Medicul român a fost de multe ori subiectul unor acuzații, critici sau chiar agresiuni. Participanții la Conferința Avocatul Medicului au încercat să găsească sursa acestei distorsiuni. În urma discuțiilor, medicii au căzut de comun acord asupra faptului că mass-media este cea care contribuie în mare măsură la crearea unei imagini negative a medicului din România.
"Întradevăr, medicul este terfelit în România și să știți că principalul vinovat este mass-media", a declarat dr. Dorin Ion Bleahu, șeful secției de Pediatrie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Cazul medicului Naum Ciomu este de departe cel mai mediatizat caz de malpraxis din România. Medicului i s-a retras dreptul de practică și a fost pus să plătească 500.000 euro despăgubiri după ce i-a secționat penisul unui pacient. Acesta a fost totodată și primul caz de malpraxis confirmat în instanță, în România.
"Ceea ce s-a întâmplat cu doctorul Ciomu a fost total nedrept. De ce? Pentru că a tăiat penisul, pentru că dacă tăia un picior în loc de celălalt, media ar fi vorbit o lună de zile, după care era gata discuția. S-a mai întâmplat asta peste tot în lume", a declarat Prof.Univ.Dr. Monica Pop, managerulul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.
De asemenea, medicii prezenți la dezbatere, printre care și medicul de familie Mihai Lungu, sunt nemulțumiți de faptul că de cele mai multe ori mass-media prezintă parțial cazurile de malpraxis. Rezultatul anchetei este de cele mai multe ori dat uitării, iar medicii rămân, indiferent de sentință, cu imaginea pătată.
"Chiar dacă n-a fost acuzat de justiție, el a rămas un acuzat. La el lumea se uită altfel. Și când ești chemat la Colegiu, lumea începe să se uite altfel la subiect", a declarat Prof.Univ.Dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătatea și Familie a Camerei Deputaților.
Conform unui raport transmis de Colegiul Medicilor din România, în 2011, 87 de medici au fost denunţaţi de către pacienţii românii. Dintre aceștia, 26 au fost sancţionaţi, iar 15 au primit mustrări. 7 medici au primit doar avertisment, iar 3 vot de blam. Unui singur cadru medical i s-a retras calitatea de membru CMR.
Conferința Avocatul Medicului este un eveniment marca Sănătatea Media Group organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor din Bucureşti.
Citește și:
Prof.Univ.Dr. Monica Pop a apreciat ideea infiintarii Avocatului Medicului
Lansarea Avocatului Medicului cu ocazia sarbatoririi Zilei Europene a Medicului
Prof.Univ.Dr. Florian Popa: sistemul sanitar romanesc, o catastrofa