+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 15 Iulie 2013 11:48

ceai-verde1Ceaiul este cultivat de secole, îar astăzi este una din cele mai consumate băuturi, dupa apǎ. De asemenea, de-a lungul timpului au fost realizate numeroase studii a cǎror rezultate sugereazǎ cǎ ceaiul verde (Camellia sinesis) are numeroase beneficii pentru sǎnǎtate.

Ceaiul verde este realizat din frunze nefermentate și conține cea mai mare concentrație de antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli. Antioxidanții precum polifenolii din ceaiul verde pot neutraliza radicalii liberi și pot reduce sau chiar ajuta la prevenirea unor boli.

În medicina tradițională chineză și indiană,  ceaiul verde  era utilizat ca un stimulent, pentru proprietățile sale diuretice și pentru ȋmbunǎtǎțirea sǎnǎtǎții inimii. Alte utilizări tradiționale ale ceaiului verde includ: tratarea gazelor, reglarea temperaturii corpului, reglarea nivelului de zahăr din sânge, promovarea digestiei și îmbunătățirea proceselor mentale.

 

Ceaiul verde este un adjuvant ȋn tratarea urmǎtoarelor afecțiuni:

Pierderea ȋn greutate - Polifenolii din ceaiul verde intensificǎ nivelul de oxidare a grǎsimilor și intensificǎ rata la care organismul transformǎ mȃncarea ȋn calorii.

Diabetul  zaharat. Ceaiul verde aparent ajutǎ la reglarea nivelului de glucozǎ, dupǎ masǎ.

Boli de inimǎ. Oamenii de științǎ afirmǎ cǎ ceaiul verde contribuie la menținerea sǎnǎtǎții arteriale. 

Cancerul esofagian, cancer ovarian, cancer colorectal, cancer de plamȃni

Diminuarea nivelului de colesterol  -  Ceaiul verde reduce nivelul de colesterol din sȃnge și ȋmbunǎtǎțeste raportul dintre colesterolul „bun”  și colesterolul „rǎu”.

Bolile de ficat

Maladiile Alzheimer și Parkinson - Specialiștii susțin cǎ pentru a întârzia deteriorarea cauzată de maladiile Alzheimer și  maladia Parkinson. 

Cariile - Studiile sugereazǎ cǎ antioxidanții din ceaiul verde distrug bacteriile și virusii care provoacǎ infecții ale gȃtului, carii dentare și alte boli dentare.

Tensiunea arterialǎ - Consumul regulat de ceai verde  reduce riscul de hipertensiune arterialǎ.

Depresia

Viruși și bacterii  -  Ceaiul verde este un adjuvat ȋn lupta cu diferiți viruși sau bacterii, fiind demonstrat cǎ inhibǎ răspândirea mai multor boli.

Ingrijirea pielii - Ceaiul verde  este o plantǎ care ajutǎ la ȋncetinirea semnelor de ȋnbǎtȃnire iar acest lucru se datoreazǎ  proprietǎților sale antioxidante și antiinflamatorii. 

 

Precauții

Ceaiul verde este folosit ȋn special ca și ceai de frunze uscate sau sub formǎ de capsule. Planta  conține substanțe active care pot declanșa reacții adverse și care pot interacționa cu alte plante, suplimente sau medicamente. Persoanele cu probleme cardiace sau hipertensiune arterialǎ, afecțiuni renale, probleme de ficat, ulcere gastrice și tulburari psihologice, în special anxietate, nu ar trebui să utilizeze ceaiul verde. Femeile gravide și  cele care alăptează trebuie să evite, de asemenea, ceaiul  verde. Persoanele cu anemie, diabet, glaucom sau osteoporoză trebuie sǎ ȋntrebe medicul ȋnainte de aconsuma ceai verde.

Oamenii care consumǎ cantitǎți mari de cofeinǎ, inclusiv cofeina din ceai verde,  pentru perioade lungi de timp, pot experimenta iritabilitate, insomnie, palpitații cardiace și amețeli. Supradozajul cu cafeina poate provoca greață, vărsături, diaree, dureri de cap și pierderea poftei de mâncare. Daca simptomele sunt severe, reduceți consumul de cofeinǎ și mergeți la medic.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Proprietatile medicinale ale sofranului

Matreata bradului, un imunostimulator natural

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Pizza sector 3
SITEMAP