Infuzia de semințe de morcov este consideratǎ un bun diuretic, și care ajutǎ la stimularea poftei de mâncare, reduce colicile și retenția de lichide. Mai mult, ȋn Antichitate, ceaiul de semințe de morcov era utilizat cǎ și contraceptiv.
Morcovul crud este de ajutor ȋn eliminarea viermilor intestinali sau poate fi utilizatǎ, pe răni deschise pentru a ajuta la vindecarea și la prevenirea infectǎrii rǎnii. De asemenea, morcovii îmbunătățesc memoria și elibereazǎ tensiunea nervoasǎ.
Multe afecțiuni comune pot fi ameliorate cu ajutorul morcovilor, cum ar fi: alergiile, anemia, artrita. Ceaiul obținut din semințe de morcov este eficient în tratarea unor boli de piele, inclusiv a venelor sparte, ȋn caz de lovituri, arsuri, impetigo sau arsuri solare.
Oamenii de științǎ au descoperit, de asemenea, cǎ un compus din morcov - falcarinolul - este eficient ȋn prevenirea dezvoltǎrii unor forme de cancer. Morcovii consumați cruzi sunt buni pentru sporirea fertilități dar și pentru vedere.
Tratamente:
Tulburări digestive: Mestecatul morcovilor creste productia de salivǎ și accelerează procesul digestiv iar ȋn același timp furnizeazǎ enzimele, vitaminele și mineralele necesare. Ingerarea ȋn mod regulat de morcovi previne ulcerul gastric dar și alte tulburǎri digestive. Sucul de morcovi este un tratament natural și eficient pentru boli precum: colici intestinale, colită, apendicită, ulcer peptic, indigestie.
Constipație: Sucul de morcovi amestecat cu sucul de spanac și putinǎ zeamǎ de lamaie este un tratament eficient pentru constipație.
Diaree: Supa de morcovi este un tratament eficient și natural pentru diaree. Aceasta ajutǎ la reconstruirea cantitații de sodiu, potasiu, calciu, sulf, magneziu pierdutǎ. De asemenea, aceasta oprește dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și previne vǎrsǎturile.
Paraziții intestinali: Consumați ȋn fiecare zi o ceașcǎ de morcov ras pe stomacul gol, pentru cȃteva zile.
Alte beneficii:
• Morcovii ajuta la funcționarea normalǎ a colonului
• Sucul proaspǎt de morcovi dizolvǎ chisturile, beți cel puțin 2 pahare pe zi.
• Sucul de morcovi sau de salatǎ este, de asemenea, un remediu pentru durerea la urinare sau pentru problemele menstruale
• Morcovul ajutǎ la detoxifierea ficatului
Precauții
Consumul excesiv de morcovi și alte alimente bogate ȋn caroten, poate duce la modificarea culorii pielii ȋn galben sau portocaliu, în special în palme, tălpi și în spatele urechilor. Frunzele de morcov pot provoca o reacție alergică cunoscută sub numele de dermatita de contact, ȋn timp ce semințele de morcov nu trebuie administrate femeilor ȋnsǎrcinate deoarece existǎ riscul de avort spontan.
Autor: Lavinia Radu
Citește și: