+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Marţi, 05 Martie 2013 19:25

pastile-ADRFRAsociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania considera ca reducerea termenelor de plata in domeniul Sanatatii ar trebui sa se faca gradual pentru toate datoriile din sistem si nu imediat, doar pentru facturile emise dupa 16 martie a.c.


Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (A.D.R.F.R.) saluta intentia Guvernului de a reduce termenele de plata din domeniul Sanatatii, insa considera ca solutia asumarii unui termen de plata de 60 de zile pentru noile plati, lasand datoriile actuale, in valoare de peste 1 miliard Euro, sa fie onorate la termene de peste 300 de zile nu reprezinta o alternativa de dorit pentru distribuitorii si retailerii de medicamente. Resursele financiare identificate la nivel guvernamental pentru reducerea termenelor de plata ar trebui sa fie utilizate pentru reducerea termenelor de plata aferente intregii datorii existente, la un nivel de onorare care sa se situeze initial la 210 zile (termen contractual asumat in prezent) si, ulterior, gradual, la un nivel mai scazut.
“Noi solicitam respectarea, intr-o prima etapa, a termenului actual de decontare, ceea ce ar reprezenta o reducere cu peste 90 de zile fata de actualul termen de decontare, aplicabil pentru tot soldul inregistrat in acest moment, si nu diferentiat in functie de momentul emiterii – inainte sau dupa luna martie 2013. Practic, simpla angajare pe directia reducerii reale a termenelor de plata reprezinta din punctul nostru de vedere un angajament concret, mult mai relevant decat angajamentul implementarii unei Directive aproape imposibil de respectat in prezent pentru Romania”, declara Robert POPESCU, Presedinte A.D.R.F.R.
In conditiile in care respectarea Directivei 2011/7/UE la nivelul intregii economii romanesti este cel putin improbabila, daca nu imposibila, si stiind ca alte tari europene, cu o economie mai puternica decat a tarii noastre au declarat deja ca nu pot implementa Directiva, distribuitorii si farmacistii de lant considera ca o abordare prudenta si pragmatica este preferabila unui efort de neinteles pentru achitarea unor facturi inca neemise, pe fondul existentei unor arierate semnificative in sistem.
“Implementarea graduala a noilor termene de plata pentru toate sumele restante, nu doar pentru cele inregistrate dupa 16 martie a.c., este solutia viabila si potrivita atat pentru respectarea angajamentelor guvernamentale luate in fata organismelor internationale, cat si pentru evitarea tensionarii unui sistem farmaceutic care, in ciuda problemelor cu care se confrunta, functioneaza si nu inregistreaza in prezent blocaje in livrarile cu medicamente. Sustinem reducerea graduala a termenelor de plata, cu mentionarea acestora in contractul – cadru ce urmeaza a fi semnat pentru perioada 2013 – 2014, urmat de reduceri ulterioare confirmarii faptului ca aceste termene pot fi respectate”, mentioneaza Robert POPESCU.
A.D.R.F.R. subliniaza faptul ca promisiuni de plata foarte agresive pot genera asteptari nerealiste din partea unora dintre actorii sistemului farmaceutic, in special din zona productiei de medicamente, care, daca nu vor fi onorate, risca sa conduca la posibile blocaje in aprovizionarea cu medicamente catre piata, cu toate consecintele negative ce decurg pentru pacienti.
A.D.R.F.R. isi exprima disponibilitatea imediata pentru discutii impreuna cu toti factorii implicati din industrie si din zona autoritatilor publice – Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor Publice, CNAS, pentru implementarea unui mecanism realist si pragmatic de reducere a termenelor de plata intr-un interval de timp scurt si mediu, care sa aduca beneficii suplimentare (si nicidecum riscuri) pentru pacientii din Romania.

Pentru detalii suplimentare, contactati:
Cristina MUNTEANU – Director Executiv/ Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza / (+40) 724.220.085

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
SITEMAP