• Externǎ - apare atunci cȃnd infectia este prezentǎ la nivelul liniei genelor
• Internǎ - apare atunci cȃnd infecția este prezentǎ ȋn interiorul liniei genelor
Ulciorul este ușor de diagnosticat, iar tratamentul prompt împiedică de multe ori progresiea infecției.
Cauzele care duc la apariția ulciorului
Ulciorul este cauzat de un blocaj la nivelul glandelor situate de-a lungul marginii pleoapelor. În cazul în care bacteriile ajung ȋn aceastǎ glanda , o infecție poate dezvolta , iar puroiul va da zonei un aspect roșu și inflamat. În 90 % -95 % din cazuri infecția este cauzatǎ de bacterii numite Staphylococcus aureus. Este posibil ca pacientul sǎ aiba mai mult de un ulcior, dar și ca acesta sǎ reapara la un moment dat.
Anumite condiții pot crește riscul de a dezvolta un ulcior iar acestea includ :
• Igiena precarǎ a pleoapelor
• Bolile cronice
• Un ulcior anterior
Simptomele ulciorului
Un ulcior, de obicei, apare ca o zonă roșie și umflată pe sau la nivelul pleoapei. De multe ori, zona este dureroasǎ și are aspectul unui coș. Alte simptome includ:
• Vedere încețoșată
• senzație de corp străin în ochi
• Un punct sau pete galbene ȋn zona umflatǎ.
Ulciorul intern este, de obicei, mult mai dureros. Dacă vă confruntați cu înroșirea și umflarea dureroasă la nivelul ochiului este important să contactați imediat medicul oftalmolog.
Diagnoticarea ulciorului
În cele mai multe cazuri, un simplu examen ocular este tot ce este necesar pentru a confirma diagnosticul de ulcior. Nu sunt necesare teste speciale pentru diagnostic.
Tratamentul ulciorului
Uneori ulciorul dispare ȋn mod spontan. Cu toate acestea, în cazul în care nu dispare pe cont propriu, ulciorul rǎspunde foarte repede la tratamentul indicat de medic. Dacă nu este tratată, infecția poate continua să crească sau să conducă la alte boli.
Drenajul leziunii este primul pas în tratarea ulciorului. Dacă acesta nu se scurge pe cont propriu, medicul poate recomanda ca puroiul sǎ fie drenat. Este important să nu încercați să ȋl stoarceți!
Ȋn unele cazuri, sunt recomandate antibiotice pentru a se asigura că întreaga infecția este eliminatǎ.
Cea mai buna metoda de prevenire a ulcirului este de a pǎstra zona din jurul ochilor cât mai curatǎ posibil. Spălați-vă întotdeauna pe mâini foarte bine înainte de a atinge ochii. Tratamentul prompt este unul din cele mai bune moduri de a preveni recidivele. Rețineți ca stoarcerea ulciorului poate provoca mai multe daune iar infectia se poate rǎspȃndi accidental, sau poate duce la deteriorarea ochiului.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Examenul oftalmologic de rutina
Efectul muncii la calculator asupra sanatatii