+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++ Health & Beauty Expo - Fa din sanatatea ta, frumusetea ta! +++ Gala Sanatatii - Locul de intalnire al valorilor din sanatate +++ Conferinta Nationala a Pacientilor - Cel mai important eveniment dedicat pacientilor din Romania +++ Conferinta Bebe Sanatos - Cel mai important eveniment dedicat cresterii si ingrijirii copilului, in primii 3 ani de viata

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu

Ce ascund asigurarile de malpraxis?

Malpraxisul medical este o problemă tot mai frecventă, numai anul trecut fiind raportate 87 de astfel de cazuri în România. Este și motivul pentru care autoritățile statului au considerat oportună modificarea legii malpraxisului astfel încât să permită soluționarea pe cale amiabilă a acestor cazuri. Astfel, noua reglementare presupune ca persoana care se consideră victima unei fapte de malpraxis să primească explicațiile necesare, în termen de cel mult 15 zile, de la depunerea unei cereri în acest sens. De asemenea, se introduce obligația de asigurare pentru garantarea răspunderii civile a medicilor.

Cu toate acestea, Prof. dr. Monica Pop declară: "Contractul este total împotriva medicilor. Primul lucru pe care îl exclude este penalul și știți foarte bine că dacă un pacient vrea despăgubiri de la un doctor dă în penal că nu are de unde să plătească 10% din ce cere el la civil. Și penalul e primul exclus."

Mai mult decât atât, cadrele medicale sunt obligate prin lege să dețină asigurare de malpraxis cu un plafon minim de asigurare de 300% față de venitul brut obținut din activiatea medicală în anul anterior. În aceste condiții, Prof. dr. Monica Pop subliniază faptul că medicul este complet neasigurat. Totodată, medicii se plâng tot mai des de faptul că asigurarea de malpraxis este un document rigid, asupra căruia medicul are foarte puțin de spus. "Contractul este făcut unilateral. În principiu, un contract înseamnă o înțelegere între mine și celălalt și înseamnă condițiile mele și ale lui puse cap la cap și făcut un contract comun", declară Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

Specialiștii recomandă medicilor care încheie o poliță de asigurare pentru malpraxis să citească cu atenție condițiile generale și speciale de asigurare, chiar și acele pagini cu scris mic. Ideea conform căreia asigurare de malpraxis acoperă medicii în toate cazurile este greșită. De cele mai multe ori, contractele de malpraxis cuprind numeroase excluderi de la plata despăgubirilor de către societățile de asigurare.

Conferința "Avocatul Medicului" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Citește și :

Pacientii acuza, medicii se apara

Prof.Univ.Dr. Monica Pop a apreciat ideea infiintarii Avocatului Medicului

Avocatul Medicului trebuie sa aiba caracter institutional

 

sigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP