În țările în curs de dezvoltare, peste două cincimi din populația masculină fumează. Și femeile stau prost la acest capitol și asta deoarece în ultimii ani s-a constat că acestea se apucă de fumat de la vârste din ce în ce mai fragede.
Cu toate că numărul campaniilor anti-fumat a crescut, la fel s-a întâmplat și cu numărul fumătorilor. În cele mai multe dintre statele aflate în curs de dezvoltare, oamenii se lasă de fumat într-un număr foarte mic. Un studiu realizat de revista medicală "The Lancet" avertizează că tutunul poate ucide jumătate dintre fumători.
Conform aceeași publicații, există diferențe ale obiceiurilor de fumat și între țări, dar și între sexe și asta deoarece există deosebiri majore între politicile anti-tabacice ale statelor și asta din cauză că există țări în care cetăţenii nu pot beneficia de asistenţă medicală dacă vor să se lase de fumat.
"Chiar dacă măsurile eficiente împotriva fumatului, aplicate la nivel mondial, din 2008, au ajuns la circa 1,1 miliarde de oameni, 83% din populaţie nu beneficiază de mai mult de două astfel de servicii", spune conducătorul studiului, Gary Giovino, profesor la Facultatea de Medicină şi Sănătate Socială din Buffalo.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că tutunul ucide jumătate dintre fumători. Printre boli provocate de tutun se numără bolile cronice respiratorii, cancerul pulmonar și bolile cardiovasculare, care reprezintă principala cauză a mortalităţii, la nivel mondial.
Autor: Diana Tudor
Citește și:
Fumatul a ucis 6 milioane de oameni in 2011, la nivel global
Companiile de tutun americane vor trebui sa dezvaluie substantele nocive din tigari