+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 05 Noiembrie 2013 12:00

intoleranta-glutenÎn termeni simpli, glutenul este o substanță proteică care se gǎsește ȋn grȃu, ȋn orz, secară, alac și ovǎz . De asemenea, trebuie reamintit faptul cǎ intoleranța la gluten se referǎ la evitarea produselor care conțin gluten și nu doar la a evita pâinea deoarece glutenul se găsește într-o gamă largǎ de alimente.

Intoleranța la gluten este o afecțiune ȋn care sistemul imunitar rǎspunde anormal la gluten, iar pentru cei cu o sensibilitate la gluten, reacțiile organismului pot varia de la probleme gastro-intestinale pȃnǎ la reacțiile pe scară largǎ ȋn ȋntreg organismul.

Răspunsul cel mai sever la gluten este boala celiacǎ, o afecțiune ȋn care pacientul nu poate tolera deloc glutenul. În cazul bolii celiacǎ, prezența glutenului produce daune  mucoasei sistemului digestiv. Dacă nu este detectatǎ, boala celiacă poate provoca o serie de simptome ȋn tot corpul. 

Semnele  de sensibilitate la gluten variazǎ foarte mult și se pot suprapune cu alte boli, cum ar fi intoleranța la lactozǎ, sindromul de intestin iritabil și chiar condiții ginecologice. Oamenii care au sensibilitate de  gluten pot prezenta de la tulburări digestive  pȃnǎ la depresie și probleme cognitive. Totuși, unele dintre cele mai frecvente simptome includ:

Balonare și gaze

Iritarea pielii

Oboseală

Dieta pentru intoleranța la gluten

Dacă doriți sǎ ȋncepeți o diatǎ fǎrǎ gluten, este bine sa vǎ informați și sǎ cereți și sfatul medicului deoarece  acesta vǎ poate oferi informații despre cum puteți evita glutenul dar ȋn același timp sǎ aveți și o alimentație sǎnǎtoasǎ.

Alimente permise:

Fasole, semințe, nuci (neprelucrate) 

Ouă proaspete

Carne proaspătă, pește și carne de pasăre ( nu pane, aluat acoperit cu sau marinate )

Fructe și legume

Cele mai multe produse lactate

Hrișcă

Porumb și mălai

In

Făină fără gluten (  de orez, soia, porumb, cartofi,  fasole )

Mămăligă ( porumb )

Mei

Quinoa

Orez

Soia

Evitați toate alimentele și băuturile care conțin:

Orz 

Secară

Grâu

Griș

Fǎinǎ de graham, fǎina de cartofi

Berea

Pâine

Prăjituri și plăcinte

Bomboane

Cereale

Biscuiți

Crutoane

Cartofi prǎjiți

Paste

Mezeluri

Sosuri pentru salate

Sosuri, inclusiv sos de soia

Orezul cu condimente

chips-urile

Supele

Legumele în sos

 

Un diagnostic oficial ȋn caz de boalǎ celiacǎ necesitǎ un test de sȃnge pentru a mǎsura anticorpii la gluten. Dacă testul de sânge este pozitiv, diagnosticul este confirmat printr-o biopsie a intestinului subțire realizatǎ printr-o endoscopie  care permite medicului să examineze sistemul gastrointestinal superior . Cu toate acestea la pacienții cu sensibilitate la gluten, nu se poate observa o deteriorare vizibilă a mucoasei tractului digestiv iar aceasta nu poate fi mereu detectatǎ printr-un test de sȃnge.  Cu toate acestea, de multe ori simptomele  se vor diminua sau vor dispărea complet atunci când glutenul este eliminat din dietǎ.

Prin eliminarea glutenului din dietǎ  pentru câteva săptămâni, pacientul ar trebui să vadǎ o reducere a simptomelor. După o perioadă fără gluten, consumați din nou gluten pentru a observa dacǎ  simptomele revin.  

Ȋntrebați  întotdeauna un medic înainte de eliminarea glutenul din dieta unui copil. În unele cazuri, o dietǎ fǎrǎ gluten poate determina o hipersensibilitate la gluten la copii atunci când cel mic este expus la alimente care conțin gluten.

 

Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Rezistenta la insulina

Malnutritia

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP