Ceaiul verde este realizat din frunze nefermentate și conține cea mai mare concentrație de antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli. Antioxidanții precum polifenolii din ceaiul verde pot neutraliza radicalii liberi și pot reduce sau chiar ajuta la prevenirea unor boli.
În medicina tradițională chineză și indiană, ceaiul verde era utilizat ca un stimulent, pentru proprietățile sale diuretice și pentru ȋmbunǎtǎțirea sǎnǎtǎții inimii. Alte utilizări tradiționale ale ceaiului verde includ: tratarea gazelor, reglarea temperaturii corpului, reglarea nivelului de zahăr din sânge, promovarea digestiei și îmbunătățirea proceselor mentale.
Ceaiul verde este un adjuvant ȋn tratarea urmǎtoarelor afecțiuni:
• Pierderea ȋn greutate - Polifenolii din ceaiul verde intensificǎ nivelul de oxidare a grǎsimilor și intensificǎ rata la care organismul transformǎ mȃncarea ȋn calorii.
• Diabetul zaharat. Ceaiul verde aparent ajutǎ la reglarea nivelului de glucozǎ, dupǎ masǎ.
• Boli de inimǎ. Oamenii de științǎ afirmǎ cǎ ceaiul verde contribuie la menținerea sǎnǎtǎții arteriale.
• Cancerul esofagian, cancer ovarian, cancer colorectal, cancer de plamȃni
• Diminuarea nivelului de colesterol - Ceaiul verde reduce nivelul de colesterol din sȃnge și ȋmbunǎtǎțeste raportul dintre colesterolul „bun” și colesterolul „rǎu”.
• Bolile de ficat
• Maladiile Alzheimer și Parkinson - Specialiștii susțin cǎ pentru a întârzia deteriorarea cauzată de maladiile Alzheimer și maladia Parkinson.
• Cariile - Studiile sugereazǎ cǎ antioxidanții din ceaiul verde distrug bacteriile și virusii care provoacǎ infecții ale gȃtului, carii dentare și alte boli dentare.
• Tensiunea arterialǎ - Consumul regulat de ceai verde reduce riscul de hipertensiune arterialǎ.
• Depresia
• Viruși și bacterii - Ceaiul verde este un adjuvat ȋn lupta cu diferiți viruși sau bacterii, fiind demonstrat cǎ inhibǎ răspândirea mai multor boli.
• Ingrijirea pielii - Ceaiul verde este o plantǎ care ajutǎ la ȋncetinirea semnelor de ȋnbǎtȃnire iar acest lucru se datoreazǎ proprietǎților sale antioxidante și antiinflamatorii.
Precauții
Ceaiul verde este folosit ȋn special ca și ceai de frunze uscate sau sub formǎ de capsule. Planta conține substanțe active care pot declanșa reacții adverse și care pot interacționa cu alte plante, suplimente sau medicamente. Persoanele cu probleme cardiace sau hipertensiune arterialǎ, afecțiuni renale, probleme de ficat, ulcere gastrice și tulburari psihologice, în special anxietate, nu ar trebui să utilizeze ceaiul verde. Femeile gravide și cele care alăptează trebuie să evite, de asemenea, ceaiul verde. Persoanele cu anemie, diabet, glaucom sau osteoporoză trebuie sǎ ȋntrebe medicul ȋnainte de aconsuma ceai verde.
Oamenii care consumǎ cantitǎți mari de cofeinǎ, inclusiv cofeina din ceai verde, pentru perioade lungi de timp, pot experimenta iritabilitate, insomnie, palpitații cardiace și amețeli. Supradozajul cu cafeina poate provoca greață, vărsături, diaree, dureri de cap și pierderea poftei de mâncare. Daca simptomele sunt severe, reduceți consumul de cofeinǎ și mergeți la medic.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Proprietatile medicinale ale sofranului
Matreata bradului, un imunostimulator natural