+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 24 Mai 2013 13:22

alergie-la-frig Ȋn cazul persoanelor care suferǎ de alergie la frig, aceasta se manifestǎ prin apariția urticariei pe piele ȋn momentul ȋn care are loc expunerea la temepraturi scǎzute. Astfel, expunerea provoacǎ roseațǎ, mȃncǎrimi, inflamații și eczeme pe porțiunea de piele expusǎ la frig. Persoanele cu alegie la frig trebuie sǎ evite expunerea la aer și apă rece. Unele pete dispar ȋn circa 15 minute, de ȋndatǎ ce persoana intrǎ ȋntr-o ȋncǎpere ȋncǎlzitǎ ȋnsǎ existǎ și cazuri cȃnd erupțiile de pe fațǎ sau mȃini pot dura pȃnǎ la 12 ore.

Pentru o persoanǎ alergicǎ la frig, acțiuni precum înotul în apă rece duce la reacții severe ale organismului iar pacinetul poate leșina, poate suferi un șoc termic sau poate deceda subit.

 

Cauzele care duc la dezvoltarea alergiei la frig

Cauzele care duc la dezvoltarea alergiei la frig nu sunt cunoscute. Una dintre cauze ar putea fi legatǎ de faptul cǎ celulele persoanelor care dezvoltǎ astfel de alergii sunt exterm de sensibile. Iar expunerea la frig declanșeazǎ un rǎspuns din partea sistemului imunitar.

 

Simptomele alergiei la frig

Simptomele alergiei la frig apar imediat dupǎ ce pielea a fost expusǎ la temperaturi scǎzute ale aerului sau ale apei. Acestea includ:

Apariția pe piele a unor pete rosii ușor dureroase

Mȃncǎrime

Ȋnroșirea zonei expuse la frig

Umflarea mȃinilor și a buzelor atunci cȃnd pacientul are contact cu un obiect rece 

 

Factorii de risc ai alergiei la frig

Alergia la frig poate afecta persoanele de orice vȃrstǎ sau sex, ȋnsǎ existǎ anumite categorii care sunt predispuse  la dezvoltarea urticariei induse de frig:

Adulții tineri și copiii

Pacienții care suferǎ de artritǎ reumatoidǎ, hepatitǎ sau cancer

Persoanele cu predispoziții genetice

Persoanele care au avut recent o infecție viralǎ 

 

Diagnosticarea alergiei la frig

Diagnosticarea alergiei la frig se face de cǎtre medicul alergolog ȋn urma unui test. Un cub de gheațǎ se va plasa pe o porțiune de piele iar medicul va astepta reacția organismului pacientului aproximativ 10 minute. Ȋn funcție de cȃt de repede apare un rǎspuns din partea sistemului imunitar, medicul poate diagnostica afecțiunea. Ȋn cazul ȋn care  nu existǎ un rǎspuns al sistemului umanitar ȋn acest interval de timp, specialiștii avertizeazǎ cǎ pot existǎ și cȃteva tipuri atipice de utricarie cauzatǎ de expunerea la frig. Acestea sunt:

Urticaria la frig localizatǎ reflex – urticaria apare la cȃțiva centimetrii de locul ȋn care a fost aplicat cubul de gheațǎ;

Urticaria ȋntȃrziatǎ la frig- simptomele apar la cȃteva ore dupǎ expunere;

Dermografismul dependent de temperaturi scǎzute – apare dupǎ ce zona expusǎ la frig este frecatǎ;

Urticaria colinergicǎ – simptomele apar și se mențin chiar și ȋn zonele calde;

 

Tratamentul alergiei la frig

Tratamentul este aplicat pentru a menține sub control simptomele date de alergie. Ȋn acest sens, specialiștii recomandǎ ca acesta sǎ se facǎ ȋn special ȋn lunile calde. Medicul alergolog poate recomanda anumite medicamente care sǎ  ținǎ afecțiunea sub control:

Antihistaminice 

Doxepinǎ

Tratamente pentru stimularea imunitǎții

Pacienții nu trebuie sǎ urmeze un regim special ȋnsǎ trebuie sǎ evite alimetele și bǎuturile reci.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Alergia la praf

Alergiile alimentare

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului