+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 20 August 2012 10:06

astigmatismAstigmatismul este o afecțiune destul de des ȋntȃlnitǎ, care poate provoca o vedere neclară. Astigmatismul apare atunci cȃnd suprafața frontalǎ a ochiului (corneea) este curbatǎ ȋntr-un mod anormal.

Ȋn cazul ȋn care curbura corneei este foarte accentuatǎ, este recomandat ca pacientul sǎ ȋnceapǎ tratamentul cȃt mai repede. Astigmatismul estompeazǎ vederea la toate distanțele, fiind adesea o boalǎ cu care pacienții se nasc sau se dezvoltǎ, în asociere cu miopia sau hipermetropia. Adesea, astigmatismul nu este suficient de pronunţat pentru a impune măsuri corective, ȋnsǎ, atunci când apar simptome supărătoare, opţiunile de tratament includ lentile de corecţie sau chirurgia.

 

Cauzele astigmatismului

Printre cauzele astigmatismul se numără fie factorii genetici, fie accidentele oculare (infecții sau intervenții chirurgicale) Este important de știut că astigmatismul nu este cauzat sau agravat de lectura în lumina slabǎ, de ecranul calculatorului și nici de televizor.

Afecțiunea este o eroare de refracție. În astigmatism, corneea sau cristalinul sunt curbate mai abrupt într-o direcţie decât în alta. Atunci când corneea are o formă distorsionată, pacientul suferǎ de astigmatism corneean. Atunci când cristalinul este distorsionat, pacientul suferǎ de astigmatism lenticular. Astigmatismul poate apărea în combinaţie cu alte erori de refracție, care includ: miopia și hipermetropia.

Simptomele astigmatismului

Semnele şi simptomele astigmatismului pot include: vedere neclarǎ sau distorsionatǎ, oboseala ochilor, dureri de cap.

Diagnosticul astigmatismului

Pentru că astigmatismul are simptome asememănătoare cu alte afecțiuni oculare, diagnosticare astigmatismului se face de cǎtre medicul oftalmolog, care poate efectua o serie de teste inclusiv:

Examinarea cȃmpului vizual. Procedurǎ de rutinǎ ȋn care pacientul trebuie sǎ citeascǎ anumite litere de pe tabelul oftalmologic.

Keratometria. Un dispozitiv numit keratometru mǎsoarǎ curbura corneei şi poate confirma prezenţa astigmatismului. Ȋn urma mǎsurǎtorilor, se determinǎ forma corneei și puterea ei de focalizare, iar medicul specialist află informații despre gradul astigmatismului.

Topografia corneei. Oferǎ mai multe informații despre curburile corneei. Procedura mai este cunoscutǎ sub numele de videokeratografie deoarece utilizeazǎ un keratometru echipat cu o camerǎ video.

Tratamentul astigmatismului

Tratamentul astigmatismului include purtarea unor lentile de corecţie sau supunerea la o intervenție chirurgicalǎ.

Lentilele corectoare

Purtarea de lentile de corecţie tratează astigmatism prin contracararea curburii inegale a corneei. Tipurile de lentile de corecţie sunt:

Ochelarii de vedere. Ochelari de vedere pot fi realizați cu anumite lentile speciale care sǎ compenseze forma inegală a ochiului. În plus, ochelarii de vedere pot corecta, de asemenea, erorile de refracție, precum miopia sau hipermetropia.

Lentilele de contact. O mare varietate de lentile de contact sunt disponibile pe piațǎ, ȋnsǎ pacientul trebuie sǎ discute cu medicul oftalmolog ȋnainte de a utiliza lentile de contact.

Tratamentul chirurgical al astigmatismului

Tratamentul chirurgical cu laser. O metodă pentru corectarea astigmatismului este de a schimba forma corneei prin refracţie sau prin chirurgia cu laser. Deşi există mai mult de un tip de chirurgie refractivǎ, este recomandat ca medicul sǎ aleagǎ cea mai bunǎ tehnicǎ, ȋn funcție de nevoile pacientului.

Keratotomia radialǎ este o procedurǎ care a fost folositǎ în trecut pentru a corecta astigmatismul. Ȋn urma keratotomiei, corneea ȋși recapǎtǎ funcția de a focaliza mult mai precis lumina pe retinǎ, ȋnsǎ aceastǎ metodǎ este ȋnlocuitǎ treptat cu procedurile moderne.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Conjunctivita

Cataracta

Tremurul ocular poate duce la diagnosticarea precoce a bolii Parkinson

comments

explore medicine tvpublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP