+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Miercuri, 10 Iulie 2013 08:13

hriscaDeși este confundatǎ adesea cu cerealele, hrișca este  o  plantǎ ierboasǎ, anualǎ, ce  aparține familiei Polygonaceae. Persoanele care consumǎ hrișcǎ prezintǎ un risc mai  redus de apariție a hipertensiunii arteriale. Efectele benefice ale acestei plante sunt datorate în mare parte conținutului sǎu bogat ȋn fitochimicale. Fitochimicalele protejeazǎ ȋmpotriva bolilor iar consumul unor alimente bogate ȋn fibre, cum ar fi hrișca, poate, de asemenea,  suprima pofta de mȃncare, ceea ce  ajutǎ la pierderea ȋn greutate.

Hrișca conține mai multe proteine decât cerealele și nu este deficitarǎ în aminoacidul lizină așa cum majoritatea boabelor sunt. De asemenea, hrișca este o alegere foarte bunǎ pentru vegetarieni. Mai mult, un element nutritiv din hrișcă poate fi benefic în gestionarea diabetului zaharat, mai  ales cǎ studiile au aratat faptul cǎ acesta are capacitatea de a reduce nivelul de glucoză din sȃnge. 

Hrișca conține acid linoleic, vitaminele (B1, B2, B3, B5, E, P), aminoacizi esențiali, minerale - crom, cupru, mangan, acid folic - și este o sursă excelentă de magneziu. Acesta are efecte antitumorale și tonice. Hrișca oferă  cantitatea necesară de proteine, deoarece conține aminoacizi esențiali pe care organismul nu ȋi poate lua din  alte alimente.  Consumul de hrișcǎ previne dezvoltarea litiazei biliare prin optimizarea sintezei acizilor biliari și prin eliminarea grǎsimilor neutre și acide.  Datorită cantității de magneziu conținută, hrișca are un efect relaxant asupra vaselor de sânge și duce la îmbunătățirea circulației și la scăderea tensiunii arteriale. Deoarece conține numeroase vitamine din complexul B, hrișca este recomandatǎ în tulburările hepatice dar oferǎ și protecție ȋmpotriva cancerului de sȃn, precum și ȋmpotriva altor forme de cancer ce depind de hormoni. Prin conținut bogat ȋn antioxidanți hrișca este un antidot pentru expunerea la radiații.

Hrișca se poate consuma ȋn multe moduri, ȋnclusiv sub formǎ de fulgi de hrișcǎ sau ca și plantǎ verde. Semintele de hrișcă pot fi consumate crude sau sub formǎ de mȃncare. De asemenea din frișcǎ se poate face fǎina,  mai ales cǎ aceasta este asemǎnǎtoare  fǎinei de grâu integral. Hrișca mai este utilizatǎ și pentru realizarea unor mȃncǎruri tradiționale cum ar fi  tǎițeii japonezi soba.

 

Precauții

Unii oameni pot fi alergici la hrișcǎ iar expunerea la aceastǎ plantǎ poate duce la dezvoltarea unor reacții alergice grave, incluzând erupții pe piele, nas înfundat, astm, scǎdere a  tensiunii arteriale, mâncărime, umflături  și dificultăți în respirație (șoc anafilactic).

Ȋn cazul consumlui excesiv al plantei verde, fagopyrina, un compus al plantei, persoanele cu pielea mai albǎ pot experimenta anumite simptome neplǎcute precum: senzația de durere la nivelul pielii sau pete roșii la nivel cutanat.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Proprietatile medicinale ale semintelor de susan

Cicoarea

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
SITEMAP