+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 20 August 2012 14:22

obezitateCe este obezitatea ?

Obezitatea este o problemă de sănătate publică ce afectează din ce în ce mai multe persoane din țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare, motiv pentru care Parlamentul European a dat în 2007 o dispoziție pentru recunoașterea oficială a obezității drept boală cronică pentru împiedica discriminarea persoanelor obeze.

Obezitatea este o condiție medicală ce presupune depozitarea în exces a grăsimii corporale și poate fi calculată cu ajutorul Indicelui de Masă Corporală(IMC). IMC este folosit încă din 1871 pentru clasificarea indivizilor ca ca normoponderali (greutate normala), subponderali (deficit de greutate), supraponderali (surplus de greutate) sau obezi (obezitate grad 1, 2 sau 3).

Cum se calculează IMC?

Indicele de masă corporală, IMC, se calculează după formula: IMC = G (kg) / I (m)2 (G=greutatea, I=înălțimea).

La ora actuală, peste 43% din populația globală suferă de un anumit grad de obezitate, iar tendința este de creștere. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în următorii ani, peste 35% dintre copiii europeni cu vârste cuprinse între 5 si 13 ani vor fi obezi.

De câte tipuri este obezitatea ?

Subponderal (slab),

Greutate normală, 18. 5-24. 9, 60-81 kg.

Supraponderal, >25. 0,

Stadiul pre-obez (supraponderal) , 25-29. 9, risc de comorbidități crescut, 81-97 kg.

Obez clasa I (obez), 30. 0-34. 9, risc de comorbiditati moderat crescut, 97-113 kg.

Obez clasa II (obez), 35. 0-39. 9, risc de comorbidități sever, 113-130 kg.

Obez clasa III (obezitatea morbidă) , >40. 0, risc de comorbidităti foarte sever, >130 kg.

Care sunt cauzele obezității ?

Principalele cauze ale obezității sunt :

-alimentație în exces

-dereglări de metabolism

Cauzele și evoluția obezității nu trebuie tratate cu superficialitate întrucât, anul, în lume peste 800.000 de persoane mor din cauza acestei maladii. În plus, obezitatea este și cauza a numeroase alte dereglări atât psihice, cât și de ordin medical. Astfel, o persoană care suferă de obezitate morbidă are probleme serioase legate de adaptarea socială, stima de sine, complexe ce țin de aspectul fizic, dar și numeroase disfuncții ale organismului cauzate de excesul de grăsime din corp.

EFECTELE ȘI COMPLICAȚIILE OBEZITĂȚII MORBIDE

Dar să le luăm pe rând. Deși așa cum am amintit, Parlamentul European a dat o dispoziție pentru a recunoaște obezitatea ca o boală cronică și a evita astfel discriminarea, persoanele ce suferă de această maladie se confruntă în continuare cu probleme de integrare socială și la locul de muncă. Obezitatea afectează în mod evident calitatea vieții, având repercursiuni în plan social, profesional, personal, intim. Obezii au astfel tendința de a limita relaționarea cu alte persoane din jurul lor, au șanse mai mici de realizarea profesională sau familială, confruntându-se cu discriminări legate de aspectul fizic, dar și o tendință de scădere a stimei de sine și a încrederii în propriile forțe.

Persoanele cu obezitate prezintă un risc crescut de a dezvolta mai multe condiții patologice care pot determina scăderea calității vieții și deces prematur. Obezitatea este asociată cu peste 30 de afecțiuni, iar evidențele științifice au stabilit o relație strânsă între cel puțin 15 dintre acestea. Scăderea în greutate cu peste 10% pentru persoanele cu obezitate poate îmbunâtâți unele afecțiuni relaționate cu această incluzând diabetul și hipertensiunea.

Obezitatea este asociată cu un număr de factori de risc cardiovascular, incluzând hiperinsulinismul și rezistență la insulină, hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia, nivele reduse de HDL (lipidele bune) și hipertensiune. Un element caracteristic al rezistenței la insulină este acanthosis nigricans a cărei prezență indică un risc crescut de diabet zaharat de tip II.

Alte complicații acute ale obezității sunt :

# Hernia peretelui abdominal prin creșterea presiunii cavității abdominale, regurgitări și reflux gastroesofagian din aceeași cauză;

# Varicele și piciorul plat: afecțiuni consecutive greutății excesive pe care trebuie să o suporte picioarele;

# Afecțiuni pulmonare și cardiace: accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, apneea de somn, insuficiență respiratorie sau cardiacă sunt unele dintre cele mai grave complicații cauzatoare de deces în cazul obezității morbide;

# Risc crescut de apariție a diabetului zaharat tip II, obezitatea fiind unul dintre factorii incriminați. Peste 80%-90% dintre bolnavii de diabet au fost sau sunt obezi;

# Afecțiuni ale articulațiilor genunchilor, șoldurilor și coloanei lombare (semnalate la 70% dintre obezi);

# Infertilitate: amenoree, tulburări de ciclu ovarian, scăderea cantității de spermatozoizi și a mobilității lor;

# În obezitate se instaurează starea de indispoziție generală, scăderea încrederii în propriile forțe, comportament antierotic;

# Tulburări de digestie cu regurgitari gastro-esofagiene, colecistopatie cronică, tulburari digestive, meteorism, hemoroizi și constipație;

# Creșterea riscului apariției unor cancere: prostată, colon, rect, sân, uter, cervix sau ovare;

# Necesitatea dozelor crescute de anestezic: obezitatea mărește riscul operațiilor. Toate acestea se întâmplă din cauza dozei crescute de anestezic necesar pentru un corp mai voluminos.

SFATURI PENTRU REDUCEREA INCIDENȚEI OBEZITĂȚII MORBIDE

ALIMENTAȚIA- încercați să vă stabiliți un regim alimentar care să cuprindă cinci mese pe zi, cu o diferență de maximum 3 ore între ele și cu alimente care să cuprindă salate, legume verzi, fructe. Acestea curăță intestinele și au un număr redus de calorii. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum net zilnic de 400 de grame de fructe și legume de personă. Pe de altă parte, încercați să evitați alimentele de origine animală, bogate în grăsimi saturate și colesterol.

EXERCIȚIUL FIZIC- încercați să faceți mișcare cel puțin de două ori pe săptămână, dacă zilnic nu se poate. Mersul pe jos, aerobicul, înotul, joggingul sau gimnastica. O ședință de aerobic consumă de la 300 până la 500 de calorii și grăbește arderea grăsimii.

VOINȚA- cheia succesului pentru obținerea greutății ideale și evitarea a numeroase complicații este voința, dar și răbdarea, de aceea nu urmați diete drastice deoarece organismul are tendința de a pune la loc în cel mai scurt timp posibil și să acumuleze în plus după ce ați renunțat la cura de slăbire.

Autor: Diana Tudor

Citește și:

Obezitatea, o amenintare reala asupra sanatatii omului modern

Ziua Europeana Impotriva Obezitatii, sarbatorita pe 19 mai

Studiu: Diabeticii obezi au o rata mai scazuta a mortalitatii decat diabeticii cu o greutate normala

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP