+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 22 Mai 2013 08:44

 

 

alergie-prafAlergia la acarieni (alergia la praf) este o reacție a sistemului imunitar la microorganismele care se gǎsesc ȋn  praful din casǎ. Simptomele comune pe care o persoanǎ le experimenteazǎ atunci cȃnd sufera de alergie la acarieni includ strănut și senzaţia de lipsă de aer. 

Multe persoane cu alergie la acarieni au, de asemenea, și alte probleme precum astmul sau respirația șuierǎtoare. Acarianul de praf preferǎ mediile calde și umede, motiv pentru care aceștia se gǎsesc cel mai des ȋn saltele, ȋn lenjerii de pat, ȋn mobilierul tapițat sau ȋn covoare.

 

Cauzele care duc la apariția alergiei la acarieni

Microorganismul care cauzeazǎ reacția alegicǎ se gǎsește ȋn cele mai comune obiecte, de la covoare la lenjeria de pat. De reținut este faptul cǎ dormitoarele sunt habitatele ideale pentru acarieni.

Alergiile apar atunci cȃnd sistemul imunitar reacționeazǎ la o substanță străină, cum ar fi polenul, pǎrul de animale sau acarienii. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru a vă proteja de la invadatorii nedoriți. Cu toate acestea, ȋn cazul alegiilor, sistemul imunitar identificǎ acarienii ca pe ceva dǎunǎtor pentru organism, chiar dacǎ aceștia nu sunt dǎunǎtori. Atunci cȃnd persoana inhaleazǎ alergenul sau vine în contact direct cu el, sistemul imunitar produce un rǎspuns inflamator.

 

Factori  de risc 

Existǎ și anumiți factori care pot crește ricul de a dezvolta o alergie de felul acesta. Acești factori sunt: 

Antecedentele familiale;

Expunerea la niveluri ridicate de praf, mai ales la vȃrste mici;

Vârsta - afecțiunea se dezvoltǎ ȋn special în timpul copilăriei sau ȋn timpul vieții de tȃnǎr adult.

 

Simptomele date de alergia la acarieni

Simptomele date de alergia la acarieni sunt:

Mȃncǎrimi ale ochilor

Congestie nazală

Mâncărime la nivelul nasului, al gurii sau al gâtului

Presiune facială

 

Ȋn cazuri mai grave ȋn care pacientul este alegic dar și suferǎ de astm pot sǎ aparǎ:

Tuse

Dificultǎți ȋn a dormi

Dificultăți de respirație

Senzația de apăsare în piept 

Respirație șuierătoare

 

Diagnosticarea alergiei la acarieni

Diagnosticarea alegiei la acarieni se face de cǎtre medicul alergolog, ȋn urma cȃtorva teste. Acesta va examina nasul și căptuşeala căilor nazale și poate recomanda un test  alergologic sangvin ȋn urma caruia poate indifica existența unei alegii dar și gradul acesteia.

De asemenea, medicul poate recomnada un test alergologic cutanat care poate stabili cu precizie la ce anume este pacientul alergic.

Tratamentul alergiei la acarieni

Primul pas ȋn tratamentul unei alegii la acarieni este reprezentat de minimizarea expunerii la acarieni. Dupǎ acestǎ etapǎ ȋn care se evitǎ contactul cu praful, medicul va recomanda un tratament medicamentos cu:

Corticosteroizi sub formǎ de spray – ajutǎ la controlarea nazalǎ și pot reduce  simptomele date de  alergie.

Antihistaminele- pentru a reduce simptomele date de alergie 

Decongestionantele nazale – pentru a facilita respirația nazalǎ. Cu toate acestea, decongestionantele nazale nu sunt recomandate pesoanelor care suferǎ de hipertensiune sau care suferǎ de boli de inimǎ.

 

Alte terapii:

Imunoterapia  care presupune expunerea gradualǎ la doze mici de alergenic pentru ca organisul sǎ se obișnuiascǎ cu factorul care produce alergia. Imunoterapia este utilizatǎ atunci când alte tratamente  nu aduc rezultatele dorite.

Lavajul nazal presupune realizarea zilnicǎ a unor băi cu apă sărată. Lavajul cǎilor respiratorii este o metodǎ ce are ca efect  ameliorarea rinoreei, a congestiei nazale, dar și a strănutului.

Prevenirea alergiei la acarieni:

Reacțiile alergice sunt legate de numǎrul acarienilor, astfel încât cu cȃt aceștia existǎ ȋn numǎr mai mic, cu atȃt episoadele alergice vor fi mai rare.

Spălați hainele înainte de utilizare dacă au fost depozitate pentru o perioadă lungǎ de timp, ȋntr-un spațiu ȋnchis.

Spalǎți lenjeria de pat ȋn fiecare sǎptǎmȃnǎ la temperaturi de cel puțin 55 grade Celsius.

Evitați mobilierul tapițat  precum cele de piele sau vinilin.

Curǎțați periodic covoarele deoarece mare parte din praf se adunǎ ȋn acestea.

Aerisiți zilnic ȋncǎperea ȋn care dormiți.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Alergia la medicamente

Alergia la polen

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP