+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 31 Ianuarie 2013 16:12

 

ambliopiaAmbliopia este cunoscută şi sub numele de „ochiul leneş", fiind o tulburare de dezvoltare a vederii, în care un ochi nu reuşeşte să ajungă la o acuitate vizuală normală. Această boală debutează atunci când ochiul nu este folosit, astfel încât sistemul vizual nu ajunge să se dezvolte corespunzător.

 

Ambliopia începe în timpul copilăriei, copiii putând dezvolta afecţiune de la naştere până la vârsta de şapte ani. În cele mai multe cazuri, doar un singur ochi este afectat. Dar, în unele cazuri, vederea neclară poate să apară la ambii ochi.

În cazul în care ochiul leneş este detectat devreme şi tratat prompt, vizibilitate redusă poate fi evitată. Dar, dacă este netratată, poate provoca un handicap vizual grav.

Ignorarea imaginilor pe care le produce ochiul leneş se face involuntar, fiind o acţiune pe care copilul nu o poate controla.

Cauzele care duc la aparţia ambliopiei

Strabismul este cea mai frecventă cauză de ambliopie. La copii mici creierul învaţă să evite confuzia dintre cele două imagini, ignorând imaginea recepţionată de la ochiul leneş.

Ambliopia mai poate fi cauzată de erori de refracţie, în ciuda alinierii perfecte a ochilor. De exemplu, un ochi poate avea o miopie sau hipermetropie necorectată, în timp ce al doilea ochi poate fi sănătos. Un ochi poate avea un astigmatism semnificativ, iar ochiul celălalt nu.

Atunci când ambliopia apare de la o afecţiune precum cataracta, este necesar tratamentul de urgenţă pentru a nu risca pierderea vederii normale definitiv.

Simptomele ambliopiei

Ambliopia, în general, se dezvoltă la copiii mici, înainte de şapte ani.

Simptomele afecţiunii sunt:

- ochii nu se mişcă simultan în aceeaşi direcţie.

- vederea cruciş sau închiderea unui ochi în timp ce citesc sau se uită la televizor.

- înclinarea capului atunci când se uită la un obiect.

- oboseala ochilor şi dureri de cap.

- copii plâng atunci când un ochi este acoperit, aceast lucru poate sugera că a fost acoperit ochiul "bun", şi că ochiul descoperit este cel ambliop, determinând vedere înceţoşată.

- pleoapa care acoperă ochiul în întregime sau pleoapa care „cade".

Diagnosticul ambliopiei

Detectarea bolii este uneori dificilă deoarece afecteză un singur ochi. Consultul oftalmologic de rutină, mai ales la copii, este esenţial pentru a preveni problema.

Cele mai importante instrumente de diagnosticare sunt testele vizuale, iar atunci când medicul oftalmolog suspectează o posibilă ambliopie, acesta va evalua următoarele: alinierea ochilor, mişcările ochilor, fuziunea (capacitatea creierului de a îmbina două imagini într-o singură imagine), precum şi dilatarea pupilelor.

La copiii sub vârsta de şase ani, se poate detecta şi preveni ambliopia prin fotoscreening. Medicul utilizează un sistem video pentru a obţine imaginile formate şi reflectate de la nivelul ochiului copilului.

Nou-născuţii şi sugarii trebuie investigaţi pentru a evita apariţia cataractei; aceasta este o alta cauză a ambliopiei, iar dacă rămâne netratată, copilul nu va dezvolta o vedere normală la ochiul afectat.

Ambliopia nu va disparea de la sine, iar ochiul leneş netratat poate duce la probleme vizuale permanente şi la o percepţiei slabă a mediului înconjurător.

Tratamentul ambliopiei

În cele mai multe cazuri, ambliopia este tratabilă. Cu toate acestea, succesul tratamentului depinde de perioada de timp în care vederea a fost slabă şi de vârsta copilului. Dacă ambliopia este detectată mai devreme, este mult mai uşor de tratat. Tratament pentru ambliopie depinde de cauza care a dus la dezvoltarea afecţiunii.

Ocluzia presupune acoperirea ochiul normal cu un plasture special pentru a forţa creierul să utilizeze ochiului leneş. Copilul trebuie să poarte plasturele timp de săptămâni sau luni.

Uneori, soluţiile oftalmologice sunt folosite pentru a estompa viziunea ochiul normal în loc de utilizarea plasturelui.

Ochelarii de vedere cu o lentilă opacă în dreptul ochiului sănătos sunt o altă alternativă la plasturele aplicat pe ochiul sănătos.

Medicul oftalmolog este cel care hotărăşte durata tratamentului, însă acesta va avea pauze în care copilul va folosi şi ochiul normal pentru a nu slăbi muşchii oculari.

Tratamentul chirurgical - Este necesar uneori pentru a realinia muşchii ochiului în cazul strabismului.Chirurgia corectează problemele musculare care provoacă strabism, astfel încât ochii pot vedea simultat şi în mod corespunzător.

Alte probleme care afectează vederea, precum cataracta sau pleoapele căzute necesită, de multe ori, intervenţie chirurgicală.

Evoluţie

Timp de ani de zile, se credea că în cazul în care tratamentul ambliopiei nu era iniţiat foarte devreme, nicio îmbunătăţire a vederii nu mai era posibilă. Perioada critică pentru intervenţie se situa în jurul vârstei de opt ani.

În prezent, se pare că şi copiii mai mari şi chiar adulţii cu ochii leneşi pot beneficia de rezultatele tratamentului ambliopiei care presupun folosirea unor programe computerizate care stimulează schimbările neuronale şi care duc la îmbunătăţirea acuităţii vizuale.

Prevenirea ambliopiei

Recunoaşterea precoce şi tratamentul poate preveni deteriorarea permanentă a văzului. Specialiştii recomandă ca toţi copiii să aibă un examen oftalmologic complet cel puţin o dată, între vârsta de trei şi cinci ani.

Citește și:

Conjunctivita

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP