+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 28 Octombrie 2013 09:21

boli-toamnaO datǎ cu ȋnceputul sezonului rece organismul ȋncearcǎ sǎ se adapteze la frig, prezența soarelui este tot mai redusǎ, iar noi trebuie sǎ ne obișnuim cu ideea cǎ zilele calde vor reveni doar peste cȃteva luni. Durerile de cap constante, secrețiile nazale, tusea, durerile în gât și oboseala sunt unele dintre simptomle care pot apǎrea toamna. Gripa este una din afecțiunile specifice sezonului rece, asta din cauza scăderii umiditǎții, dar și pentru că adulții și copiii petrec mai mult timp în interior iar schimbul de germeni este mult mai intens.

Ploaiea, vântul puternic și variațiile de umiditate sunt factori care contribuie la reducerea puterii sistemului nostru imunitar, ceea ce face  ca rǎcealǎ sǎ aparǎ mai repede. Cu toate acestea, pe lȃngǎ rǎcealǎ existǎ anumite boli care pot fi agravate de sozonul rece dacǎ pacientul nu este atent. Acestea sunt:

Bolile reumatice - Boli reumatice, cum ar fi artrita  care este agravatǎ în acest sezon, ceea ce duce la creșterea sensibilității și a durerilor articulare. Bǎile fierbinți, acupunctura, unguentele antinflamatorii și analgezicele nu trebuie sǎ vǎ lipseascǎ toamna.  De asemenea evitați plimbările cȃt vremea este rece sau ploioasǎ.

Astmul bronșic - Toamna este sezonul care favorizează astmul, fie cǎ este vorba de astm alergic specific sau de astm uscat. Pacinții trebuie sǎ acorde  atenție sistemului imunitar al organismului, sǎ pǎstreze un mediu de viațǎ activ și sǎ aeriseascǎ frecvent.

Ulcerul gastroduodenal / ulcer peptic  - O altǎ boalǎ agravatǎ de  această perioadǎ a anului este ulcerul. Durerile  provocate de ulcerul gastric sunt mai frecvente imediat după  masă, în timp ce durerile cauzate de  ulcerul duodenal sunt mai frecvente la câteva ore după o masă. Consumul de ceai, fără zahăr și produse proaspete din lapte fermentat pot ajuta pacientul. De asemenea, ȋn acest caz se recomandǎ  consumul de mere și banane coapte.

Insuficiența cardiacǎ - Corpul ȋncearcǎ sǎ se adapteze la schimbările climatic, ceea ce poate   suprasolicita sistemul cardiorespirator. Se recomandă precauție în această perioadă a anului, precum și respectarea strictă a tratamentului prescris. De asemenea, se recomandǎ plimbarile de 30, 40 de minute ȋn aer liber.

Obezitatea - Ȋn lunile reci organismul uman poate acumula în mod activ grăsime, așa cǎ  pentru a menține o greutatea normalǎ, creșteți aportul de legume și fructe, consumați alimente bogate ȋn vitamina c și nu uitați de exercițiile fizice.

Pentru evitarea bolilor sau a agravǎrii bolilor pe perioada toamnei ȋncercați:

Sǎ vǎ relaxați, mai ales cǎ  toamna pot apǎrea tulburări de dispoziție și depresie. Pentru a vǎ elibera de stres beți un ceai calmant seara, porniți muzica ȋncet și dormiți devreme. De asemenea se recomandǎ consumul de produse naturale  care susțin sistemul nervos.

Nu abuzați de alimentele sǎrate și condimentate. Beți multe lichide și nu uitați de sport.

Este foarte util sǎ consumați un decoct de rădăcină de pătrunjel sau o infuzie de plante (mușețel, coada-calului, patlagina).

Nu ignorați semnalele pe care vi le dǎ organismul. Daca aveți palpitații, dureri la nivelul abdomenului, sau alte probleme apelați la medic.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Urticaria indusa de frig (Alergia la frig)

Alergia la praf

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului