Cauzele prediabetului
Cauza exactǎ a diabetului nu este cunoscutǎ deși cercetǎtorii au descoperit faptul cǎ unele gene sunt legate de rezistența la insulinǎ. Excesul de grǎsime și mai ales excesul de grǎsime abdominalǎ și sedentarismul par a fi factori importanți în dezvoltarea prediabetului. Ceea ce este clar este faptul că persoanele care au prediabet nu mai prelucreazǎ în mod corespunzător glucoza. Acest lucru face ca de zahar pentru a construi în fluxul sanguin în loc de a face treaba normală de alimentare cu combustibil a celulelor care alcǎtuiesc mușchii și alte țesuturi. Orice aliment care conține carbohidrați poate afecta nivelul de zahǎr din sȃnge, nu doar alimentele dulci. În timpul digestiei, zahărul intră în sânge și cu ajutorul insulinei este apoi absorbit în celulele organismului pentru a da energie. Insulina este un hormon secretat de pancreas, o glandǎ situatǎ chiar în spatele stomacului. Insulina este cea care reduce cantitatea de zahăr în sânge iar cȃnd nivelul zahărului din sânge scade, la fel și secreția de insulină din pancreas. La pacienții cu prediabet, acest proces începe să funcționeze în mod necorespunzător iar ȋn loc sǎ alimenteze celulele, zahǎrul se acumuleazǎ ȋn sȃnge.
Simptomele prediabetului
De multe ori, prediabetul nu are semne sau simptome. Cu toate acestea la unii pacienți pot aparea anumite semnale precum:
Apariția de pete de culoare ȋnchisǎ pe piele
• Sete excesivǎ
• Urinare frecventǎ
• Obosealǎ
• Vedere ȋncețoșatǎ
Riscul de a dezvolta prediabet este mai mare la pacinții:
• Supraponderali, cu un indice de masǎ corporalǎ mai mare de 25
• Inactivi
• Cu o vȃrstǎ mai mare de 45 de ani
• Cu un istoric familial de diabet zaharat tip 2
• Cu un istoric de diabet gestational sau de sindromul ovarului polichistic
• Cu hipertensiune arterială
• Cu un nivel de colesterol anormal
Diagnosticarea prediabetului se poate face prin:
Testul glicemiei - Acesta mǎsoara glucoza din sȃnge la persoanele care nu au mâncat nimic timp de cel puțin opt ore.
Testul de toleranțǎ la glucozǎ. Acest test mǎsoara glucoza din sȃnge dupǎ ce oamenii au ingerat un lichid dulce. Un nivel de glucozǎ ȋn sange, dupǎ douǎ ore, între 140 și 199 mg / dL este numit toleranțǎ la glucozǎ ( IGT ) iar pacientul este diagnostcat cu prediabet.
Testul de hemoglobinǎ A1C. Acest test mǎsoarǎ cantitatea de glucozǎ de pe celulele roșii din sȃnge. O valoare A1C de 5,7% până la 6,4 % indică prediabet.
Tratamentul prediabetul
Dacǎ depistați faptul cǎ suferiți de prediabet este important sǎ luați mǎsurile necesare de schimbare a stilului de viațǎ pentru a evita ca ȋn cȃțiva ani sǎ dezvoltați diabet zaharat. Dacǎ sunteți supraponderal, în primul rând, obiectivul ar trebui să fie pierderea ȋn greutate.
De asemenea, etse recomandat sǎ:
• Mȃnancați mai multe alimente fripte, coapte sau fierte și mai puține prǎjite
• Consumați pește și carne de pui și numai bucați slabe de carne de vită
• Consumați mai multe legume
Soluția nu este sǎ evitați alimentele cu zahăr în ele ci mai degrabă, aveți nevoie sǎ modificați dimensiunea porțiilor.
Activitatea fizică
Activitatea fizic va ajuta să utilizați insulina pe care o produce organismul pentru a converti alimentele pe care le consumați. Acest lucru vǎ ajuta la menținerea glicemiei mai scǎzute. Dacă consumați o bucatǎ mică de tort la o masă, trebuie sǎ realizați 30 de minute de plimbare vioaie.
Autor: Lavinia Radu
Citește și: