+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Vineri, 26 Iulie 2013 14:16

mararMǎrarul este o plantǎ medicinalǎ a cărui semințe și frunze posedă proprietăți vindecǎtoare. Beneficiile pentru sănătate aduse de mărar se referǎ la o mai bunǎ digestie, adjuvant ȋn insomnie, sughiț, diaree, dizenterie, tulburari menstruale, tulburări respiratorii, cancer fiind, ȋn același timp,  utilizat și pentru îngrijirea orală.

Mărarul a fost utilizat în scop culinar și ca și medicament de secole. Atât semințele sale cȃt și frunzele pot fi folosite ȋn aceste scopuri. Planta are multe proprietăți medicinale, care provin în principal de la anumiți compuși: flavonoide, minerale și anumiți aminoacizi. 

 

Beneficiile asupra sǎnǎtǎții:

Sughiț: Fiind un carminativ, mǎrarul ajută la expulzarea gazelor și, de asemenea,  ajutǎ la stoparea sughițului cauzat de alergii.

Dizenterie: dizenteria este cauzatǎ în primul rând de infectiile fungice. Mǎrarul este un dezinfectant natural ce ajutǎ la inhibarea infectiilor fungice

Digestia: Uleiurile esențiale prezente ȋn mǎrar sunt un stimulent ce activează secreția bilei și a sucurilor digestive. Aceste uleiuri stimulează, de asemenea, mișcarea intestinului.

Insomnie: Flavonoidele și complexul de vitamine B prezente în uleiul esențial, sunt un stimulent ce activeazǎ secreția anumitor enzime și a  anumitor hormoni care au efecte calmante și hipnotice.

Tulburări menstruale: flavonoizii din uleiul esențial de mǎrar stimuleazǎ sescreția de hormoni iar acest lucru duce la  normalizarea menstrei.

Tulburări respiratorii: anumite alte componente din uleiuri esențiale de mǎrar au un efect antihistaminic  și ajutǎ la ameliorarea simptomelor apǎrute ca urmare a unei alergii.

Îngrijire orală: mǎrarul luptǎ ȋmpotriva infecțiilor microbiene din gură, precum și ȋmpotriva substațelor ce duc la apariția problemelor orale.

Cancer: mǎrarul este e foarte eficient în neutralizarea radicalilor liberi, iar ȋn acest mod  protejazǎ ȋmpotriva dezvolǎrii cancerului. 

Mararul are un efect diuretic, carminativ, previne crampele, stimuleazǎ alăptarea și secretiile endocrine, ȋmbunǎtǎțeste libidoul și nu în ultimul rând,  asigurǎ sănătatea oaselor și a dinților fiind o sursǎ bunǎ de calciu.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Frunzele de nuc

Uleiul de rapita

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
SITEMAP