Joi, 07 ianuarie 2016, la orele 13:00 s-au incheiat inscrierile pentru alegerea Rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București.
Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică, Șeful Secției de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului de Urgență “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, este primul care și-a depus candidatura pentru funcția de Rector la Biroul Electoral, luni 14 decembrie, ora 09.00, ocazie cu care și-a lansat, primul, și planul de management pentru perioada 2016-2020.
Planul de Management al candidatului Laurențiu Belușică poate fi accesat AICI.
Absolvent al Institutului Medico-Militar București, Dr. Laurențiu Belușică s-a specializat ca medic primar în chirurgie digestivă, chirurgie hepatica, laparoscopică, endocrină, ginecologică și în chirurgie de urgență. A devenit medic primar chirurgie generală în anul 1999 și doctor în științe medicale în martie 2002, cu teza "Privire critică asupra procedeelor de restabilire a fluxului biliar și pancreatic cu intestin subțire".
Doctorul Laurențiu Belușică a contribuit, în calitate de coordonator și coautor, la elaborarea unei serii de manuale de chirurgie adresate studenților la medicină de anul III și IV de studiu. Preocupat în permanență de metode inovative de predare pentru studenții și rezidenții săi, a contribuit la crearea și dezvoltarea proiectului educațional Explore Medicine TV ce oferă medicilor în curs de formare, materiale didactice video de calitate HD.
În acest sens activitatea și implicarea chirurgului Laurențiu Belușică intr-un proiect inovator a fost apreciată de un post de televiziune care a realizat un reportaj despre aceste materiale didactice video,
disponibil aici!
A participat la numeroase conferințe care au avut ca temă principală relația medic-pacient, conferențiind adesea pe acest subiect. De asemenea, Dr. Laurențiu Belușică consideră că un pacient informat este un pacient cooperant, iar o bună cooperare intre medic și pacient poate duce la evitarea unui proces de malpraxis.
Interesat de problematica malpraxisului medical și de rezolvarea pe cale amiabilă a disputelor din acest domeniu, Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică a absolvit cursul de formare a mediatorilor, fiind și mediator autorizat. Dr. Laurențiu Belușică opinează că atât medicii, cât și pacienții, trebuie să fie deschiși la rezolvarea conflictelor pe cale amiabilă, prin intermediul medierii. Conform legii există obligația pentru medici să incheie asigurări de malpraxis, insă puține companii de asigurări au despăgubit victimele malpraxisului. Calea des intalnită pentru soluționarea malpraxisului medical este instanța de judecată, cu procese care se intind pe o perioadă lungă de timp, unde imaginea medicului este afectată. Medierea cazurilor de malpraxis medical permite insă evitarea expunerii la un stres indelungat și o economie majoră de timp și bani. Cu ajutorul medierii, de regulă, se ajunge la o soluție în doar câteva ședințe. Un alt avantaj important al medierii cazurilor de malpraxis îl reprezintă și confidențialitatea întregului proces.
Printre obiectivele strategice ale candidatului Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică se numără următoarele:
1. Respectarea drepturilor liberului acces la toate informațiile de interes public așa cum prevede Legea 544/2001;
2. Reglementarea situației conform căreia Raportul Rectorului și exercițiul bugetar anual trebuie să fie făcute publice pe site-ul universității și asigurarea în acest mod a transparenţei activității Rectorului și a alocării resurselor financiare ale Universității.
3. Preintampinarea cazurilor de plagiat prin achiziționare unui soft antiplagiat.
4. Universitatea trebuie sa aibă un cuvânt greu de spus în cadrul reformei sanitare. Voi genera cadrul necesar colectării problemelor specifice și formulării unor propuneri legislative ce vor fi prezentate ministerelor competente să inițieze proiecte de acte normative, urmând să fie apoi supuse aprobării Parlamentului. Aceste propuneri vor fi susținute de Rectorul Universitatii în cadrul Comisiilor de Specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului, în calitate de invitat la dezbateri.
5. Centrarea pe excelență/calitate și profesionalism în educație; cercetare științifică; selecția riguroasă și pregătirea continuă a cadrelor didactice; motivarea cadrelor didactice și a studenților; lărgirea ofertei educaționale/academice a Universității;
6. Inovația și cercetarea trebuie să pătrundă in fiecare sistem care crează intregul UMF „Carol Davila” de la metodele de predare/invățare moderne și ultramoderne, până la experiențele studenților și interacțiunile întregii Universități cu comunitatea din care face parte;
7. Activitatea de cercetare ştiinţifică bazată pe certificarea valorii prin publicarea în reviste indexate cu factor de impact şi scor de influenţă;
8. Inființarea Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic.
9. Motivarea financiară a cadrelor didactice printr-o gestionare corespunzătoare a bugetului și prin alocarea / dobândirea de fonduri necesare formării profesionale continue, inclusiv prin fonduri europene.
10. Necesitatea construirii, dotarea şi organizarea unui centru de cercetare la care să aibă acces și să fie implicați și studenții intr-un numar semnificativ;
11. Introducerea votului secret electronic pentru următoarele alegeri, dar și pentru consultarea comunității academice atunci când situația o va impune și prevederile legale o vor permite. In felul acesta va crește numărul universitarilor ce vor vota, procedura fiind mai accesibilă. Se va combate astfel și frauda electorală.
12. Crearea unei structuri online, numită „intranet” spre uzul cadrelor didactice atât pentru o comunicare eficientă, cât și pentru gestiunea cu ușurință a activităților.
13. Implementarea unei platforme informatice la nivel de Universitate (intranet) la care studenții să aibă acces cu username și parolă. In cadrul acestui intranet dedicat studenților, aceștia să poată avea acces la o bază de date care să conțină: cursuri, prezentări, statistici cu prezente/absente, notele de la examene, oportunităti de feedback.
14. Dezvoltarea cadrului legal necesar pentru a implica întreg personalul didactic, dar și studenții, în planurile urbane de intervenție și prim ajutor calificat în caz de calamități. Introducerea unui curs creditat cu tematica BASIC LIFE SUPPORT, ce va fi introdus in programa în anii preclinici.
15. Încurajarea dezvoltării legăturilor între / cu foşti absolvenţi (reţele de tip Alumni, ateliere exploratorii în cadrul conferinţelor Diaspora, etc.)
16. Prioritizarea extinderii bazei materiale a UMFCD, în acord cu nevoile studenţilor și cu exigenţele procesului de învăţare, cercetare şi inovare;
17. Dezvoltarea unor spaţii de cazare şi de studiu individual pentru studenţi şi pentru medicii rezidenţi, spații ce sunt insuficiente în prezent, astfel încât toți studenții să beneficieze de condiții optime de locuit și studiu.
18. Susținerea financiară a studenților ce formează o familie. Le voi cere insă să aibă rezultate remarcabile la invățătură.
19. Introducerea unui an de practică asistată pe pacient pentru absolvenții Facultătii de Medicină Dentară și de Farmacie, aceștia având nevoie de o perioadă de 1 an de practică asistată înainte de a incepe să lucreze individual.
20. Creșterea concurenței la admitere, a notei de admitere și implicit creșterea calității studenților la toate facultățile Universității.
21. Atragerea studenților străini prin traducerea completă a intregului site al Universității în limbile engleză, franceză și germană.
22. Activitate intensă cu ambasadele țărilor din România, pentru a iniția și dezvolta colaborari instituționale cu toate țările ce au reprezentanță diplomatică în România. Proiecte strategice și de parteneriat sunt derulate cu succes, prin ambasade, de către alte universități similare din România.
23. Managementul conținutului informațional al site-ului universităţii – actualizare permanentă, creşterea gradului de comunicare/vizibilităţii a informaţiilor de interes public, postarea unor informații corecte ca formă și conținut.
24. Implementarea unor proceduri moderne de comunicare internă, ce vor eficientiza activitatea administrativă și cea didactică.
Acestea sunt doar câteva dintre propunerile doctorului Laurențiu Belușică pentru dezvoltarea Universitătii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Primul tur al alegerilor va avea loc pe data de 10 februarie 2015.
Dacă la vot nu vor participa peste 2/3 dintre colegi și Rectorul nu va putea fi ales în această dată, atunci se va organiza turul II. Acesta va fi în data de: 17 februarie 2016.
Vă invităm să participați la "Dezbaterea publica cu candidații la funcția de Rector" din data de 02 februarie 2016. Detaliile legate de locație le vom transmite ulterior, după ce acestea vor fi stabilite.
“Imi doresc o transparență totală la aceste alegeri precum și accesul presei în incinta Universității și în sala de vot pe toată durata derulării alegerilor, precum și filmarea integrală a votării (cu respectarea confidentialității votului). In acest sens am solicitat deja acest lucru, precum și respectarea principiului liberului acces la informații de interes public și a prevederilor din Constituția României conform art. 16 si art. 31, prin adresa nr. 20 din data de 04 ianuarie 2016, depusă de subsemnatul la registratură, în atenția Biroului Electoral al Universității”, la care până în prezent însă nu am primit niciun răspuns, a declarat Dr. Laurențiu Belușică, candidat la funcția de RECTOR al U.M.F. “CAROL DAVILA”, din București.
Divizia de Comunicare&PR
SĂNĂTATEA MEDIA GROUP
E-mail:
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Telefon: 0752231577