+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Luni, 12 Noiembrie 2018 10:19

implant cohlear albania romaniaSâmbătă, 10 noiembrie 2018, la Centrul Medical Galenus din Târgu Mureș, o echipă de medici condusă de Dr. Adriana Neagos, cofochirurg, Șeful Programului de implant din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgentă Târgu Mureș și Dr. Diana Duca, medic primar ORL, competență audiologie, au efectuat o nouă operație de implant cohlear. 

 

Pacienta căreia i s-a efectuat implantul cohlear este o fetiță în vârstă 8 ani, din Albania, pe nume Armela Beqiraj. Micuța nu a găsit o soluție în țara ei natală pentru a primi un implant cohlear ca să poate auzi la fel fratele ei de 4 ani, care s-a născut tot surd, însă a avut noroc și a fost implantat la vârsta de 2 ani cu ajutorul unei Fundații. Din clipa în care s-a văzut progresul uluitor al fratelui său, părinții au avut o singură dorință: ca Armela să poată auzi și vorbi, pentru a avea șansa unui viitor care să îi permită să participe la ore, într-o școală normală și să se dezvolte ca un copil cu auz normal.În ceea ce privește realizarea acestei intervenții, Dr. Adriana Neagos, chirurgul care a efectuat operația la Târgu Mureș, precizează că: “Auzul natural este un auz binaural. În cazul micuței Armela este un imens noroc că acum există, cu ajutorul tuturor celor implicați,  posibilitatea de a-i face implantarea pentru a auzi măcar cu o ureche, ceea ce o va ajuta enorm. Toate testele intra-operatorii au fost un succes și sunt convinsă că ea va avea o dezvoltare pozitivă – mai ales că are un sprijin formidabil din partea părinților ei. Sper ca în viitor Armela să aibă posibilitatea să își implanteze și a două ureche pentru a auzi mai bine, în medii cu zgomot și a sesiza mai bine sursele sonore în spațiu. Tot procesul de invățare și  înțelegere a sunetelor care urmează acum, ar fi, cu un auz bilateral, mai puțin solicitant.

Realizarea acestui implant cohlear a fost posibilă printr-o donație generoasă din partea Asociației Koala Reabilitare Auditiv Verbală ( Asociația Koala R.A.V.), din București, un centru de recuperare auditiv-verbală pentru copii hipoacuzici și surzi cu implant cohlear. Asociația Koala Reabilitare Auditiv Verbală a organizat și un training pentru un terapeut din Albania și pentru părinți, la sediul asociației din București. O sumă importantă a venit și de la Fundația MRDC a unui medic american din Albania, Dr. Charles Linderman, care sprijină proiecte umanitare în Albania și Kosovo, Kenya și Sudanul de Sud. 

Doamna Alice Popa, din partea Asociației Koala R.A.V. a declarat: „Este un privilegiu extraordinar să avem posibilitatea să dăruim mai departe cunoștințele noastre, unei țări care trece prin greutăți încă și mai mari decât noi aici, în România. Cred că atata vreme cât  suntem conștienți de dificultățile unei țări în dezvoltare cum este Albania, ne-a ajutat să înțelegem disperarea părinților și să facem un efort mare pentru noi, ca să o vedem pe Armela auzind. Suntem foarte fericiți că operația a reușit!”

Despre implantul cohlear:

Implantul cochlear este o minune necesară, fiind un dispozitiv biomedical, parțial implantabil, care înlocuiește auzul natural la persoanele suferinde de hipoacuzie severă sau profundă, inclusiv cofoză (pierdere totală a auzului). În lume există peste 450.000 de copii și adulți care au beneficiat de implant cochlear. Tehnologia este de dată relativ recentă. Primele implanturi cohleare au fost făcute la sfârșitul anilor 1970.

 

Divizia de Comunicare&PR

SĂNĂTATEA MEDIA GROUP

E-mail:  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Telefon: 0752231577 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP