+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 15 Iulie 2013 11:33

tarhonTarhonul  numit și  Artemisia dracunculus este o planta perenǎ cunoscutǎ pentru utilizările sale medicinale. Tarhonul este utilizat ȋn special ca și condiment în bucătăria mediteraneană. Această plantă aromaticǎ este bogatǎ ȋn fitonutrienți, precum și ȋn antioxidanți, care ajutǎ la promovarea sănătății și la prevenirea bolilor.

Planta este o sursă importantǎ de vitamina C, vitamina A,  acid folic, piridoxină, niacin, riboflavinǎ. Tarhonul este o sursă excelentă de  minerale precum calciu, mangan, fier, magneziu, cupru, potasiu și zinc. Fierul este esențial pentru respirația celularǎ dar și pentru producția de celule sanguine.

Frunze de tarhon se gǎsesc spre sfârșitul primăverii și pe tot parcursul verii. Tarhonul este ușor de crescut și poate fi cultivat ȋn grǎdinǎ sau pe balcon, ȋn ghiveci. De asemenea, tarhonul uscat se gǎsește pe tot parcursul anului ȋn magazinele naturiste. Planta proaspǎtǎ de tarhon  trebuie să fie spălatǎ înainte de utilizare sau ȋnainte de a o utiliza la  gătit. În general, acestea se adaugǎ ȋn mȃncare ȋn ultimul moment pentru a pǎstra aroma și proprietǎțile naturale.

În primul rând, tarhonul stimuleazǎ sistemul digestiv și îmbunătățește, de asemenea, pofta de mȃncare. Aceasta ajutǎ la reglarea metabolismului, prin stimularea sucurilor digestive și prin activarea enzimelor care ajutǎ digestia. Tarhonul ajutǎ la ameliorarea anorexiei, a flatulenței, a constipație și a dispepsiei. Ca atare, folosirea ei ajută la prevenirea și vindecarea multor  boli ale sistemului digestiv.

Tarhonul este o  sursǎ de vitamina C și ajutǎ la stimularea sistemului imunitar al organismului. Planta poate fi, de asemena, utilizatǎ pentru a vindeca insomnia, mai ales cǎ aceasta ajutǎ la relaxarea nervilor și regleazǎ, de asemenea, sistemul circulator.  Tarhonul poate fi utilizat ca ceai din frunze uscate sau din frunze proaspete, tincturǎ, infuzie sau ulei esențial.

 

Alte beneficii pentru organism:

Ajută la eliminarea toxinelor din organism și la detoxifierea organismului. 

Ajută la prevenirea formării de celulele canceroase.

Ajută la prevenirea semnelor vizibile de ȋmbǎtrȃnire.

Tarhon este un vermifug puternic, care ajută la eradicarea paraziților intestinali.

Tarhonul este cunoscut pentru  capacitatea sa de a regla ciclul menstrual dar și de a atenua simptomele premenstruale.

Tarhonul ajutǎ la prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Tarhon este o sursǎ bogatǎ de cupru, ceea ce poate ajta la promovarea unui stări de sǎnǎtate a glandei tiroide.

Fiind o sursǎ bogatǎ de calciu, tarhonul ajută la menținerea sănătății sistemului osos prin consolidarea oaselor.

Planta proaspǎtǎ este una din cele mai bogate surse de antioxidanți.

 

Precauții

Tarhonul are, în general, efecte pozitive asupra sănătății, fǎrǎ efecte secundare notabile. Cu toate acestea, unele persoane pot fi alergice la aceastǎ plantǎ medicinalǎ, motiv pentru care ar trebui să evite utilzarea tarhonului. Se recomandǎ ca femeile ȋnsǎrcinate sa evite utilizarea tarhonului, sau ȋnainte de a utiliza tarhonul sǎ cearǎ sfatul medicului.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Cicoarea

Proprietatile medicinale ale busuiocului

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP