+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Marţi, 16 Iulie 2013 08:18

cimbruCimbrul este o plantǎ  perenă, membru al familiei mentei, ce provine din  bazinul mediteranean, și care se gǎsește ȋntr-un număr mare de soiuri, fiecare cu propria sa compoziție distinctivǎ. Cimbrul este o plantă puternicǎ utilizatǎ ȋnclusiv în aromoterapie. Uleiul esențial volatil de cimbru are proprietăți antiseptice, antivirale, antireumatice, antiparazitare și antifungice, motiv pentru care cimbrul este considerat  un bun expectorant, diuretic, fungicid și antibiotic natural.

Cimbrul preferǎ solurile bine drenate și pot fi cultivate din semințe sau propagat prin butași.  Temperaturile scǎzute nu sunt pe placul cimbrului așa cǎ sub 10 grade, iarna aceasta trebuie mutat ȋn casă sau pe balcon.  Frunzele de cimbru se usucǎ cu ușurință și se pot congela pentru o utilizare ulterioară.

Cimbrul este, de asemenea, un agent detoxifiant puternic, făcându-l unul din cele mai puternice alimente pentru detoxifierea ficatului. Planta  încurajează formarea de celule albe ȋn sânge și creștere rezistența sistemului  imunitar la organismele străine. 

Planta este prescrisǎ de fitoterapeuți pentru tratamentul viermilor intestinali, bolilor gastrointestinale, problemelor bronșice, lipsa poftei de mâncare, diaree, crampe menstruale, rǎcealǎ și laringitǎ. Cimbrul are calitǎți antiseptice care ȋl fac util pentru a fi utilizat ca și apǎ de gură sau pentru combaterea cariilor dentare. 

Calitățile sale antiseptice ȋl  fac util în caz de: anemie, boli bronșice, probleme intestinale, sau boli ale pielii. Planta este utilǎ ȋn tratamentul colicilor, durerilor de gât dar și ca un remediu pentru mahmurealǎ. Pentru probleme gastrice sau bronșitǎ, faceți un ceai de frunze ( 1 lingurițǎ la fiecare ceașca de apǎ clocotitǎ) și folosiți ceaiul doar o dată pe zi. Adaugăți o cantitate mică de miere pentru a-l îndulci.

Infuzia de cimbru este, de asemenea, utilǎ în vindecarea spasmelor musculare și ȋn  iritațiile pielii. Cimbrul conține și un compus care este util în prevenirea cheagurilor de sânge.

Uleiul de cimbru sau infuzia pot fi adăugate la apa de baie ȋn caz de probleme bronșice și reumatism. De asemenea, arderea cimbrului poate  fi un remediu pentru a ține insectele la depǎrtare, ȋn timp ce uleiul de cimbru diluat poate fi utilizat extern pentru a preveni mucegaiul. 

 

Alte beneficii ale cimbrului:

Ciuperca unghiilor

Paraziți

Dureri musculare

Oboseala cronicǎ

Căderea părului

Depresie

Dureri de cap

Insomnie

Sforǎit

Boli ale pielii

Boli renale

Anxietate 

Stres

 

Precauții

Unele persoane sunt foarte sensibile la uleiul esențial de cimbru aplicat direct pe piele, astfel încât  se recomandǎ testarea cu ajutorul unui plasture. Uleiul esențial de cimbru poate provoca reacții adverse dacă este utilizat ȋn forma sa purǎ asa cǎ se recomandǎ moderația. Utilizat sub formǎ de ceai, acesta ar trebui utilizat numai o dată sau de două ori pe zi. Ingerarea de ulei de cimbru poate provoca dureri de cap, greațǎ, vǎrsaturi, slǎbiciune, tulburǎri tiroidiene, precum și probleme respiratorii.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Dafinul

Isopul

 

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
SITEMAP