De Ziua Europeană a Medicului, Sănătatea Media Group a organizat o dezbatere la care au participat personalități marcante din lumea medicală. Este vorba despre Conferința Avocatul Medicului în cadrul căreia s-au discutat problemele cu care se confruntă, atât cadrele medicale, cât și sistemul sanitar românesc.
"Cea mai nobilă dintre profesii, cea de vindecător, a devenit astăzi destul de blamată și subapreciată de autoritățile statului, dar și de opinia publică și poate și de mass-media. Am observat că această breaslă cade adeseori pradă unor acuzaţii, poate fondate, poate nefondate. Oameni care ieri le mulţumeau medicilor cu lacrimi în ochi pentru că i-au salvat, se pot întoarce împotriva lor", a deschis șirul discuțiilor Simona Maria Vlădica, Director General Sănătatea Media Group și coordonatorul Conferinței Avocatul Medicului.
Sistemul medical românesc a fost catalogat de multe ori ca fiind unul defect și nu puține au fost dățile când această caracterizare a venit în urma comparației cu sistemul medical din alte state ale Uniunii Europene. Mai mult decât atât, conform autorităților statului, peste 40% din diagnosticele date de medicii români sunt eronate. În acest context, statutul medicului devine unul controversat.
În aceste condiții, a fost propusă înființarea instituției Avocatul Medicului, menită să apere cadrele medicale în raporturile lor cu autoritățile statului și societatea civilă, dar și să le contureze și să le apere drepturile.
Conferința Avocatul Medicului este un eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor din Bucureşti.
Citește și:
Conferinta Avocatul Medicului, desfasurata cu prilejul Zilei Europene a Medicului
Ziua Europeana a Medicului, sarbatorita pentru prima data in Romania