Statutul medicului român a fost principala temă în jurul căreia s-au concentrat discuțiile din cadrul Conferinței Avocatul Medicului. Astfel, în opinia profesorului Vladimir Beliș, vicepreședintele Colegiului Medicilor din București, alegerea profesiei de medic ar fi datorată conjugării a trei factori : vocație, statutul social și material pe care le oferă această meserie. Situația sistemului sanitar din România face ca, de multe ori, factorii motivanți să dispară și medicii să plece din țară pentru a fi apreciați. Din 2007, peste 11.000 de medici au plecat să profeseze în altă țară.
În acest sens, Rodica Nassar, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților declară: "Vorbim despre motivarea tinerilor să rămână să practice această meserie în România. Păi cum îi motivăm cu un salariu de rezident? Atâta consideră statul că merită un student după șase ani de facultate, cât câștigă o menajeră care lucrează într-o familie înstărită?!" De asemenea, profesorul Beliș este de părere că bugetul pentru sănătate ar trebui să fie măcar de 6% din PIB, iar salariul minim al unui medic ar trebui să fie de trei ori salariul mediu al României.
Lipsa motivării cadrelor medicale și situația delicată în care se află sistemul sanitar românesc ar fi cauzate, în opinia prof. univ. dr. Florian Popa, și de proasta gestionare a resurselor finaciare din cadrul spitalelor, de calitatea suburbană a asistenței medicale și de situația învățământului medical românesc, care se află în derivă. Cu toate acestea, prof. univ. dr. Florian Popa este de părere că noua lege a Sănătății ar urma să îmbunătățească, prin propunerile legislative pe care le cuprinde, statutul medicului din România.
Conferința Avocatul Medicului este un eveniment marca Sănătatea Media Group organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor din Bucureşti.
Citește și:
Medici nemotivati financiar si profesional, sistem sanitar subfinantat
Ziua Europeana a Medicului, sarbatorita pentru prima data in Romania
Drepturile medicilor, aparate de o noua institutie - Avocatul Medicului