+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu

Dictionar Medicamente

Medicamente care incep cu litera

Acarbose Tecnimede, 100 mg, comprimate

Indicații terapeutice:

Produsul este recomandat ȋn trataamentul diabetului zaharat, fiind utilizat pentru controlul variațiio de zahăr din sânge.

Este recomandat ȋn tratamentul diabetului zaharat non-insulino-dependent la pacienţii care nu pot fi controlaţi doar prin dietă sau la pacienţii care urmează o dietă asociată cu medicamente antidiabetice orale.

Produsul acționeazǎ prin încetinirea digestiei carbohidraţilor din dieta pacientului, scǎzȃnd valorile mari de zahăr din sânge, care apar după fiecare masă.

Mod de utilizare:

Doza obişnuită este unul sau două comprimate luate împreună cu alimente de trei ori pe zi. Atunci când se începe tratamentul, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi comprimatele o dată sau de două ori pe zi, înainte de a creşte doza la de trei ori pe zi.

Acarbose Tecnimede trebuie utilizat ȋn modul prescris de medic. Pentru ca medicamentul sǎ aducǎ beneficiile dorite este necesar ca pacientul sǎ respecte dieta indicatǎ de medic.

Comprimatele de Acarbose Tecnimede trebuie mestecate împreună cu prima cantitate de alimente. Dacă preferaţi să nu mestecaţi comprimatele, atunci înghiţiţi-le întregi cu o cantitate mică de lichid înainte de masă.

Dacă aţi uitat să luaţi una sau mai multe doze de Acarbose Tecnimede, nu luaţi comprimatele între mese ci aşteptaţi următoarea doză şi masă programată şi continuaţi tratamentul ȋn mod normal. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa un comprimat uitat.

Medicamentul trebuie pǎstrat la temperaturi sub 30°C, ȋn ambalajul original, protejat de soare și umezealǎ. Nu ȋl lasați la ȋndemȃna copiilor.

Compoziție:

Un comprimat conţine acarboză 100 mg, precum și alte componente precum: celuloză microcristalină, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru şi stearat de magneziu.

Substanța activǎ: Acarboza

Contraindicații:

Nu utilizaţi Acarbose Tecnimede dacǎ:

Sunteţi alergic la acarboză sau la oricare dintre componentele din Acarbose Tecnimede.

Dacă suferiţi de inflamaţia sau ulceraţia intestinelor, de exemplu colită ulceroasă sau boala lui Crohn.

Dacă aveţi, sau sunteţi susceptibil la o obstrucţie a intestinelor.

Dacă aveţi o disfuncţie hepatică.

Dacă aveţi o boală intestinală din cauza căreia digestia nu este adecvată sau alimentele nu se absorb în mod corespunzător.

Dacă aveţi o hernie mare sau orice altă condiţie pee care o cantitate mare de gaze ȋn intestin o pot înrăutăţi.

Dacă sunteţi ȋnsǎrcinatǎ sau alăptaţi.

Dacă aveţi o tublurare hepaticǎ, sfatuiți-vǎ cu medicul dumneavostrǎ.

Dacă luaţi insulină sau derivaţi de sulfoniluree pentru controlul valorilor dumneavoastră de zahăr din sânge, probabil că sunteţi obişnuit să evitaţi episoadele de hipoglicemie prin administrarea de zahăr atunci când simţiţi că nivelul de zahăr din sânge este prea scăzut.

Atunci cȃnd utilizați medicamentul, nu tratați un episode de glicemie cu zahǎr obișnuit ci luați glucozǎ sub formǎ de comprimate.

Acarbose Tecnimede nu este recomandat pacienţilor cu vârsta sub 18 ani.

Reacții adverse:

La unii pacienți pot apǎrea anumite reacții adverse sub forma: unei scăderi a numărului de trombocite din sânge (asociată cu erupţie trecătoare pe piele, vânătaie sau sângerare uşoară), reacţii alergice cum ar fi o erupţie trecătoare pe piele, roşeală a pielii, erupţii cutanate, mâncărime, ileus asociat cu durere abdominală severă, vărsături şi absenţa gazelor sau a mişcărilor intestinului, inflamaţia ficatului (hepatită asociată cu icter - îngălbenirea pielii şi a ochilor).

În primele zile sau săptămâni de tratament cu Acarbose Tecnimede, puteţi prezenta o flatulenţă crescută (gaze), zgomote la nivelul stomacului, o senzaţie de plenitudine şi posibil crampe abdominale. Este, de asemenea, posibil să aveţi scaune mai moi sau chiar diaree, mai ales după o masă cu alimente care conţin zahăr sau zaharoză. În mod normal, aceste simptome dispar dacă continuaţi tratamentul şi urmaţi dieta prescrisă.

Ȋn studiile de specialitate s-a arǎtat faptul cǎ unul din 10 persoane poate avea cel mai des ca efect advers la acest medicament flatulențe. Mai rar pot apǎrea diareea și durerile abdominale, iar cele mai puțin frecvente reacții adverse sunt: greața, indigestia, varsǎturile, icteul, creșterea temporarǎ a enzimelor hepatice.

În mod normal, aceste simptome dispar dacă continuaţi tratamentul şi vă conformaţi regimului prescris, ȋnsǎ daca simptoele persistǎ mai mult de douǎ, trei zile adresați-vǎ medicului. Nu se recomandǎ luare de medicamete antiacide pentru a trata indigestia deoarece acestea nu vor avea efecte benefice.

Dacă depăşiţi doza prescrisă, sau în cazul unui supradozaj, puteţi avea diaree sau alte simptome intestinale, cum ar fi flatulenţa (gaze) şi dureri abdominale.

Intercțiunea cu alte medicamente:

Anumite substanțe pot interacționa atunci cȃnd pacientul utilizeazǎ și alte medicamente, de aceea trebuie sǎ discutați cu medicul dumneavoastrǎ despre acest aspect. Acarbose Tecnimede poate modifica efectul altor medicamente sau, alternativ, alte tratamente luate ȋn aceeași perioadǎ pot modifica efectul medicamentului.

Dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente, vorbiţi cu medicul dumneavoastrǎ înainte de a lua acest medicament:

Absorbante intestinale, de exemplu cărbunele.

Medicamente care ajută digestia (preparate pe bază de enzime digestive).

Antibioticele, neomicina.

Colestiramina, un medicament utilizat pentru tratamentul valorilor crescute de colesterol.

Digoxină.

Pacientul trebuie sǎ ȋi comunice medicului dacǎ a luat recent și alte pastile, inclusiv medicamente eliberate fǎrǎ prescripție medicalǎ. Acarbose Tecnimede nu ar trebui să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau a folosi utilaje.

Informații despre produs:

Comprimate rotunde, de culoare albă, plate, cu o linie mediană pe o faţă.

Acarbose este disponibil sub formă de comprimate de 100 mg în ambalaje cu câte 10, 20, 30, 50, 60, 90, 120 şi 270 comprimate.

Sursa : Agentia Nationala a Medicamentului

 

ACC junior, 100 mg/plic, pulbere pentru solutie orala

Indicații terapeutice:

ACC Junior 100 mg pulbere pentru soluţie orală este recomandat în cazul afecţiunilor tractului respirator: laringită, sinuzită acută şi cronică, otită medie.

ACC facilitează tusea şi expectoraţia secreţiilor în cazul afecţiunilor respiratorii acute şi cronice acompaniate de tulburări în formarea şi transportul mucusului: bronşită acută, bronşită astmatiformă, în acutizările bronho-pneumopatiei cronice, bronşiectazii, mucoviscidoză, astm bronşic.

Mod de utilizare:

Ȋn cazul ȋn care medicul nu a oferit indicații exacte cu privire la administrarea medicamentului, se recomandǎ urmǎtoarea administrare:

La copiii cu vȃrsta sub 2 ani - Administraţi ACC Junior 100 mg pulbere pentru soluţie orală numai la recomandarea medicului, deoarece nu există suficientă experienţă cu privire la administrarea acetilcisteinei la această grupă de vârstă.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani - Un plic de 2-3 ori pe zi (echivalent cu 200-300 mg acetilcisteină).

Copii şi adolescenţi cu vârsta între 6-14 ani - Un plic de 3-4 ori pe zi (echivalent cu 300-400 mg acetilcisteină)

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 14 ani - 2 plicuri de 2-3 ori pe zi (echivalent cu 400-600 mg acetilcisteină).

Medicamentul se administreazǎ dupǎ mese, prin dizolvarea conținutului plicului ȋntr-un pahar cu apǎ. Este recomandat un consum bogat ȋn lichide pe durata tratamentului. Dacǎ simptomele se agravează sau nu se ameliorează după 4-5 zile, adresaţi-vǎ medicului dumneavoastră.

Ȋn tratamentul bronşitei cronice şi mucoviscidozei este necesar un tratament de lungă durată. Ȋn cazul ȋn care ați uitat sǎ luați o dozǎ, urmați tratamentul ȋn mod normal fǎrǎ a lua o dozǎ ȋn plus pentru a suplini doza uitatǎ.

Nu utilizați ACC Junior după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Nu lasați produsul la ȋndemȃna copiilor.

Compoziție:

Fiecare plic de pulbere pentru soluţie orală conţine acetilcisteină 100 mg, zahăr, acid ascorbic, zaharină, aromă de portocale.

Substanța activǎ: Acetilcisteinǎ

Reacții adverse:

La unii pacienți pot apǎrea anumite reacții adverse; reacțiile mai puţin frecvente sunt: durerile de cap, febra, reacţiile alergice (mâncărime, urticarie, erupţie tranzitorie la nivelul pielii, respiraţie dificilă, ritm rapid al inimii, scăderea tensiunii arteriale), inflamaţia gurii, durere abdominală, diaree, vărsături, pirozis şi greaţă, zgomote în urechi (tinitus).

Reacțiile adverse rare: îngustarea bronhiilor (în special la pacienţii cu hiperreactivitate bronşică și în astmul bronşic).

Reacțiile adverse foarte rare: reacţii anafilactice până la şoc anafilactic.

S-a observat foarte rar prezenţa sângerării în cazul administrării de acetilcisteină, la paciențiii hipersensibili. Dacǎ observați una sau mai multe din aceste reacții, opriți imediat administrarea produsului, și adresați-vǎ medicului.

Contraindicații:

ACC Junior nu trebuie utilizat la pacienții alergici (hipersensibil) la acetilcisteină sau la oricare dintre celelalte componente ale ACC Junior.

Se recomandă prudenţă în cazul pacientilor cu astm bronşic sau la pacienţii cu ulcere evidenţiate anamnestic.

Se recomandǎ evitarea administrǎrii acestilcisteinei la pacienţii la care este afectat metabolismul histaminei, deoarece poate determina simptome de intoleranţă (cefalee, rinită vasomotorie, prurit).

Pentru pacienţii cu diabet zaharat este recomandat ca aceștia sǎ consulte medical ȋnainte de a utiliza produsul. Un plic de pulbere pentru soluţie orală conţine carbohidraţi 0,24 unităţi de pâine ( 2,83 g zahăr).

Nu s-au observat cazuri de supradozaj în cazul administrării orale de acetilcisteină.

Totuși, ȋn cazul unui supradozaj pot sǎ aparǎ diaree, vǎrsǎturi, dureri de stomac, greațǎ iar nou nǎscuții pot prezenta hipersecreție.

Administrarea intravenoasă a unor doze extrem de mari de acetilcisteină, a determinat reacţii anafilactoide parţial reversibile. În cazul unei administrări masive pe cale intravenoasă s-au observat convulsii epileptice şi edem cerebral.

Intercțiunea cu alte medicamente:

Anumite substanțe pot interacționa atunci cȃnd pacientul utilizeazǎ și alte medicamente, de aceea trebuie sǎ discutați cu medicul dumneavoastrǎ despre acest aspect. Nu uitați sǎ menționați toate pastilele pe care le-ați luat ȋn ultima perioadǎ. Urmǎtoarele interacțiuni ȋntre ACC Junior pulbere pentru soluţie orală și alte medicamente necesitǎ precauție:

Administrarea antibioticelor de genul clorhidratului de tetraciclinǎ (cu excepția doxiciclinei) nu trebuie sǎ coincidǎ cu administrarea produsului și trebuie sǎ urmeze la un interval de cel puțin 2 ore dupǎ acesta.

Antitusivele pot interacționa cu produsul prin ȋmpiedicarea eliminarǎrii secreției bronice mucolitice. Asocierea celor douǎ tipuri de medicamente obligǎ la prudențǎ.

Pentru pacienții care au luat trinitrat de glicerină: acetilcisteina poate crește efectul vasodilatator şi al inhibǎrii agregării plachetare al nitroglicerinei.

Sursa : Agentia Nationala a Medicamentului

Accupro, 10 mg, comprimate filmate

Indicaţii:

Accupro 10 mg este folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale precum şi ca adjuvant în tratamentul insuficienţei cardiace congestive fiind un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei.

Mod de utilizare:

Pentru utilizarea medicamentului cereţi indicaţii medicului. Întotdeauna cereţi sfatul medicului sau farmacistului, iar dacă aveţi impresia că Accupro 10 mg acţionează prea slab sau prea puternic, informaţi-vă medicul.

Comprimatele pot fi luate o dată sau de două ori pe zi. Tratamentul începe cu o doză mică, care poate fi mărită, dacă medicul consideră necesar, până ce se obţine efectul dorit.

Se recomandă administrarea comprimatelor la aceleaşi ore din zi, în mod regulat iar comprimatele se înghit cu o cantitate suficientă de apă.

Pentru utilizarea în cazul:

Hipertensiunii arteriale

Doza iniţială este, de obicei, de 10 mg, putând apoi fi crescută la 20-40 mg pe zi. De obicei, doza nu va fi crescută mai repede de o lună. Dacă este necesar, medicul poate prescrie până la maximum 80 mg pe zi. În cazul în care pacientul are deja un tratament cu un diuretic, doza iniţială va fi de 5 mg.

Insuficienţă cardiacă congestivă

Accupro 10 mg se administrează în acelaşi timp cu un diuretic sau/şi un glicozid cardiac, iar doza iniţială este de 5 mg, o dată sau de două ori pe zi. Această doză poate fi apoi crescută la 10-40 mg pe zi, luate o dată sau împărţite în două prize. Urmaţi cu stricteţe indicaţiile medicului şi nu schimbaţi niciodată dozele din proprie iniţiativă.

Boli de rinichi

Dacă suferiţi de boli de rinichi, medicul vă poate recomanda doze mai mici.

Pentru pacienţii mai în vârstă nu este necesară modificarea dozelor.

Substanţa activă: quinapril 10 mg.

Celelalte ingrediente: lactoză monohidrat, carbonat de magneziu greu, gelatină, crospovidonă, stearat de magneziu, hipromeloză, hidroxipropilmetilceluloză, dioxid de titan (E 171), macrogol 400, ceară Candelilla.

Păstraţi medicamentul la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original. Nu utilizaţi Accupro 10 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Contraindicaţii:

Nu utilizaţi medicamentul dacă sunteţi alergic la quinapril sau substanţe înrudite (alţi IEC), sau la excipienţii produsului;

Daca aveţi antecedente de edem angioneurotic (de ex. apărut în urma unor tratamente anterioare cu inhibitori ai enzimei de conversie). Nu a fost evaluată sensibilitatea încrucişată cu alţi inhibitori ai enzimei de conversie;

Dacă aveţi angioedem ereditar sau idiopatic

Dacă sunteţi în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcină

Precauţii:

Fiţi precaut atunci când:

Efectuaţi sau trebuie să efectuaţi o cură de desensibilizare, şi anume pentru a reduce reacţiile la înţepăturile de albine sau de viespi;

Dacă sunteţi tratat sau pe cale de fi tratat prin afereza lipoproteinelor cu densitate mică (înlăturarea colesterolului din sânge prin anumite aparate);

Dacă suferiţi de boli de ficat sau de rinichi;

Dacă sunteţi planificat pentru operaţii, inclusiv la stomatolog. Dacă vă aflaţi în tratament cu Accupro 10 mg, trebuie să informaţi medicul, deoarece cel mai probabil veţi fi anesteziat, ceea ce este important pentru tensiunea arterială;

Dacă aţi avut de curând diaree, vărsături, transpiraţii exagerate sau aţi suferit de alte afecţiuni cu pierderi importante de lichide din corp; medicul vă va sfătui să beţi lichide în cantităţi adecvate în timpul tratamentului cu Accupro 10 mg.

Dacă suferiţi de intoleranţă ereditară la galactoză, deficit de lactază Lapp sau malabsorbţie de glucoză-galactoză.

Recţii adverse:

Precum mai toate medicamentele, Accupro 10 mg poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la multe persoane.

Reacţii adverse: dureri de cap, ameţeli, tuse seacă, oboseală, greţuri şi/sau vărsături, dureri musculare, diaree, dureri de piept, dureri abdominale, tulburări de digestie, dureri de spate, respiraţie dificilă, strănuturi, secreţii nazale abundente, dureri în gât, insomnie, hipotensiune arterială (scăderea tensiunii sângelui), parestezie (amorţeli, furnicături), creşterea în sânge a creatininei şi a azotului ureic.

Reacţii adverse rare: anemie, scăderea numărului de trombocite din sânge (cu formarea dificilă a cheagurilor de sânge), reacţii alergice (umflarea feţei, limbii sau gâtului, cu tulburări de respiraţie), depresie, nervozitate, somnolenţă, tulburări de vedere, angină pectorală, palpitaţii, creşterea frecvenţei bătăilor cardiace, ameţeală şi slăbiciune la ridicarea din poziţia şezând sau culcat, leşin, dilatarea vaselor de sânge, uscăciunea gurii sau gâtului, acumulare de gaze în intestine, pancreatită (inflamarea pancreasului), căderea exagerată a părului, înroşirea pielii sau eroziuni ale pielii, transpiraţii excesive, sensibilitate crescută a pielii la lumina solară, senzaţie de mâncărime, dureri articulare, infecţii urinare, impotenţă sexuală, umflarea membrelor sau umflarea generalizată a corpului (edem generalizat).

Reacţii adverse foarte rare: umflarea feţei, a limbii, a gâtului, sau a mucoasei intestinale, neutropenie/agranulocitoză (scăderea numărului de celule albe din sânge, ceea ce duce la infecţii), creşterea nivelului de potasiu din sânge.

Interacţiunea cu alte medicamente:

Unele medicamente, atunci când sunt luate în acelaşi timp cu Accupro 10 mg, pot influenţa modul în care Accupro 10 mg acţionează, sau Accupro 10 mg poate influenţa modul în care aceste medicamente acţionează. Acestea sunt:

- tetracicline

- litiu

- medicamente cu adaos de potasiu (înlocuitori pentru sarea de bucătărie, cu conţinut în potasiu)

- diuretice (medicamente care stimulează urinarea), mai ales spironolactonă, triamteren sau amilorid

- alte medicamente împotriva hipertensiunii arteriale

- medicamente antidiabetice (insulină sau antidiabetice orale)

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă aveţi ameţeli. Acest efect nedorit poate apărea mai ales la începutul tratamentului cu Accupro 10 mg.

Sursa: Agentia Nationala a Medicamentului

Accuzide, comprimate filmate, 10 mg/12,5 mg

Indicații terapeutice:

Accuzide este un medicament utilizat pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Produsul conţine o combinaţie de quinapril (care dilatǎ vasele de sȃnge) şi hidroclorotiazidă, care ajută la eliminarea excesului de lichide din organism.

Mod de utilizare:

Doza obişnuită este de un comprimat filmat pe zi. Dacă este necesar, medicul poate creşte doza, prin prescrierea comprimatelor de Accuzide Forte sau Accuzide Forte Plus. Medicul este cel care va recomanda un mod de administrare persoanlizat ȋn funcție de nevoile pacientului. Comprimatele se ȋnghit cu o cantitate suficientǎ de apǎ și este recomandat sǎ fie luate la aceeași orǎ din zi, indiferent de orarul meselor.

Dacǎ ați omis o dozǎ luaţi următorul comprimat imediat ce vă amintiţi. Dacă este momentul următoarei doze, luaţi doar o singurǎ doză.

Compoziție:

Substanţele active ale medicamentului sunt quinapril şi hidroclorotiazidă. Fiecare comprimat filmat conţine quinapril 10 mg şi hidroclorotiazidă 12,5 mg. Accuzide conţine lactoză de aceea dacǎ aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, este mai bine sǎ întrebaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.

Produsul mai conține și: nucleu-lactoză monohidrat, carbonat de magneziu greu, povidonă, crospovidonă, stearat de magneziu, film-hipromeloză 3 cP, dioxid de titan (E 171), hidroxipropilceluloză, macrogol 400, hipromeloză 50 cP, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), ceară Candelilla.

Comprimatele filmate sunt ovale, biconvexe, roz, prevăzute cu linie mediană pe ambele feţe şi inscripţionate "PD 222" pe o faţă. O cutie de Accuzide conține 30 de comprimate.

Produsul trebuie pǎstrat la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original și nu trebuie lǎsat la ȋndemȃna copiilor.

Contraindicații:

Nu utilizați medicaamentul ȋn cazul ȋn care: sunteţi alergic la substanţele active, la oricare dintre substanțele component ale Accuzide sau la antibioticele cunoscute sub denumirea de sulfonamide, dacă aţi suferit în trecut de angioedem și ați avut un tratament cu un inhibitor ECA, dacă sunteţi predispus la angioedem ereditar/idiopatic, și nici ȋn cazul ȋn care alǎptați sau sunteți ȋnsǎrcinatǎ. Este contraindicatǎ utilizarea medicamentului dacă suferiţi de anurie, dacă urmează să faceţi teste pentru a verifica funcţia glandelor paratiroide sau daca aveți sub 18 ani.

Reacții adverse:

La unii pacienți pot apǎrea anumite reacții adverse precum:

Neutropenie/agranulocitoză (lipsa unor globule albe din sânge, ceea ce poate duce la infecţii, dureri în gât, febră.) Aceste reacţii sunt mai posibil să apară dacă suferiţi de depunerea excesivă de colagen în vasele de sânge (boli de colagen).

Hipotensiune arterială (scăderea tensiunii sanguine). Această reacţie este mai posibil să apară dacă aţi luat diuretice (pentru eliminarea lichidelor din organism), aţi consumat băuturi alcoolice, v-aţi deshidratat sau vi s-a efectuat dializă.

Angioedem la nivelul capului şi gâtului (umflarea feţei, limbii şi faringelui, ceea ce duce la dificultăţi de respiraţie). Aceste reacţii sunt foarte rare, dar periculoase. Este necesarǎ contactarea personalului medical ȋn astfel de situații.

Alte reacții adverse pot fi: senzaţia de apăsare în piept, tulburări de respiraţie, febră sau scădere inexplicabilă în greutate. Ȋn oricare din cazurile de mai sus, pacientul trebuie sǎ ȋși contacteze medicul.

Mai rar, pot apǎrea și alte reacții adverse precum: greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, constipaţie, senzaţie de jenă sau dureri în stomac, balonare, dureri de cap, ameţeli, înroşirea bruscă a feţei, insomnie, oboseală, somnolenţă, slăbiciune, senzaţie de furnicături, amorţeli, nervozitate, tuse, strănut, secreţii nazale excesive sau dureri în gât, bronşită, infecţii virale, dureri de spate, dureri în piept sau dureri muscular precum și erupții la nivelul pielii, pancreatită, boli de rinichi sau hepatitǎ.

La unii pacienți au mai fost observate și: bătăi cardiace mai rapide, uscăciunea gurii sau gâtului, căderea părului, impotenţă, infecţii urinare, depresie, confuzie, senzaţie de zgomote în urechi, vedere tulbure, tulburări de gust, creşterea cantităţii de colesterol şi trigliceride, creşterea concentraţiei de creatinină sau azot ureic sanguin, modificarea necesarului de insulină la pacienţii diabetici sau creşterea concentraţiei de glucoză sanguină, creşterea concentraţiei de acid uric, precum și scăderea numărului de trombocite.

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje ȋn cazul ȋn care aveţi ameţeli.

Intercțiunea cu alte medicamente:

Anumite substanțe pot interacționa atunci cȃnd pacientul utilizeazǎ și alte medicamente. Accuzide poate influenţa modul în care acţionează: tetraciclina, litiu, medicamentele cu adaos de potasiu, steroizii (precum hidrocortizonul, dexametazona, prednisolonul), antiinflamatoarele nesteroidiene pentru calmarea durerii, diureticele, alte medicamente împotriva hipertensiunii arteriale, barbituricele sau narcoticele, medicamente antidiabetice, colestiramina sau colestipolul.

Ȋn cazul ȋn care ați utilizat medicamente farǎ prescripție medicalǎ este recomantat sǎ ȋi comunicați medicului care au fost acestea.

Precauții speciale:

Este necessarǎ informarea medicului ȋn cazul ȋn care: suferiți de alergii sau astm bronşic;

suferiţi de boli de ficat sau de rinichi; suferiţi de o îngustare a valvelor cardiace sau o obstrucţie a fluxului sanguin din ventriculul stâng; suferiţi de diabet sau de gută; sunteţi trataţi prin hemodializă; suferiţi de lupus eritematos; suferiţi de colagenoze; sunteţi sau urmează să fiţi trataţi prin afereza lipoproteinelor cu densitate mică; sunteţi sau urmează să fiţi în tratament prin desensibilizare (pentru a reduce efectul unor alergeni, cum ar fi veninul de albine sau de viespi); dacǎ urmează să fiţi anesteziat în vederea unei intervenţii chirurgicale sau dacǎ sunteți ȋnsarcinatǎ sau alǎptați.

Sursa : Agentia Nationalǎ a Medicamentului

Aceclofen, supozitoare

 

Indicații terapeutice:

Produsul este recomandat pentru tratamentul bolilor reumatismale inflamatorii sau degenerative precum: artrita reumatoidǎ, artrita reumatoidǎ juvenilǎ, spondilita ankilopoeticǎ, osteoartrita și spondilartrita, pentru sindroamele dureroase ale coloanei vertebrale, reumatismul abarticular, reumatismul psoriazic sau ȋn cazul atacurilor acute de gutǎ. Este recomandat, de asemenea, ȋn cazul afecțiunilor ginecologie dureroase sau infamatorii precum dismenoreea primarǎ sau anexita.

Mod de utilizare:

Doza obişnuită este de unul sau douǎ supozitoare.

În afecţiuni reumatismale acute, se recomandă o doză iniţială de 100-150 mg diclofenac sodic, în 2-3 prize:

• La pacienţii cu afecţiuni gastro-intestinale în antecedente se recomandă 1 supozitor de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara), asociat cu 50 mg diclofenac sodic administrat oral.

• La pacienţii cu sensibilitate a mucoasei rectale, pentru a se evita iritaţiile locale, se recomandă un supozitor seara, asociat cu 50-100 mg diclofenac sodic administrat oral.

În tratamentul de întreţinere ȋn afecţiunile reumatismale se administrează o doză zilnică de 100 mg diclofenac sodic în 2 prize (un supozitor seara la culcare, pentru calmarea durerii nocturne, asociat cu 50 mg diclofenac sodic administrat oral, dimineaţa).

La pacientele care suferǎ de dismenoreea primară, doza iniţială este de 1-2 supozitoare sau un supozitor şi 50 mg diclofenac sodic administrat oral. Doza poate fi crescută la următoarele cicluri menstruale până la maxim 200 mg diclofenac sodic pe zi (1-2 supozitoare la care se adaugă diclofenac sodic administrat oral până la doza totală).

Tratamentul trebuie sǎ fie început înaintea de apariţia primelor manifestari şi continuat ȋn funcție de simptomele pe care pacientul le experimenteazǎ.

Compoziție:

Un supozitor conţine paracetamol 500 mg şi diclofenac sodic 50 mg.

Diclofenacul este un derivat al acidului fenilpropionic şi este un puternic antiinflamator, antialgic şi antipiretic, care inhibǎ sinteza prostaglandinelor.

Acţiunea analgezică este de intensitate moderată, având un mecanism dublu: central prin interferarea procesului de integrare talamică și hipotalamică a senzaţiei dureroase şi periferic prin inhibarea inflamaţiei care generează sau întreţine durerea.

Paracetamolul prezintă acţiune analgezică și antipiretică. Efectul analgezic este asemănător cu al fenacetinei şi influenţează numai durerile de intensitate medie.

Produsul nu este recomandat copiilor.

Medicamentul trebuie pǎstrat la temperaturi sub 25°C, ȋn ambalajul original, protejat de soare și umezealǎ. Nu ȋl lasați la ȋndemȃna copiilor.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Aceclofen dacǎ sunteți hipersensibil la oricare dintre componenţii produsului, dacǎ aveți o hipersensibilitate la alte antiinflamatoare nesteroidiene (inclusiv criza de astm, urticarie sau rinita acuta), dacǎ suferiți de ulcer gastro-duodenal sau de insuficienţă hepatică severă.

Produsul este contraindicat ȋn cazul persoanelor care suferǎ de insuficienţă renala severă sau de insuficienţă cardiacă severă sau necontrolată terapeutic, precum și ȋn cazul ȋn care existǎ antecedente recente de rectită sau rectoragii. Produsul nu va fi administrat femeilor care sunt ȋn ultimul trimestru de sarcinǎ (dupǎ luna a șasea).

Reacții adverse:

La unii pacienți pot apǎrea anumite reacții adverse sub forma:

Tulburărilor gastro-intestinale precum: greaţă, vărsături, dureri epigastrice, diaree, crampe abdominale, dispepsie, flatulenţă, anorexie; rare cazuri de ulcer gastro-duodenal, hemoragie digestivă sau perforaţie, exacerbarea colitei ulcerohemoragice; iritaţii locale sau agravarea bolii hemoroidale.

Tulburărilor la nivelul sistemului nervos central: cefalee, ameţeli şi somnolenţă. Pot să apară în cazuri izolate parestezii, tulburări de memorie, dezorientare, tulburări de vedere şi auz, insomnie, iritabilitate, depresie sau anxietate.

Tulburărilor cutanate: eruptii cutanate şi urticarie. Ȋn cazuri izolate pot apǎrea erupţii buloase, eczeme, eritem polimorf, eritrodermie sau purpură.

Tulburări renale sunt o reacție adversǎ mai rarǎ. Cu toate acestea pot apǎrea: edeme periferice, insuficienţă renală acută, hematurie, nefrite, proteinurie şi necroză papilară.

Tulburări hepatice prin creşteri ale transaminazelor sau hepatite cu sau fără icter.

Tulburări hematologice prin apariția leucopeniei, trombocitopenie, agranulocitozei, a anemie hemolitică sau aplastică.

Hipersensibilizare prin apriția unor simptome dermatologice (exantem, exemă), sau respiratorii (bronhospasm, excepţional reacţii anafilactoide).

Manifestări uşoare ce pot apǎrea la începutul tratamentului sunt: diaree, colici, balonări şi dureri rectale.

Aceclofen influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ȋn cazul de supradozaj pot apǎrea: hipertensiune arterială, insuficienţă renală sau convulsii. Simptomele supradozajului cu paracetamol sunt următoarele: greaţă, vărsături, anorexie, paloare, dureri abdominale, care apar în general în primele 24 ore. Simptomele supradozajului cu diclofenac sunt: cefalee, agitaţie motorie, iritabilitate, ameţeli convulsii, dureri epigastrice, greaţă, vărsături, diaree, hematemeză, tulburări ale funcţiei renale și hepatice. Ȋn cazul femeilor ȋnsǎrcinate produsul este contraindicat ȋncepȃnd cu luna a șasea de sarcină datorită riscului de toxicitate cardio-pulmonară şi renală la făt şi de prelungire a timpului de sângerare la mamă şi la copil, la sfârşitul sarcinii. De asemenea, nu se recomandă administrarea de Aceclofen în timpul alăptării.

Utilizarea supozitoarelor prezintă un risc de iritaţie locală, în special în cazul utilizării îndelungate şi în doze mari. De asemenea, utilizarea nu este adecvată în caz de diaree.

Intercțiunea cu alte medicamente:

Anumite substanțe pot interacționa atunci cȃnd pacientul utilizeazǎ și alte medicamente, de aceea trebuie sǎ discutați cu medicul dumneavoastrǎ despre acest aspect.

Produsul nu trebuie asociat cu:

Alte antiinflamatoare nesteroidiene incluzând salicilaţi: la doze mari, aceștia cresc riscul ulcerogen şi hemoragic digestiv prin sinergie aditivă;

Cu anticoagulante orale (heparinǎ şi ticlopidinǎ) din cauza faptului cǎ acestea cresc riscul hemoragic prin inhibarea funcţiei plachetare şi agresiune asupra mucoasei gastro-duodenale. Dacă asocierea nu poate fi evitată, se recomandă supravegherea clinică şi biologică (urmărirea timpilor de sângerare şi de protrombină).

Cu dispozitivele intrauterine deoarece existǎ posibilitatea diminuării eficacităţii acestora.

Cu litiul din cauza faptului cǎ o creştere a litemiei poate atinge valori toxice prin diminuarea excreţiei renale a litiului. Dacă totuşi asocierea este necesară se urmăreşte litemia şi se adaptează doza de litiu, în timpul tratamentului si după întreruperea administrării diclofenacului.

Cu metotrexatul deoarece creşte toxicitatea hematologică când se administrează în doze mari şi la mai puţin de 24 ore înainte sau după diclofenac.

Produsul poate fi asociat, dar necesitǎ precauții speciale:

Cu diureticele deoarece existǎ riscul de aparție a insuficienţei renale acute la bolnavii deshidrataţi, prin diminuarea filtrării glomerulare. Este necesară hidratarea bolnavului şi urmărirea funcţiei renale la debutul tratamentului.

Cu antihipertensive (β blocante, captopril, lizinopril, diuretice) deoarece acestea scad efectul antihipertensiv prin inhibiţia prostaglandinelor vasodilatatoare.

Cu interferonul alpha din cauza faptului cǎ existǎ riscul de a-i neutraliza acțiunea.

Precauții speciale:

Produsul va fi administrat cu prudenţă şi sub supraveghere medicalǎ la pacienţii cu afecţiuni gastro-intestinale în antecedente precum: ulcer duodenal, colită ulcerohemoragică, boală Crohn precum şi la cei cu antecedente de tulburări hematologice sau tulburări de coagulare.

La pacienţii cu insuficienţă cardiacă, ciroză sau nefropatie cronică, la pacienţii trataţi cu diuretice, după o intervenţie chirurgicală majoră care antrenează o hipovolemie, trebuie monitorizată diureza şi funcţia renală.

La pacientii vârstnici şi subponderali se recomandă utilizarea celei mai mici doze de tratament.

De asemenea, se recomandă precauţie la pacienţii cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază din cauza paracetamolului din compoziţie.

Sursa : Agentia Nationala a Medicamentului

Total medicamente  88  vizibil in  18  Pagini

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului