+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 09 Octombrie 2014 09:13

Toxinele marine sunt substanțe chimice produse în mod natural care pot contamina anumite fructe de mare. Fructe de mare contaminate cu aceste substanțe chimice arată, miros și au un gust normal. În shimb, oamenii care le consumăse pot îmbolnăvi.

 

Cauzele apariției toxinelor marine

Otrăvire cu pește Scombrotoxic, cunoscută și sub numele de scombroidă este cauzată de alterarea bacteriană a anumitor pești, cum ar fi tonul, macroul, pălămidă, și, rareori, alți pești. În timp ce bacteriile descompun proteinele din pește, produsele secundare, cum ar fi histamina și alte substanțe care blochează defalcarea histamina din pește. Consumul de pește stricat, care au un nivel ridicat de aceste histamine poate provoca declanțarea unor boali.

Otrăvirea cu Ciguatera este cauzată de consumul de pești de recif tropical contaminați. Ciguatoxins care provoacă intoxicațiile ciguatera sunt de fapt produse de plantele marine microscopice numite dinoflagelate. Aceste toxine devin concentrat progresiv pe măsură ce se deplaseză până în lanțul alimentar de la pești mici la peștii mari care i-au mâncat. Barracuda este de obicei asociat cu intoxicația ciguatoxina, dar consumul de biban de mare, snapper, chefal, și alți pești care trăiesc în oceane între latitudinea de 35 ° N și 35 ° S pot provoca intoxicația. Acești pești sunt, de cele mai multe ori prinși de pescari pe recifele din Hawaii, Guam și alte insule din Pacificul de Sud, Insulele Virgine și Puerto Rico.

 

Simptomele specifice toxinelor marine

Otrăvire cu pește Scombrotoxic:

Simptomele încep să apară după 2 minute și până la 2 ore de la consumul peștelui. Cele mai frecvente simptome sunt erupții cutanate, diaree, înroșirea feței, transpirație, dureri de cap și vărsături. Arderea sau umflarea gurii, dureri abdominale sau un gust metalic pot, de asemenea, să apară. Cele mai multe persoane au simptome ușoare, care se rezolvă în câteva ore. Simptomele pot fi mai severe la pacienții care iau anumite medicamente ce încetinesc descompunerea histaminei în ficat, cum ar fi izoniazida și doxiciclina. 

Otrăvirea cu Ciguatera:

Simptomele apar după câteva minute sau chiar după 30 de ore de la consumul peștelui contaminat și pot dura până la 6 ore. Simptomele comune includ greață, vărsături, diaree, crampe, transpirație excesivă, dureri de cap și dureri musculare. De asemenea, pot apărea senzația de arsură, slăbiciune, mâncărimi și amețeli. Pacienții pot experimenta senzații de gust neobișnuite, coșmaruri sau halucinații. Otrăvire cu ciguatera este rareori fatală. Simptomele trec de obicei în 1 până la 4 săptămâni.

 

Diagnosticarea toxinelor marine

Diagnosticarea pentru otrăvirea cu toxine marine se bazează în general pe simptome și pe consumul recent al unui anumit tip de fructe de mare. Testele de laborator pentru identificarea toxinei specifice nu este necesară, în general, deoarece acest lucru necesită tehnici speciale și echipamente disponibile numai în laboratoarele specializate. Identificarea toxinei specifice nu este de obicei necesară pentru tratarea pacienților, deoarece nu există nici un tratament specific.

 

Tratament pentru toxinele marine

În afară de tratamentele care să amelioreze simptomele, există puține tratamente specifice pentru otrăvirea cu ciguatera și cu pește Scombrotoxic. Cu toate acestea, antihistaminicele și epinefrina pot utile în tratarea simptomelor de otrăvire. De asemenea, în cazul otrăvizii severe cu ciguatera i-a fost administrat bolnavului manitol intravenos. 

 

Autor: Alexandra Necula

Citește și:

Hipercalcemia

Hipocalcemia – deficinta de calciu

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap