+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++ Health & Beauty Expo - Fa din sanatatea ta, frumusetea ta! +++ Gala Sanatatii - Locul de intalnire al valorilor din sanatate +++ Conferinta Nationala a Pacientilor - Cel mai important eveniment dedicat pacientilor din Romania +++ Conferinta Bebe Sanatos - Cel mai important eveniment dedicat cresterii si ingrijirii copilului, in primii 3 ani de viata

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu

ponta ministerul sanatatiiVictor Ponta s-a ȋntȃlnit cu ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, cu președintele CNAS, Doru Bǎdescu și cu subsecretarul de stat, Raed Arafat pentru, a discuta despre noua lege a Sǎnǎtǎții, precum și despre problemele sistemului medical romȃnesc.

 

Premierul Romȃniei a afirmat cǎ susține noua lege a Sǎnǎtǎții, care va ajunge ȋn septembrie ȋn Parlament. „Echipa actualǎ are sprijinul meu de a veni ȋn Guvern cu proiectul de lege, care va rǎmȃne ȋn dezbatere ȋn lunile iulie și august. Retușurile vor fi fǎcute ȋn luna septembrie de cǎtre parlamentari.", a declarat primul ministru.

Ȋn ceea ce privește situația sistemului romȃnesc de sǎnatate, premierul a identificat unele din principalele cauze care au adus sistemul sanitar ȋn situația actualǎ. „În calitate de prim-ministru sunt conştient şi am recepţionat mesajul transmis practic de lumea medicală, dar şi de pacienţii care beneficiază de servicii medicale referitor la situaţia extrem de gravă în care se află sistemul de sănătate din România. O situaţie generată în primul rând de măsuri greşite.", a declarat acesta.

Ponta a vorbit despre cele 21.000 de posturi vacante existente ȋn sistemul sanitar, posturi din care s-au ocupat doar 500, despre existența unui deficit cronic de finanțare, despre utilizarea greșitǎ a resurselor existente, precum și despre lipsa de interes din partea politicienilor pentru un domeniu fundamental precum sǎnǎtatea. De asemenea, premierul a mai amintit și despre regula conform cǎreia angajarea unei persoane ȋn sistemul sanitar se face abia dupǎ vacantarea a şapte locuri.

Premierul a evidențiat faptul cǎ existǎ o crizǎ de comunicare ȋntre decidenții politici și a afirmat cǎ societatea civilǎ trebuie sǎ se implice ȋn luarea deciziilor și ȋn modificarea sistemului sanitar romȃnesc: "Este vorba deciziile fundamentale pe care trebuie sǎ le luam dupǎ toate consultǎrile cu societatea civilǎ, cu medici, pacienți, foruri europene. Prin aceasta, spitalele trebuie sǎ aibǎ un management performant, iar limitările sǎ nu se facǎ cu niște consecințe dezastruoase.", a mai subliniat oficialul.

Un alt punct atins ȋn discuții se referǎ la asistența de urgențǎ, care, conform premierului, trebuie sǎ rǎmȃna publicǎ și gratuitǎ fǎrǎ a fi introduse restricții. „Sistemul de urgențǎ trebuie sǎ ramȃnǎ public și gratuit. Nu putem sǎ introducem restricții pentru vreo categorie din Romȃnia. Aceste servicii, care funcționeazǎ la un standard invidiat de foarte multe țǎri europene, trebuie sprijinite și ȋncurajate.", a subliniat premierul.

Primul ministru a adus ȋn prim-plan și cȃteva soluții care ar putea duce la ȋmbunǎtǎțirea sistemului de sanǎtate, precum diversificarea sistemului de asigurǎri și suplimentarea finanțǎrii. Ȋn acest sens, Victor Ponta a afirmat cǎ: „Sistemul de asigurǎri de sǎnǎtate trebuie diversificat, de la pachetul de bazǎ, pȃnǎ la extinderea asigurǎrilor private și facultative pentru a aduce resurse suplimentare ȋn sistemul de sănătate. Sunt de acord cu reprezentanții Ministerului Sǎnǎtǎții de a regȃndi pachetul de bazǎ. Putem scoate din acest pachet de bazǎ afecțiunile minore, cheltuielile minore pe care fiecare dintre noi ni le putem permite, cu excepția celor care au asigurǎri sociale.", a precizat acesta.

Ca o suplimentare a finanțarii sistemului de sănǎtate, premierul a propus introducerea unor mǎsuri fiscale cu ar fi transferul unei părţi din RCA, astfel „cei care au asigurare pentru autoturisme pot să acopere, într-o anumită măsură, cheltuielile pentru accidente rutiere", a declarat Victor Ponta.

Ȋn cadrul aceleiași ȋntȃlniri, ministrul Sǎnǎtǎții, Vasile Cepoi, a anunțat cǎ anul acesta vor fi inaugurate Institutul de Oncologie de la Iași, o unitate de primiri urgențe la Târgu Mureș și posibil o unitate de primiri urgențe la Spitalul Floreasca din București.

Proiectul legii Sǎnatǎții se aflǎ pȃnǎ ȋn luna august ȋn dezbatere publicǎ și urmeazǎ sǎ intre ȋn vigoare ȋncepȃnd cu data de 1 ianuarie 2013.

 

Citește și:

Viitoarea lege a Sanatatii modifica aspecte importante ale malpraxisului

comments

explore medicine tvpublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP