+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Luni, 29 Aprilie 2013 10:56

ulei-ricinUleiul de ricin este extras din semințele de ricin (Ricinus communis). Uleiul are un puternic rol antiinflamator și antioxidant și a fost utilizat de secole ȋntregi pentru beneficiile sale terapeutice și medicinale. Specialiștii considerǎ că cele mai multe dintre beneficiile uleiului de ricin sunt derivate din concentrația ridicată de acizi grași nesaturați. De asemenea, uleiul de ricin este folosit în produsele cosmetice, sǎpunuri, textile, medicamente, uleiuri de masaj și multe alte produse pentru ȋngrijirea de zi cu zi.

Datele istorice aratǎ cǎ uleiul de ricin a fost folosit ca medicament în Egipt, India, China, precum și ȋn Persia, Africa, Grecia Anticǎ și Roma Anticǎ. Atunci când este utilizat extern, uleiul de ricin este capabil să pătrundă mai adânc ȋn piele decât orice alt ulei de plante. Aplicarea de ulei de ricin pe piele poate ameliora durerea, poate reduce inflamația, promoveazǎ detoxifierea organismului și stimuleazǎ circulația limfaticǎ.Uleiul de ricin conține, de asemenea, acid ricinoleic, un acid gras foarte neobișnuit, care poate fi găsit numai în boabele de ricin și ȋntr-o specie de ciupercǎ. Acidului ricinoleic inhibă creșterea bacteriilor și a virușilor, motiv pentru care uleiul de ricin este cunoscut ca adjuvant ȋn caz de acnee, herpes, cicatrici, sau infecții fungice.

Utilizare

Uleiul de ricin este folosit atât intern cât și extern de mii de ani datoritǎ beneficiilor pe care acesta le aduce organismului. Având în vedere că poate întări sistemul imunitar, uleiul de ricin este considerat un remediu excelent pentru tratarea anumitor boli:

Sclerozǎ multiplǎ

Boala Parkinson

Paralizie cerebrală

Căderea părului

Artrita și reumatism  

Infecții

Constipație

Probleme gastrointestinale

Tulburǎri menstruale

Migrene

Acnee

Arsuri

Eczeme

Inflamații

Viermi interstinali

Durerile de spate, durerile musculare

Insomnie

Colici la sugari

Infecții urinare

Diminueazǎ hemoroizii

Datorită proprietăților sale germicide și dezinfectante, uleiul de ricin este util ȋn tratarea bolilor de piele și a ulceratiilor pielii, în special ȋncazul celor care sunt cauzate de infecții bacteriene sau fungice. Ȋn afara faptului cǎ faciliteazǎ și îmbunătățirea fluxului de lapte matern, uleiul de ricin crește și cantitatea de lapte datorită prezenței acizilor grași. Uleiul protejeazǎ scalpul și părul de dezvoltarea infecțiilor microbiene și fungice, două dintre cauzele principale pentru pierderea pǎrului. În plus, acizii grași din uleiul de ricin hrănesc părul și prevenin uscarea scalpului prin reținerea umiditǎții. Uleiul de ricin este utilizat, pe scarǎ largǎ, pentru efectul sǎu laxativ. De asemenea, uleiul de ricin este utilizat ca adjuvat de cǎtre pacienții seropozitivi, datoritǎ efectelor sale germicide și antivirale. 

 

Uleiul de ricin și ridurile

Uleiul de ricin este un emolient natural care penetreazǎ pielea și ajutǎ la stimularea producției de colagen și elastinǎ, ducȃnd astfel la hidratarea pielii. Prin urmare, acesta este un tratament natural pentru riduri, deoarece reface și întinerește pielea. Ȋmbibați o bucatǎ de vatǎ în uleiul de ricin și aplicați pe zonele cu probleme înainte de a merge la culcare. Utilizați numai o cantitate mică de ulei atunci când aplicați în apropierea ochilor.

 

Contraindicații

Uleiul de ricin este, în mod normal, sigur dacă este folosit cu moderație. Cu toate acestea, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu blocaj intestinal, cele care sufera de boalǎ inflamatorie intestinalǎ acutǎ, apendicitǎ sau dureri abdominale, nu ar trebui să utilizeze ulei de ricin fără aprobarea medicului. Supradozajul de ulei de ricin poate duce la diaree, greață, vărsături, dureri abdominale sau crampe. Ȋncercați sǎ cumpǎrați uleiul de ricin dintr-un magazin care comercializeazǎ produse naturiste și evitați uleiul pe care ȋl gǎsiți ȋn supermarket. Verificați ca uleiul sǎ fie presat la rece iar culoare acestuia sǎ fie galben foarte deschis sau un galben pal.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Proprietatile medicinale ale semintelor de susan

Semintele de in

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP