Alergia la lapte este una din cele mai frecvente alergii care se manifestă la copii. Această alergie este un răspuns anormal al sistemului imun la lapte și produsele care conțin lapte. De obicei, reacțiile alergice sunt produse de laptele de vacă, dar și laptele de oaie, capră și alte mamifere pot provoca alergii.
Reacția alergică apare de obicei la câteva minute sau la câteva ore după consumarea laptelui. Semnele și simptomele variază de la cele mai ușoare până la cele mai severe, incluzând dificultate în a respira, vomă, urticarie și probleme digestive. Uneori, alergia la lapte poate provoca anafilaxie, o reacție extrem de severă, care poate duce la pierderea vieții.
Evitarea consumării laptelui este tratamentul primar pentru alergia la lapte Din fericire, majoritatea copiilor depăşesc cu timpul alergia la lapte. Cei care nu o depășesc vor fi nevoiți să evite pentru restul vieții produsele lactate.
Semne și simptome
Simptomele alergiei la produsele lactate diferă de la persoană la persoană și pot apărea chiar și la câteva minute de la ingerare.
Simptome imediate:
- respiraţie greoaie
- urticarie
- vomă
Următoarele simptome apar la câteva ore de la consumarea produselor lactate:
- scaune moi, care pot conține sânge
- diaree
- tuse
- colici – la copii
- ochi umezi
- erupţii în jurul gurii
Cauze
Toate alergii alimentare sunt cauzate de o disfuncție a sistemul imunitar. Sistemul imunitar identifică anumite proteine din lapte ca fiind nocive și declanșează producerea de imunoglobuline E (IgE), anticorpi pentru a neutraliza proteina (alergenul). Data viitoare când sistemul imunitar vine în contact cu aceste proteine, anticorpii IgE le recunoaște și semnalează sistemul imunitar pentru a elibera histamine si alte substanţe chimice, provocând o serie de semne și simptome alergice.
Există două proteine principale în laptele de vacă care pot provoca o reacție alergică: cazeina și zerul
O persoană poate fi alergică la un singur tip de proteină din lapte sau la ambele . Aceste proteine sunt greu de evitat, deoarece acestea sunt de asemenea prezente și în unele alimente procesate.
Tratament
Singura modalitate de a preveni total o reacție alergică este de a evita produsele lactate. Acest lucru poate fi dificil, deoarece laptele este un ingredient care apare frecvent în multe alimente.
Citește și: