Curcumina, substanțǎ ce se gǎsește în turmeric, este cea care oferă, de asemenea, culoarea galbenǎ a condimentului dar și proprietǎți antiinflamatorii și antioxidante foarte puternice. Iatǎ cȃteva din bebeficiile turmericului asupra sǎnǎtǎții:
Reduce durerea provoocatǎ de artritǎ -Turmericul este un tratament excelent pentru artritǎ, fie că este vorba de osteoartritǎ sau de artrita reumatoidǎ. Pacienții care au utilizat în mod regulat turmeric au observat reducerea durerii și a inflamației în jurul articulatiilor. În plus, natura antioxidantǎ a plantei ajutǎ la lupta pentru eradicarea radicalilor liberi în organism.
Luptǎ ȋmpotriva cancerului – unul dintre beneficiile cele mai importante este cǎ planta este utilizatǎ cu succes în prevenirea mai multor tipuri de cancer. De asemenea, există dovezi care arată faptul cǎ substanța activă din plantǎ, curcumina poate opri ȋnmulțirea celulelor canceroase și ajutǎ la distrugerea lor. De asemenea, cercetǎrile au dovedit cǎ turmericul este eficient în prevenirea leucemiei cu celule T și a carcinoamelor de sân și de colon.
Ȋmbunǎtǎțeste controlul glucozei – Turmericul ajutǎ la îmbunătățirea controlului glicemiei, și sporește eficiența medicamentelor antidiabetice. Curcuma poate reduce rezistența la insulinǎ ȋnainte de a se dezvolta, oprind astfel apariția diabetului de tip 2.
Previne și ȋncetinește maladia Alzheimer - Turmericul ajuta la prevenirea maladiei Alzheriemr prin creșterea fluxului de oxigen la creier, iar aceleași proprietǎți ajutǎ la ȋncetinirea procesului de degenerare la pacienții care suferǎ deja de maladia Alzheimer.
Tratează bolile inflamatorii intestinale - turmericul este un tratament util pentru mai multe tipuri de probleme intestinale inflamatorii, cum ar fi colita ulcerativă. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că turmericul nu trebuie utilizat ȋn cazul persoanelor care se confruntă cu probleme ale vezicii biliare.
Purifică ficatul - Curcuma ajutǎ la detoxifierea sângelui prin intermediul enzimelor sale, care scad nivelului de toxine din organism. Mai mult, beneficiile turmercului includ revigorarea și intensificarea circulației sângelui.
Ȋmbunǎtǎțește digestia - turmericul sprijinǎ producția de bilă, ceea ce ajuta la descompunerea componentelor grase din alimente. Persoanele care doresc să piardă în greutate ar trebui să adăugage pur și simplu o linguriță de turmeric praf la fiecare masa. Curcuma ar trebui să fie consumate în mod ideal crudǎ, pentru maximizarea efectului.
Micșoreazǎ colesterolul - În plus față de aplicațiile sale evidente de a reduce grăsimea, turmericu poate reduce , de asemenea, nivelul de colesterol seric în corpul pacientului. Nivelurile mai scǎzute de colesterol din corp pot preveni pot preveni dezvoltarea unor probleme cardiovasculare, cum ar fi dispepsia, atacurile de cord sau angina pectoralǎ.
Stimuleazǎ sistemului imunitar - Lipopolizaharidele sunt substanțele care contribuie la beneficiile pentru sǎnǎtate aduse de turmeric. Această substanță accelereazǎ recuperarea dupǎ apariția unor infecții cu virusuri, bacterii sau fungi.
Curcumina este uan din componentele cele mai studiate ȋn prezent iarstudiile au descoperit cǎ turmericul are peste 600 de aplicații potențial preventive și terapeutice, precum și 175 de efecte fiziologice benefice distincte. Mai mult, acesta poate ȋnlocui cu succes 14 medicamente printre care antidepresivele, medicamentele pentru diminuarea colesterolului, antidiabeticele, medicamentele antiinflamatorii dar și altele.
Precauții:
• Este recomandat să se evite consumul de turmeric în timpul sarcinii din cauza riscului de contractii uterine premature, hemoragii uterine sau spasme uterine. Nu există date suficiente care sǎ arate efectele plante ȋn timpul alǎptǎrii așa cǎ se recomnadǎ evitarea turmericului ȋn acestǎ perioadǎ.
• Aportul de curcuminǎ este asociat cu agravarea disfuncție vezicii biliare și este cel mai bine sǎ fie evitatǎ.
• Curcuma interfereazǎ cu coagularea normală a sângelu, astefel cǎ administrarea trebuie opritǎ cu cel puțin 2 luni înainte de orice intervenție chirurgicală majoră.
• Curcuma crește secretia de acid gastric și, astfel, ar trebui să fie evitată de pacienții cu dispepsie și boala de reflux gastro - esofagian.
• Persoanele care au alergii trebuie sǎ evite planta. În plus, turmericul și ghimbirul sunt membri ai aceleiași familii, așa cǎ persoanele care au alergie la una dintre pante au de asemeneea și la cea de-a doua.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Sare de Himalaya – beneficii pentru sanatate