+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 29 Ianuarie 2014 12:19

EntropionEntropionul este o afecțiune în cadrul cǎreia pleoapa se rotește spre interior. Genele ating globul ocular și cauzeaza roșeață, iritație și escoriații pe corneea ochiului. Entropionul  sau retracția pleoapelor, se dezvoltă lent și poate să nu fie vizibil ȋn fazǎ incipientǎ. De-a lungul timpului, acesta se agravează până când fiecare mișcare a ochiului iritǎ suprafața corneei. Fără tratament, aceasta abraziune continuǎ poate provoca infecții oculare și cicatrici ale globului ocular. Ȋn cazuri grave se poate ajunge la pierderea vederii la ochiul afectat.

Entropionul este o afecțiune comunǎ ȋn rȃndul persoanelor ȋn vȃrstǎ. Pleoapa inferioară este cel mai des afectatǎ, iar boala poate să apară într-unul sau la ambii ochi. Tratamentul presupune o operație relativ simplǎ, care poate fi efectuatǎ în cabinetul medicului.

Cauzele entropionului

Entropionul apare mai ales la persoanele în vârstă, și este asociat cu slăbiciunea mușchilor mici din jurul pleoapei. Cu toate acestea, cauza principală la nivel mondial se datorează infectǎrii cu Trachoma. Aceasta este o infecție comună în țările tropicale, care afectează partea frontală a ochiului. Infecția poate duce la apariția de cicatrici și la perturbarea poziției normale a pleoapei, ceea ce face ca aceasta sǎ se întoarcǎ spre interior. Cauze mai puțin comune includ alte infecții oculare sau leziuni. Rareori, oamenii se pot naște cu un defect care face ca pleoapa sǎ se ȋntoarcǎ spre interior.

Simptomele entropionului

Iritația, durerea și lacrimarea ochiului sunt principalele simptome. Ochiul afectat este apos și lǎcrimeazǎ. Dacǎ este lǎsatǎ netratatǎ, corneea se poate deteriora (un ulcer cornean se poate dezvolta ). Corneea este vitalǎ pentru viziune iar o cornee deterioratǎ poate afecta vederea.

Tratamentul entropionului 

În cazul în care cauza este temporarǎ, cum ar fi o infecție sau traumatism minor, injectarea pleoapelor cu toxina botulinicǎ poate fi un tratament suficient până la dispariția problemei. Lubrifierea cu un unguent pentru ochi este adesea prescrisa în timpul bolii pentru a proteja corneea. 

Dacǎ tratamentele de mai sus nu sunt suficiente, medicul poate recomanda o operațiune pentru a readuce pleoapa în poziția normală. Intervenția nu este una cu risc ridicat iar, de obicei, previne orice daune suplimentare pentru partea din fațǎ a ochiului.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Examenul oftalmologic de rutina

Efectul muncii la calculator asupra sanatatii

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP