+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Vineri, 25 Octombrie 2013 14:33

cretisoaraAlchemilla vulgaris sau crețișoara este o plantǎ erbacee perenǎ, care crește la altitudini mari, în special în regiunile muntoase. De asemenea, crește în păduri, pășuni și fânețe din luna aprilie până în luna august. Frunzele sale sunt lungi, cu formǎ semicirculară, cu marginile dințate iar florile sale sunt de culoare galben – deschis. În scopuri medicinale planta se recoltează în luna iunie -iulie. 

Crețișoara a fost recomandatǎ de către specialiștii în fitoterapie de secole, datorită efectelor benefice pe care le are asupra corpului femeii. Aceasta ajută la tratarea leucoreei, a anxietǎții, a problemelor cauzate de menopauză iar combinatǎ cu coada-șoricelului constituie un remediu eficient împotriva tulburărilor menstruale.

Dintre substanțele active din compoziția sa regǎsim flavonoidele și sărurile minerale. Având în vedere cantitatea de hormoni pe care planta o conține  aceasta poate ajuta ȋn caz de: amenoree ( absența menstruației ) dar și ȋn caz de  hipermenoree ( tulburari menstruale ), tulburǎri de menopauzǎ, cervicitǎ, fibromul uterin. De asemenea, este eficientǎ în caz de dureri de cap, amețeli, dureri de stomac și greață. Amestecul realizat din aceastǎ plantǎ are un efect astringent, antidiuretic, antinflamator și proprietăți de consolidare a sistemului cardiovascular. 

Consideratǎ a fi foarte utilǎ în tratarea sterilitǎții la femei, cretișoara ajută și faciliteazǎ procesul de naștere. Mai mult, este un adjuvant  la vindecarea infecțiilor organelor pelvine, ȋn caz de febrǎ, arsuri, abcese și hernie. Medicina tradiționalǎ ne spune că planta poate fi utilizatǎ în mod eficient și ȋn caz de obezitate, reumatism, artrosclerozǎ. Pentru uz extern, planta se folosește la  vindecarea rănilor, tǎieturilor și  a ȋnțepǎturilor de albine și, de asemenea, în tratarea afecțiunilor ulceroase ale gambei sau pentru gargarǎ.

Florile și frunzele de crețișoarǎ uscate pot fi folosite în preparate medicinale, mai ales sub formă de ceaiuri de plante, infuzii sau comprese. Utilizate proaspete, crețișoara se poate pune direct pe tǎieturi, zgȃrieturi, arsuri și ȋnțepǎturi de albine.

Proprietǎțile estrogenice ușoare și antinflamatorii au fǎcut din crețisoarǎ o planta utilǎ femii care: ajutǎ la nașterea copilului, trateazǎ infertilitatea,  ajutǎ la tratamentul infecțiilor pelvine, al fibromului uterin și reduce disconfortul dat de crampele menstruale și de menopauzǎ.

Pentru oricare dintre aceste boli ale aparatului feminin se bea o ceașcă de ceai cu 1-2 lingurițe de crețișoarǎ uscatǎ, de  2-3 ori pe zi.

Insomnie și anxietate – planta poate fi utilizatǎ și pentru a pentru a induce somnul la pacienții care suferǎ de  insomnie și / sau anxietate. O ceașcă de ceai cald, chiar înainte de culcare sau ori de câte ori un efect calmant este de dorit, poate ajuta pacientul sǎ se odihneascǎ.

Precauții

Crețișoara este recomnadatǎ pentru consum după naștere, în timpul ciclului menstrual și în perioada de menopauzǎ. Cu toate acestea, nu consumați crețișoarǎ ȋn perioada sarcinii deeoarece poate provoca contracții uterine. De asemenea, ȋn cazul ȋn care femeia știe cǎ nașterea se apropie, poate bea ceai de crețisoarǎ, doar cu acordul medicului, pentru a pereveni hemoragia.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Laptisorul de matca, tratamentul natural anti-imbatranire

Ce nu stiai despre ardeiul iute?

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP