Înțepăturile de păianjen sunt inofensive în general. De fapt, statisticile arată că multe din înțepăturile pe piele care au fost atribuite păianjenilor au fost provocate de alte insecte. De asemenea, infecțiile de la nivelul pielii au fost confundate cu înțepătura de păianjeni.
Doar câteva tipuri de păianjeni pot penetra suprafața pielii atunci când înțeapă, iar veninul lor este suficient de periculos pentru a afecta omul. Singurii păianjeni care pot reprezenta un real pericol sunt păianjenul „văduva neagră” şi păianjenul „pustnic” maro.
De exemplu, înțepătura păianjenului "Văduva neagră" poate cauza dureri și crampe abdominale severe. Această specie de păianjen nu atacă decât pentru a se apăra.
Semne și simptome
În mod normal, înțepătura de păianjen arată ca orice altă înțepătură provocată de o insecte – este roșie, inflamată și poate trece neobservată. Înțepăturile inofensive nu produc, de obicei, alte simptome.
Simptomele în cazul înțepăturilor veninoase:
- dureri la nivelul înțepăturii și dureri abdominale;
- deteriorarea stării generale și instalarea somnolenței;
- dispnee.
Cauze
Muşcătură de păianjen veninos trebuie tratată cu seriozitate atunci când apare, însă cel mai bine este să o previi. Este indicat să se evite zonele unde acest tip de insecte trăiesc. De asemenea, se recomandă curățenia în locuință și îndepărtarea pânzelor de păianjen.
Tratament
În cazul unei înțepături, este importantă hidratarea corectă, administrarea regulată a analgezicelor, a gluconatului de calciu (pentru calmarea crampelor musculare), precum şi administrarea de corticosteroizi sistemici şi benzodiazepine.
În cazul unei înțepături de păianjen, cei afectați trebuie să apeleze cât mai repede la se adreseze rapid la cel mai apropiat cabinet medical, chiar şi pentru simpla supraveghere. Reacţiile severe şi cele toxice sunt tratate în unităţile spitaliceşti.