Scorbutul este o afecțiune rarǎ care apare atunci cȃnd o persoanǎ nu sintetizeaza vitamina C ȋn mod natural, motiv pentru care trebuie sǎ asimileze aceastǎ vitaminǎ din surse exterioare.
Scorbutul se caracterizeazǎ prin slǎbiciune generalǎ, anemie, gingivitǎ, dar și prin apariția hemoragiilor.Vitamina C joacă un rol foarte important în formarea colagenului, o componentǎ majorǎ a țesutului conjunctiv. Acesta joacǎ un rol foarte important și ȋn buna funcționare a sistemului imunitar, absorbția fierului, metabolismul colesterolului dar și ȋn cadrul altor activități biologice.
Cauzele care duc la apariția scorbutului
Chiar dacǎ scorbutul este o boalǎ tot mai rarǎ ȋn societatea de azi, existǎ anumite grupuri de persoane mai expuse la dezvoltarea acestei boli: persoanele care suferǎ de malnutriție cronicǎ, persoanele care suferǎ de tulburǎri alimentare, vȃrstnicii, persoanele cu afecțiuni medicale care ȋmpiedicǎ asimilarea sau absorbția de vitamina C, persoanele din țǎrile slab dezvoltate.
Scorbutul este cauzat de aportul insuficent de vitamina C. Afecțiunea este cunoscutǎ ȋncǎ din Antichitate. De asemenea, boala a fost frecvent asociatǎ cu marinarii care nu puteau sǎ cosume fructe proaspete în timpul călătoriilor pe mare, ȋn secolul 18.
Simptomele scorbutului
Simptomele cauzate de scorbut se dezvoltǎ, de obicei, dupǎ cel puțin trei luni din momentul ȋn care organismul nu mai primește suficientǎ vitamina C. La adulți, simptomele inițiale date de scorbut includ:
• Apariția senzației de obosealǎ
• Iritabilitate
• Dureri la nivelul membrelor
Primul simptom vizibil al bolii este apariția unor echimoze pe piele. Fǎrǎ tratament, petele pot crește și se pot transforma ȋn pete de culoare maro închis. Alte simptome sunt:
• Umflarea gingiilor
• Vedere încețoșată
• Sȃngerari oculare
• Vindecarea lentǎ a rǎnilor
• Crampe musculare
Lǎsat netratat, scorbutul poate duce la moarte subitǎ.
La copiii, simptomele inițiale de scorbut includ:
• Lipsa poftei de mâncare
• Iritabilitate
• Diaree
• Febrǎ
Pe mǎsurǎ ce boala progreseazǎ mai apar: dureri și sensibilitate la nivelul picioarelor, apariția de pete roșu-albăstrui la nivelul pielii, hemoragii la nivelul articulațiilor care produc dureri mari.
Diagnosticul scorbutului
Scorbutul poate fi diagnosticat de cǎtre medic ȋn timpul unui examen fizic sau dupǎ analiza simptomelor prezentate de cǎtre pacient. Pentru a diagnostica scorbutul se recomandǎ realizarea unui test de sȃnge care sǎ mǎsoare nivelul de vitamina C din sȃnge. De asemenea, specialistul poate recomanda teste radiologice ȋn cazul copiilor și al sugarilor care suferǎ de scorbut.
Tratamentul scorbutului
Ȋn tratamentul scorbutului sunt utilizate suplimentele de vitamina C. O dată ce tratamentul începe, pacientul va observa cum starea se ȋmbunǎtǎțește. Simptomele precum durerile articulare se amelioreazǎ, de obicei, în aproximativ de 48 de ore. Cei mai mulți oameni se recupereazǎ complet ȋn douǎ sǎptǎmȃni.O dată ce simptomele s-au ameliorat, pacientul trebuie sǎ obținǎ ȋn continuare necesarul de vitamina C dintr-o alimentație sǎnǎtoasǎ.
Prevenirea scorbutului
Prevenirea scorbutului se realizeazǎ prin asigurarea necesarului de vitamina C. Alimente precum: portocalele ,lămâile, grapefruitul, coacăzele negre, kiwi, roșii, broccoli, sparanghel, varză, ardei verzi, ridichi, lapte proaspǎt dar și ficat, sunt surse bogate ȋn vitamina C.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Diabetul zaharat – generalitati