+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 13 Ianuarie 2014 13:00

cetitate-nocturnaOchii  vǎd obiecte în diferite tipuri de lumină. Cetitatea nocturnǎ nu  este o lipsă totală de vedere pe timp de noapte ȋnsǎ reprezintǎ o capacitate sub medie ȋn ceea ce privește posibilitatea de a  vedea pe timp de noapte sau în condiții de lumină redusă. Cetitatea noocturnǎ, spre deosebire de daltonism, nu este o tulburare în sine ci mai degrabă un simptom al unei altei boli.

Ea poate apǎrea la persoanele de toate vârstele, chiar și la copiii mici. Vederea de noapte diferă în mod natural de  vederea de zi,  în mai multe moduri. În întuneric, acuitatea vizuală este slabă, iar ochiul vede doar o fracțiune din ceea ce vede la lumina zilei. Persoanele care suferǎ de cetitate nocturǎ au dificultăți consistente în a vedea pe timp de noapte, dar vor fi capabili sa vadǎ  normal în timpul zilei sau atunci când  o cantitate adecvată de luminǎ este prezentǎ. 

Cauzele cetitǎții nocturne

Cetitatea nocturǎ, uneori menționatǎ ca nictalopie sau tulburarea de adaptare la întuneric, se datorează unei tulburǎri a celulelor de la nivelul retinei  care sunt responsabile pentru vederea la lumină slabă. Aceasta poate fi un simptom al unor boli care pot fi dobândite sau congenitale:

Cauze dobândite:

Cataracta  -  persoanele cu cataractǎ au adesea dificultăți în a citi sau ȋn a conduce o mașina, mai ales pe timp de noapte.

Miopie  -  cetitatea nocturǎ poate fi un semn de miopie netratatǎ.

Utilizarea anumitor medicamente  - unele medicamente ȋmpotriva glaucomului pot duce la ȋngreunarea vederii pe timp de noapte .

Deficit de vitamina A  - cetitatea norcturǎ  este una dintre primele semne de deficit de vitamina A , care este frecvent asociată cu malnutriție . Deficiența de vitamina A se dezvolta  la copii subnutriți, care sunt prea mici pentru a recunoaște cǎ au o problemă cu vederea de noapte.

Cauze congenitale :

Cetitate nocturnǎ congenitalǎ, cu sau fără miopie  -  reprezintă un grup de afecțiuni care apar ca urmare a unor mutații genetice.  Cetitatea norcturǎ congenitalǎ staționarǎ ( de tip 1A ) afecteazǎ numai barbații ȋn timp ce femeile purtătoare ale genei, nu au simptome .

Retinita pigmentară  -  această boală de ochi este cauzată de o serie de defecte genetice care au ca rezultat leziuni ale retinei. Persoanele pot avea alteratǎ vederea pe timp de noapte sau în condiții de lumină redusă. Ele pot avea , de asemenea, probleme cu viziunea centralǎ și perifericǎ. 

Sindromul Usher  - acest sindrom este caracterizat prin retinita pigmentară și poate provoca cetitate nocturnǎ.

Diagnosticarea cetitǎții norcturne

Dacă aveți dificultăți în a vedea pe timp de noapte , este important sǎ mergeți la un consult oftalmologic. Acesta va efectua diferite teste pentru a stabili dacă aveți  cetitate norcurnǎ și daca existǎ și o boalǎ care produce aceasta problemǎ.

Examinarea ocularǎ poate  include următoarele :

Teste pentru a măsura acuitatea vizuală, capacitatea de a vedea culorile și lumina;

Test de refracție;

Examinarea structurilor din partea din fațǎ a ochiului, inclusiv  corneea, pleoapele, irisul, lentila.

Examinare retinianǎ pentru verificarea structurilor în partea din spate a ochiului; 

Teste de câmp vizual, care pot detecta problemele de vedere centralǎ și perifericǎ cauzate de glaucom sau alte boli de ochi.

 

Tratamentul cetitǎții  nocturne

Cetitatea nocturnǎ  cauzatǎ de o stare dobândită , de obicei, se rezolvă după ce condiția de bazǎ este tratată.  Agravarea miopiei poate fi corectatǎ cu ochelari sau lentile de contact. Tratamentul precoce al deficitului de vitamina A este critic; lǎsatǎ netratatǎ, condiția poate duce la orbire permanentǎ.

Persoanele care suferǎ de cetitate nocturǎ din cauze congenitale trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a preveni un prejudiciu, care poate apǎrea ca urmare a vederii normale pe timp de noapte. Depistarea precoce a problemei este importantǎ pentru a se evita riscul de rănire atȃt pentru pacient cȃt si pentru alte persoane angajate în activități pe timp de noapte , cum ar fi de conducere a mașinii.

Puteți creste vizibilitatea prin curǎțarea ferestrelor de la mașini și a farurilor și prin circularea cu o vitezǎ mai micǎ pentru a putea reacționa la orice pericole neașteptate.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Examenul oftalmologic de rutina

Exoforia si esoforia

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP