocuit cu o simplă anchetă psihosocială, cu un act de constatare, care să sugereze magistratului soluția judiciară, ci trebuie să reprezinte rezultatul unei analize psihologice profesionale, eficiente atât pentru soluția judiciară, cât și pentru structura strategiei de abordare a condițiilor exercitării autorității părintești, de la aprobarea soluției judiciare. Astfel, magistrații pot fi securizați cu privire la soluția judiciară ce urmează să fie aprobată, printr-o expertiză psihologică profesionistă, în care aceștia trebuie să stabilească obiectivele, a cărei rezultate să prezinte într-o manieră eficientă, nebombastică sau demonstrativă, pentru magistrați, situația factorilor psihologici prezenți în relația copilului cu părinții săi/familia.”

Tema dezbatutǎ ȋn cadrul acestui eveniment reprezintǎ o problema realǎ a societǎții, ȋntȃlnitǎ ȋn majoritatea cazurilor ce se judeca ȋn Completele de Minori si Familie, iar definirea culturii familiale ajutǎ la clarificarea unor aspecte precum sistemul parental, rolurile parentalesau de gen, stilurile parentale, abilitǎțile parentale sau percepția membrilor familiei asupra familiei. Ȋn cadrul evenimentului, psihologul Dr. Cătălin Luca, ȋși va lansa cea mai recentǎ carte numitǎ “Expertiza psihologică a copilului abuzat/neglijat”.

 

Divizia de Comunicare & PR

SĂNĂTATEA MEDIA GROUP

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Telefon: 0752.231.577

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP