În India, uleiul de migdale a fost inclus în sistemul tradițional de medicinǎ ayurvedic și este recomnadat atȃt pentru sǎnǎtatea pielii dar si a pǎrului. De asemenea, acesta poate fi utilizat și intern, ȋn salete sau alte preparate pentru scăderea colesterolului și pentru vitaminele pe care le conține.
Uleiul de migdale este un ingredient comun în produsele de îngrijire a pielii. Acesta conține antioxidanți excelenți pentru piele, inclusiv vitaminele E , A și B. Uleiul se poate aplica direct pe piele ca o cremă sau se poate amesteca cu alte creme sau incrediente naturale ȋn diferite mǎști.
De asemenea, uleiul de migdale este recomnadat și pentru masaj deoarece este suficient de ușor pentru a permite mâinilor să alunece ușor pe piele, fără a deveni lipicios.
Ȋngrijirea pǎrului - Uleiul de migdale poate fi folosit în îngrijirea părului și este deosebit de util în prevenirea sau tratarea pǎrului uscat. Acesta conferă, de asemenea, o strǎlucire naturală pǎrului, promoveazǎ creșterea pǎrului și poate fi util ȋn special dacă aveți probleme cu cǎderea pǎrului. Masarea scalpului cu ulei de migdale ameliorează senzația de scalp uscat și mâncărimea și, de asemenea, ȋncetinește pierderea pǎrului.
Utilizarea postoperatorie - Unii cercetători sunt interesați sǎ analizeze modul ȋn care utilizarea de ulei de migdale ajutǎ la vindecarea rapidǎ a cicatricelor dupǎ o intervenție chirurgicalǎ. Uleiul de migdale este bun pentru toate tipurile de piele, deoarece hidrateazǎ intens pielea. Uleiul este indicat pentru ameliorarea mâncărimilor, a iritațiilor și a inflamațiilor, calmeazǎ și ajutǎ la restabilirea umiditǎții pielii uscate și ajutǎ și pielea crǎpata.
Ridurile - folosit pe timp de noapte, dupǎ curǎțarea feței, uleiul de migdale va reduce dispariția liniilor și a ridurilor fine și va da pielii o stălucire aparte.
Cearcǎnele de sub ochi – cȃteva picături de ulei de migdale amestecat cu câteva picături de miere pot fi aplicate pe zonele umflate de sub ochi pe perioada nopții. Pielea de sub ochi este sensibilă așa cǎ fiți atentǎ sǎ aplicați blȃnd uleiul.
Psoriazis și eczeme - datorită capacității sale de a calma mâncărimea, inflamația și iritația, uleiul de migdale este o bază excelentă pentru psoriazis și pentru tratamentul eczemelor.
Exfolierea pielii - uleiul de migdale este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru exfolierea pielii. Se amestecǎ o jumǎtate de ceașcǎ de zahǎr fin cu 1 până la 2 linguri de ulei de migdale. Se aplică pe piele (de preferat în timp ce stați ȋn cadǎ sau duș) și se freacǎ pielea pȃna cȃnd aceasta este netedǎ.
Calitățile emoliente ale uleiului de migdale hrănesc pielea, promoveazǎ circulația și prevenirea vergeturilor. Pentru rezultate mai bune aplicați uleiul de două ori pe zi iar pentru hrǎnirea pǎrului aplicați o datǎ sau de douǎ ori pe sǎptǎmȃnǎ.
Precauții
Numai uleiul de migdale dulce este potrivit pentru utilizarea acestuia internǎ și externǎ. Uleiul de migdale amare nu ar trebui să fie aplicat local sau utilizat în îngrijirea pielii, deoarece conține compuși care intrǎ rapid ȋn piele și pot cauza otrăvire. De asemenea, chiar și atunci cȃnd folosiți uleiul de migdale dulci ȋncercați inițial pe o micǎ porțiune a corpului pentru a observa dacǎ aveți alergie la acest produs.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Laptisorul de matca, tratamentul natural anti-imbatranire
Ce nu stiai despre ardeiul iute?