Medicii Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au realizat o operaţie ȋn cadrul cǎreia o fetițǎ de șase ani a primi un rinichi de la mama ei, intervenția realizȃndu-se printr-un procedeu de micşorare de rinichi, realizat ȋn premiera mondialǎ.
Directorul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, profesorul Mihai Lucan, cel care a condus și echipa de medici, declara ȋnainte de operație cǎ: "Mama va da un rinichi copilului. Riscurile sunt foarte mari. Sunt îngrijorat de ce urmează să fac pentru că e o operaţie cu foarte multe riscuri, atât pentru pacient, cât şi pentru renumele meu, pentru că intru în chestii pe care alţii nu le fac. Copilul nu are altă şansă, dacă nu e operat, va muri. Se recoltează rinichiul de la mamă, o porţiune de rinichi se detaşează pentru a se micşora astfel ca inima copilului să poată pune în funcţiune rinichiul transplantat. Trebuie să faci artificii tehnice speciale pentru ca sângele micuţului bolnav să irige rinichiul transplantat. Merită efortul pentru că vorbim despre o viaţă aici. Această operaţie în care rinichiul mamei în acest caz este redus la dimensiunile la care sistemul cardiovascular al copilului poate să pună în funcţiune nu se face nicăieri în altă parte în lume. Se face numai la noi. ", a explicat specialistul.
Operația de micșoarare a rinichiului este o premierǎ la nivel mondial, o operație asemǎnǎtoare fiind realizata tot de cǎtre prof. dr. Mihai Lucan ȋn anul 2007, tot la Cluj. Medicul a mai afirmat cǎ ȋn acest caz copilul este mult mai mic și mai fragil iar vasele sale de sȃnge sunt de asemenea mai mici.
Intervenția chirurgicalǎ a fost un succes, iar ȋn aproxmativ șapte zile fetița se poate ȋntoarce acasǎ. Ȋn acest timp, mama și fetița ȋn vȃrstǎ de șase ani vor rǎmȃne ȋnternate pentru a fi supravegheate de cǎtre medici.
Citește și:
O noua procedura medicala non-invaziva pentru pacientii cu tumori hepatice maligne