Organismele modificate genetic definesc o plantă de cultură sau un animal, cărora prin intermediul ingineriei genetice le-au fost transferate gene de la alte specii de plante, animale, bacterii, viruşi sau chiar oameni. Prin aceste modificări genetice ale alimentelor se doreşte cultivarea de plante acolo unde condiţiile de mediu sau ale solului nu permit acest lucru și pentru a obţine rezistenţa alimentelor la dăunătoare sau boli.
La nivel mondial, există trei tipuri de plante modificate genetic care sunt deja cultivate:
- Culturile rezistente la erbicide (aceste plante acţionează ca un erbicid)
- Culturile insecticide (aceste plante acţionează ca un insecticid)
- Cultura combinată din cele două tipuri de plante modificate genetic
Avantaje şi dezavantaje ale organismelor modificate genetic
În rândul oamenilor de ştiinţă nu există un consens privind siguranţa sau riscul consumului de organisme modificate genetic asupra sănătăţii oamenilor sau a mediului înconjurător.
Avantaje:
- Este necesară utilizarea a mai puţine substanţe pesticide graţie culturilor rezistente la insectele dăunătoare.
- Reducerea costurilor în agricultură, prin utilizarea redusă de pesticide.
- Scăderea preţurilor la produsele alimentare.
- Excluderea anumitor gene din produsele alimentare (de exemplu a cofeinei din boabele de cafea).
- Reducerea încălzirii globale.
- Reducerea timpului de maturare a plantelor, astfel încât pot fi recoltate mai devreme şi mai des în timpul anului.
- Se măreşte rezistenţa plantelor la diverse boli.
- Prelucrarea alimentelor şi adăugarea de aditivi nu va mai fi necesară.
Dezavantaje:
- Sunt toxice pentru alte organisme (de exemplu pentru insecte).
- Gustul alimentelor modificate genetic nu mai este acelaşi.
- Posibile prejudicii aduse mediului înconjurător.
- Pot apărea diverse alegii sau cele deja existente se pot agrava.
- Pot apărea dezechilibre ecologice.
- Diverse prejudicii aduse organismului uman.
Nu se cunosc în realitate toate riscurile şi pericolele care ar putea apărea o dată cu introducerea produselor modificate genetic.
Impactul consumului organismelor modificate gentic asupra organismului uman
Un studiu realizat de Institutul Ştiinţific Francez privind porumbul modificat genetic a arătat că şoarecii de laborator hrăniţi cu acest porumb au suferit modificări în ceea ce privește greutatea, însă şi modificări ale unor organe majore precum: creier, inimă, rinichi sau ficat.
Un alt studiu a fost realizat de către cercetătorii ruşi privind soia modificată genetic. În cadrul unei conferinţe de presă, coordonatoarea studiului, Maria Konovalova, a afirmat că la cobaii hrăniţi cu proteine de soia modificată genetic, s-au observat schimbări majore privind ficatul, rinichii şi testiculele. Aceasta a adăugat că la femele s-a observat o creştere a agresivităţii faţă de pui, identificându-se în acelaşi timp anomalii la puii de cobai ai căror mame au fost hrănite cu soia modificată genetic
Influenţa acestor alimente modificate genetic asupra organismului uman includ posibilitatea de expunere la noi alergeni, cât şi la transferul de gene rezistente la antibiotice.
Organismele modificate genetic au fost interzise în ţări precum Franţa, Austria, Ungaria pentru efectele pe care le au asupra organismului uman. În România, cultivarea de soia modificată genetic a fost interzisă în 2007, iar în prezent este legală cultivarea unui soi de porumb modificat genetic.