+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Joi, 11 Iulie 2013 09:57

psylliumTǎrȃțele de psyllium sau isphagula provin de la planta  Psyllium Plantago, care înflorește în Orientul Mijlociu. Acestea sunt recunoscute de  mult timp drept un mijloc excelent de a introduce  fibre alimentare ȋn dieta unei persoane. De exemplu, o treime de canǎ de tărâțe de ovăz are aproximativ cinci grame de fibre ȋn timp ce  aceeași cantitatea de tǎrȃțe de psyllium oferă aproximativ 71 de grame de fibre.

De asemenea, psyllium conține un tip de fibrǎ numitǎ mucilagiu, iar ȋn tractul digestiv acestea absoarb apǎ și se umflǎ. Acest lucru face  ca scaunul  sǎ fie voluminoas și duce la mișcările intestinului. Psyllium ajutǎ la ameliorarea atât a constipației  dar și a diareei și este utilizat pentru a trata sindromul de colon iritabil, hemoroizii dar și alte probleme intestinale. Psyllium este, de asemenea, folosit pentru a ajuta la reglarea nivelului de zahǎr din sȃnge la persoanele cu diabet zaharat. Când tǎrȃțele vin în contact cu apa, acestea se umflă și formează o masă gelatinoasǎ, care ajută la transportul deșeurilor prin tractul intestinal. Mai multe studii sugereazǎ, de asemenea, cǎ aportul crescut de fibre  reduce riscul de cancer de colon, iar psyllium este un aliment bogat ȋn fibre. Psyllium se gǎsește ȋn sfecial sub formǎ de tǎrȃțe sau semințe, si poate fi consumat ȋmpreunǎ cu apǎ sau cu iaurt sau lapte.

 

Beneficiile asupra sǎnǎtǎții

Constipație - Multe studii  au arǎtat faptul cǎ  psyllium amelioreazǎ constipația. Atunci când sunt combinate cu apa, se umflă și ajută la accelerarea trecerii scaunului prin tractul digestiv. 

Diabet - O dietǎ bogatǎ ȋn fibre poate ajuta la ținerea sub control a nivelului de zahǎr din sȃnge. Aceasta poate reduce, de asemenea, șansa de a dezvolta diabet zaharat la persoanele predispuse la acest risc

Diareea  - Psyllium poate fi folosită la ameliorarea diareei ușoare pȃnǎ la moderatǎ.

Bolile cardiovasculare -  Studiile indicǎ faptul cǎ o dietǎ  bogatǎ ȋn fibre solubile în apă este asociată cu un nivel al trigliceridelor mai mic dar și un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Hemoroizi – ajută la reducerea durerii asociatǎ cu hemoroizii.

Hipertensiune arterială  - Psyllium poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Mai mult, fibrele solubile - precum cele din tǎrȃțe de psyllium, semințe de in și tărâțe de ovăz - ajutǎ la scǎderea colesterolului.

Bolile inflamatorii intestinale - Unii medici recomandǎ psyllium pentru cazurile ușoare până la moderate de colită ulceroasă sau boala Crohn. 

Obezitatea – prin efectul sǎ de a se umfla, acest aliment ajutǎ la reducerea poftei de mȃncare.

 

Precauții

Unii oameni pot experimenta  balonare sau gaze la prima utilizare a produsului. Cu toate acestea, cei mai mulți medici recomandǎ utilizarea tǎrȃțelor de psyllium  mai multe sǎptǎmȃni pȃnǎ cȃnd organismul se acomodeazǎ.  Reacțiile inițiale ar putea include diaree și balonare.

Unele persoane sunt alergice la tǎrȃțe de psyllium, așa ca ȋn acest  caz trebuie sǎ se evite consumul. Existǎ și riscul de obstrucție intestinală în special la cei care au avut o intervenție chirurgicală la nivelul intestinelor.  Cel mai important lucru de reținut este faptul cǎ tǎrȃțele de psyllium se consumǎ cu multǎ apă.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Semintele de in

Anghinarea

 

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
SITEMAP