+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Miercuri, 05 Martie 2014 10:49

masline-dietaZeci de substanțe nutritive ce protejeazǎ organismul au fost identificate în măsline, iar studii recente au arǎtat faptul cǎ maslinele conțin substanțe antioxidante și antinflamatorii.

Un fitonutrient cheie al mǎslinelor este hidroxitirozolul, care a fost mult timp legat de prevenirea cancerului. Acesta este acum considerat ca având potențialul de a ne ajuta să prevenim si pierderea de masǎ osoasǎ, mai ales cǎ dieta mediteraneanǎ a fost mult timp asociatǎ cu un risc scǎzut de osteoporozǎ.

Ȋn practicile tradiționale pe bază de plante, preparatele din măsline și frunze de măsline au fost adesea folosite în tratamentul de probleme inflamatorii, inclusiv ȋn inflamația cauzatǎ de alergie. Extractele de măsline s-au dovedit ca fiind un fel de antihistaminice naturale la nivel celular.

Mǎslina este materia primă din care se obține uleiul de măsline, un aliment cu o valoare nutritivă ridicată ce are beneficii importante pentru sănătate și care ajutǎ la menținerea unui regim alimentar sănătos și echilibrat.

Mǎslinele sunt bogate în minerale precum: sodiu, potasiu, magneziu, fier, fosfor și iod și contribuie la aportul de calciu necesar organismului. Este un  ingredient accesibil și adecvat în orice rețetǎ de salatǎ de vară. Mai mult, consumul de mǎsline are si alte beneficii:

Ȋmbunătățeste memoria - măslinele conțin polifenoli, substanțe chimice naturale care reduc stresul oxidativ ȋn creier. O porție zilnicǎ de mǎsline ȋmbunǎtǎțeste memoria cu 25 %, afirmǎ cercetǎtorii  de la Universitatea din Massachusetts.

Bogate ȋn fier - o ceașcǎ de mǎsline contine 4,4 mg de fier, mineral ce ajutǎ la sinteza carnitinei, un aminoacid care transformǎ grǎsimea ȋn energie.

Reduce ridurile - consumul de măsline îmbunătățește aspectul ridurilor cu 20 %, deoarece conțin acid oleic, care pǎstreazǎ pielea moale și sǎnǎtoasǎ. În plus, măslinele conțin vitamina E, un antioxidant excelent pentru sǎnǎtatea pielii.

Controleazǎ apetitul – consumul a 10  măsline înainte de masă reduce apetitul cu 22 %, a arǎtat un studiu realizat în Italia. 

Deoarece mǎslinele au un conținut ridicat de acizi grași monosaturați și de antioxidanti, acestea sunt un aliment ideal pentru prevenirea bolilor cardiovasculare prin scǎderea nivelului de colesterol „rǎu” , fără reducerea nivelului de colesterol „bun”.

Consumul de masline ajutǎ la prevenirea arteriosclerozei și are un efect  protector și de tonifiere a pielii. În plus ȋmbunǎtǎțește tranzitul intestinal lent și constipația. Ȋn prezent cercetatorii studiazǎ dacǎ  mǎslinele și uleiul de mǎsline au un efect protector asupra funcției cerebrale.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Remedii naturale pentru buzele crapate

Matasea de porumb

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP