+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 01 Iulie 2013 12:01

statul-la-calculatorOrele prelungite în faţa calculatorului afectează sănătatea iar acest lucru este dovedit  deja de mulţi ani. Cu cât munca pe care o avem depinde mai mult de statul la calculator, cu atât suntem mai afectaţi, iar problema se acutizează o dată cu trecerea timpului.

Printre cele mai afectate organe, de lucrul la calculator, sunt ochii:

Apar simptome precum: lăcrimare, vedere în ceaţă, migrene, senzaţia de presiune sau înţepături, ameţeli  iar aceste simptome apar la persoane din ce în ce mai tinere (20-45 de ani).

Cum nu putem exclude calculatorul din viaţa noastră, trebuie să luăm câteva măsuri pentru a nu se ajunge la probleme oftalmologice.

Monitorul calculatorului trebuie amplasat la o distanţă de 50 de cm de ochi, şi la acelaşi nivel cu ochii, pentru a nu-i obosi suplimentar. Aveţi grijă ca monitorul să stea drept şi nu înclinat. De asemenea, nu este recomandat ca atunci când lucraţi la calculator să staţi cu lumina stinsă. Oftalmologii recomandă zece minute de pauză pentru fiecare oră petrecută în faţa ecranului.

 

Ce puteţi face pentru a vă proteja vederea?

Un control oftalmologic o dată la şase luni este recomandat pentru a evita eventualele probleme. În plus, medicul vă poate recomanda unul din cele două tipuri de lentile protectoare pe care le puteţi utiliza atunci când lucraţi la calculator: antireflexe sau special concepute pentru lucrul la calculator.

Insomniile: Cauza o reprezintă utilizarea în exces a calculatorului, pe parcursul întregii zile, ca rezultat direct al faptului că lucrul la calculator stimulează creierul foarte mult.

 

Sindromul tunelului carpian: Este cauzat de compresia nervului median de la încheietura mâinii, care duce la amorţirea acesteia.

Mişcările repetitive (atunci când scrieţi la calculator sau jucaţi un joc) pot fi cauza acestui sindrom. Prevenirea se realizează prin protejarea încheieturii, şi prin pauze din oră în oră de la scrisul la calculator.

Probleme ale coloanei vertebrale: Postura incorectă este motivul pentru care multe persoane care petrec ore întregi la calculator se plâng de dureri de spate. Postura corectă, dreaptă, poate preveni aceste dureri. 

Obezitate: Mai puţină activitate fizică şi obiceiurile nesănătoase (precum cel de a mânca în faţa calculatorului) sunt doar doi dintre factorii care pot cauza probleme de obezitate celor care lucrează foarte mult la calculator. 

Activitatea fizică regulată poate face minuni asupra organismului. Plimbările în aer liber, mersul pe jos la serviciu, ciclismul, aerobicul, yoga şi multe altele,  pot fi de ajutor.

Predispunerea la depresie sau anxietate: Conform unui studiu realizat la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, utilizarea excesivă a Internetului provoacă depresie, singurătate iar individul începe să se izoleze. În acest caz nu există o recomandare anume care să prevină astfel de simptome, însă sunt  recomandate activităţile în aer liber precum şi reducerea numărului de ore petrecute la calculator şi pe Internet.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Prezbiopia

Ce este irita?

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP