+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 28 Noiembrie 2014 12:26

chinese-restaurant-syndromeSindromul restaurantului chinezesc este o serie de simptome pe care unele persoane le-au manifestat după ce au consumat mâncare chinezească. Se speculează că, pentru acest sindrom, de vină este monoglutamatul de sodiu, însă nu există dovezi clare că afecțiunea este declanșată de această substanță.

Din acest motiv, monoglutamatul de sodiu este folosit în continuare pentru prepararea mâncărurilor. Monoglutamatul de sodiu, numit și „sarea chinezească”, este sarea de sodiu a aminoacidului numit acid glutamic şi este o formă de glutamat. Glutamatul e un aminoacid ce se găseşte în mod natural în aproape toate alimentele,  mai ales la alimentele bogate în proteine.  E621 sau monoglutamatul de sodiu se foloseşte ca potenţiator de aromă în diferite preparate alimentare.

 

Cauze

Primele reacții la mâncarea chinezească au fost prima dată descrise în 1968. Și atunci, s-a crezut că monoglutamatul de sodiu cauzează reacţiile respective. De atunci, s-au efectuat numeroase studii care nu au reușit să găsească o conexiune între monoglutamatul de sodiu și simptomele care apar uneori la persoanele care au consumat mâncare chinezească.

 

Simptome

- dureri în piept

- bufeuri

- dureri de cap

- senzaţia de amorțeală și furnicături în jurul gurii

- ritm cardiac accelerat

- greaţă

-fatigabilitate

- transpiraţie abundentă

 

Diagnostic

Sindromul restaurantului chinezesc se stabilește pe baza simptomelor. În timpului examenului medical, doctorul va întreba pacientul dacă a consumat mâncare chinezească în ultimele 2 ore sau dacă a consumat alimente care conțin monoglutamat de sodiu în ultimele două ore. Pentru un diagnostic exact, medicul va efectua o electrocardiogramă, pentru a depista orice ritm cardiac anormal.

 

Tratament

Tratamentul  depinde de simptomele care apar. Cel mai frecvent, persoana afectată prezintă dureri de cap, bufeuri și nu necesită tratament. Simptomele care amenință viața necesită atenție medicală imediat. Aceste simptome pot fi similare cu cele care apar în cazul unor reacții alergice severe și includ:

- dureri  toracice

- palpitaţii cardiace

- gât inflamat

 

 

Andra Silivestru

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP