Intoleranța la gluten este o afecțiune ȋn care sistemul imunitar rǎspunde anormal la gluten, iar pentru cei cu o sensibilitate la gluten, reacțiile organismului pot varia de la probleme gastro-intestinale pȃnǎ la reacțiile pe scară largǎ ȋn ȋntreg organismul.
Răspunsul cel mai sever la gluten este boala celiacǎ, o afecțiune ȋn care pacientul nu poate tolera deloc glutenul. În cazul bolii celiacǎ, prezența glutenului produce daune mucoasei sistemului digestiv. Dacă nu este detectatǎ, boala celiacă poate provoca o serie de simptome ȋn tot corpul.
Semnele de sensibilitate la gluten variazǎ foarte mult și se pot suprapune cu alte boli, cum ar fi intoleranța la lactozǎ, sindromul de intestin iritabil și chiar condiții ginecologice. Oamenii care au sensibilitate de gluten pot prezenta de la tulburări digestive pȃnǎ la depresie și probleme cognitive. Totuși, unele dintre cele mai frecvente simptome includ:
• Balonare și gaze
• Iritarea pielii
• Oboseală
Dieta pentru intoleranța la gluten
Dacă doriți sǎ ȋncepeți o diatǎ fǎrǎ gluten, este bine sa vǎ informați și sǎ cereți și sfatul medicului deoarece acesta vǎ poate oferi informații despre cum puteți evita glutenul dar ȋn același timp sǎ aveți și o alimentație sǎnǎtoasǎ.
Alimente permise:
• Fasole, semințe, nuci (neprelucrate)
• Ouă proaspete
• Carne proaspătă, pește și carne de pasăre ( nu pane, aluat acoperit cu sau marinate )
• Fructe și legume
• Cele mai multe produse lactate
• Hrișcă
• Porumb și mălai
• In
• Făină fără gluten ( de orez, soia, porumb, cartofi, fasole )
• Mămăligă ( porumb )
• Mei
• Quinoa
• Orez
• Soia
Evitați toate alimentele și băuturile care conțin:
• Orz
• Secară
• Grâu
• Griș
• Fǎinǎ de graham, fǎina de cartofi
• Berea
• Pâine
• Prăjituri și plăcinte
• Bomboane
• Cereale
• Biscuiți
• Crutoane
• Cartofi prǎjiți
• Paste
• Mezeluri
• Sosuri pentru salate
• Sosuri, inclusiv sos de soia
• Orezul cu condimente
• chips-urile
• Supele
• Legumele în sos
Un diagnostic oficial ȋn caz de boalǎ celiacǎ necesitǎ un test de sȃnge pentru a mǎsura anticorpii la gluten. Dacă testul de sânge este pozitiv, diagnosticul este confirmat printr-o biopsie a intestinului subțire realizatǎ printr-o endoscopie care permite medicului să examineze sistemul gastrointestinal superior . Cu toate acestea la pacienții cu sensibilitate la gluten, nu se poate observa o deteriorare vizibilă a mucoasei tractului digestiv iar aceasta nu poate fi mereu detectatǎ printr-un test de sȃnge. Cu toate acestea, de multe ori simptomele se vor diminua sau vor dispărea complet atunci când glutenul este eliminat din dietǎ.
Prin eliminarea glutenului din dietǎ pentru câteva săptămâni, pacientul ar trebui să vadǎ o reducere a simptomelor. După o perioadă fără gluten, consumați din nou gluten pentru a observa dacǎ simptomele revin.
Ȋntrebați întotdeauna un medic înainte de eliminarea glutenul din dieta unui copil. În unele cazuri, o dietǎ fǎrǎ gluten poate determina o hipersensibilitate la gluten la copii atunci când cel mic este expus la alimente care conțin gluten.
Autor: Lavinia Radu
Citește și: