Intoleranța la alcool poate provoca reacții imediate, neplăcute, după ce a fost consumat alcool. Cele mai frecvente semne și simptome de intoleranță la alcool sunt nasul înfundat și înroșirea pielii. Intoleranța la alcool este cauzată de o boală genetică în care organismul este incapabil de a descompune alcool. Singura modalitate de a preveni reacțiile declanșate de intoleranța la alcool este de a se evita alcoolul.
Intoleranța la alcool nu este o alergie. Cu toate acestea, în unele cazuri, ceea ce pare a fi intoleranță alcool poate fi reacția la unul din ingredientele unei băuturi alcoolice - cum ar fi produse chimice, cereale sau conservanți. Combinând alcoolul cu anumite medicamente, de asemenea, pot apărea reacții neplăcute.
În cazuri rare, o reacţie neplăcută la alcool poate fi semnul unei probleme grave de sănătate, care necesită diagnostic și tratament.
Semne și simptome
Semnele și simptomele la intoleranța la alcool - sau o reacție la ingredientele dintr-o băutură alcoolică:
- Înroşirea feței
- Urticarie
- Agravarea simptomelor astmului
- Nas înfundat sau curgerea nasului
- Hipotensiune arterială
- Greaţă și vărsături
- Diaree
Cauze
Intoleranța la alcool apare atunci când corpul nu are enzimele necesare pentru a metaboliza toxinele din alcool.
Alte ingrediente des întâlnite în băuturi alcoolice, în special în bere sau vin, pot cauza reacții de intoleranță. Printre aceste substanţe se numără:
- Sulfiţi sau alți agenți de conservare
- Produse chimice, cereale sau alte ingrediente
- Histamina, un produs secundar de fermentație sau de fabricare a berii
În unele cazuri, reacțiile pot fi declanșate de o alergie la cereale, cum ar fi porumbul, grâul sau secara.
Rar, durerea severă după consumul de alcool este un semn de o tulburare mai gravă, cum ar fi limfomul Hodgkin.
Factori de risc
Printre factorii de risc pentru intoleranță la alcool se numără:
- Descendență asiatică
- Astma sau rinită alergică
- Alergiile la grâne sau alte alimente
- Limfomul Hodgkins
Tratament
Singura modalitate de a evita simptomele intoleranței la alcool sau o reacție alergică este de a evita alcoolul sau ingrediente din băuturile alcoolice care cauzează problema. Pentru o reacție minoră, se pot administra antihistaminice care ajută la reducerea simptomelor, cum ar fi mâncărimea sau urticaria. Antihistaminicele nu pot trata o reacție alergică gravă.
În cazul unei reacții alergice severă la un anumit aliment este nevoie de epinefrină (adrenalină), sub forma unui injecții care poate fi autoadministrată. Injecţiile cu adrenalina sunt singurul tratament cu adevărat eficient in caz de soc anafilactic sau o reacţie alergica severă.