+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 11 Februarie 2014 10:49

tineti-sub-control-prediabetul-18429958Prediabetul se referǎ la  un nivel de zahăr ȋn sânge  mai mare decȃt ȋn mod normal, ȋnsǎ nivelul care nu este ȋncǎ suficient de mare pentru a fi clasificat drept diabet de tip 2. Cu toate acestea, fără intervenție, este foarte posibil ca prediabetul  să devină diabet de tip 2 în 10 ani sau chiar mai puțin. Mai mult, cu cȃt aveți de mai mult timp prediabet cu atȃt prejudiciul pe termen lung pentru inimǎ și pentru sistemul circulator este mai mare.Avem ȋnsǎ și o veste bunǎ! Modificǎrile aduse stilului de viațǎ, cum ar fi consumul de alimente sǎnǎtoase și includerea sportului ȋn activitǎțile zilnice vǎ pot ajuta sǎ scapați de prediabet și sǎ vǎ mențineți o greutate sǎnǎtoasǎ.

Cauzele prediabetului

Cauza exactǎ a diabetului nu este cunoscutǎ deși cercetǎtorii au descoperit faptul cǎ unele gene  sunt legate de rezistența la insulinǎ. Excesul de grǎsime și mai ales excesul de grǎsime abdominalǎ și sedentarismul par a fi factori importanți în dezvoltarea  prediabetului. Ceea ce este clar este faptul că persoanele care au prediabet nu mai prelucreazǎ în mod corespunzător glucoza. Acest lucru face ca de zahar pentru a construi în fluxul sanguin în loc de a face treaba normală de alimentare cu combustibil a celulelor care alcǎtuiesc mușchii și alte țesuturi. Orice aliment care conține carbohidrați poate afecta nivelul de zahǎr din sȃnge, nu doar alimentele dulci. În timpul digestiei, zahărul intră în sânge și cu ajutorul insulinei este apoi absorbit în celulele organismului pentru a da energie. Insulina este un hormon secretat de  pancreas, o glandǎ situatǎ chiar în spatele stomacului. Insulina este cea care reduce cantitatea de zahăr în sânge iar cȃnd nivelul zahărului din sânge scade, la fel și secreția de insulină din pancreas. La pacienții cu prediabet, acest proces începe să funcționeze în mod necorespunzător iar ȋn loc sǎ alimenteze celulele, zahǎrul se acumuleazǎ ȋn sȃnge.

Simptomele prediabetului

De multe ori, prediabetul nu are semne sau simptome. Cu toate acestea la unii pacienți pot aparea anumite semnale precum: 

Apariția de pete de culoare ȋnchisǎ pe piele

Sete excesivǎ

Urinare frecventǎ

Obosealǎ

Vedere ȋncețoșatǎ

 Riscul de a dezvolta prediabet este mai mare la pacinții:

Supraponderali, cu un indice de masǎ corporalǎ mai mare de 25

Inactivi

Cu o vȃrstǎ mai mare de 45 de ani

Cu un istoric familial de diabet zaharat tip 2

Cu un istoric de diabet gestational  sau de sindromul ovarului polichistic

Cu hipertensiune arterială

Cu un nivel de colesterol anormal

Diagnosticarea prediabetului se poate face prin:

    Testul glicemiei -  Acesta mǎsoara glucoza din sȃnge la persoanele care nu au mâncat nimic timp de cel puțin opt ore.

    Testul de toleranțǎ la glucozǎ. Acest test mǎsoara glucoza din sȃnge dupǎ ce oamenii au ingerat un lichid dulce. Un nivel de glucozǎ ȋn sange, dupǎ douǎ ore, între 140 și 199 mg / dL este numit toleranțǎ la glucozǎ ( IGT ) iar pacientul este diagnostcat cu prediabet.

    Testul de hemoglobinǎ A1C. Acest test mǎsoarǎ cantitatea de glucozǎ de pe celulele roșii din sȃnge. O valoare A1C de 5,7% până la 6,4 % indică prediabet.

Tratamentul prediabetul

Dacǎ depistați faptul cǎ suferiți de prediabet este important sǎ luați mǎsurile necesare de schimbare a stilului de viațǎ pentru a evita ca ȋn cȃțiva ani sǎ dezvoltați diabet zaharat. Dacǎ sunteți supraponderal, în primul rând, obiectivul ar trebui să fie  pierderea ȋn greutate. 

De asemenea, etse recomandat sǎ:

Mȃnancați mai multe alimente fripte, coapte sau fierte și mai puține prǎjite 

Consumați pește și carne de pui  și numai bucați slabe de carne de vită 

Consumați mai multe legume

Soluția nu este sǎ evitați alimentele cu zahăr în ele ci mai degrabă, aveți nevoie sǎ modificați dimensiunea porțiilor. 

Activitatea fizică

Activitatea fizic va ajuta să utilizați insulina pe care o produce organismul pentru a converti alimentele pe care le consumați. Acest lucru vǎ ajuta la menținerea glicemiei mai scǎzute. Dacă consumați o bucatǎ mică de tort la o masă, trebuie sǎ realizați 30 de minute de  plimbare vioaie.

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Intoleranta la gluten

Rezistenta la insulina

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului