+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Vineri, 28 Februarie 2014 12:34

hipercalcemiaHipercalcemia este o afecțiune în care pacientul are prea mult calciu în sânge. Deși calciul îndeplinește funcții importante, o cantitate prea mare ȋn sȃnge poate  cauza probleme.

Corpul gestionează nivelul de calciu din sânge prin intermediul hormonului paratiroidian ( PTH ) și un alt hormon numit calcitoninǎ. În mod normal, PTH crește atunci când nivelul de calciu din sânge scade și scade atunci când nivelul de calciu crește. Când pacientul are hipercalcemie, corpul nu ȋși mai poate regla nivelul de calciu.

 

Cauzele hipercalcemiei

 

Hiperparatiroidismul - Glande paratiroide ( patru glande mici) sunt situate în apropierea glandei tiroide în gât și regleazǎ hormonul paratiroidian, care la rândul său, regleazǎ nivelul de calciu din sânge. Atunci când cel puțin una dintre glandele paratiroide este prea activǎ, boala se numeste hiperparatiroidism. Aceasta este principala cauza de hipercalcemie, mai ales pentru femeile peste 50 de ani.

 

Boli pulmonar și cancer – Boli precum tuberculoza pot cauza un nivel crescut de vitamina D. Acest lucru face ca absorbția calcului sǎ fie mai dificilǎ dar și ca nivelul de calciu din sânge sǎ creascǎ . Unele tipuri de cancer, în special cancerul pulmonar, cancerul de sȃn și cancerul de sȃnge, poate crește riscul de hipercalcemie.

 

Anumite medicamente -  Unele  medicamente, cum ar fi diuretice tiazidice, pot provoca hipercalcemie, deoarece acestea fac ca organismul sǎ elimine mai puțin de calciu. Alte medicamente, cum ar fi litiu, face ca mai mult PTH să fie eliberat.

 

Deshidratarea -  Acest lucru duce de obicei la cazurile ușoare de hipercalcemie. Când ești deshidratat  nivelul de calciu crește datorită cantității reduse de lichid din sânge.

 

Simptomele hipercalcemiei

 

Dacă aveți hipercalcemie ușoară,este posibil sǎ nu experimentați simptome. Dacă aveți o problemǎ ma severǎ simptomele vor apǎrea ȋn funcție de partea corpului afectatǎ. 

 

Probleme renale:

  sete excesivă

  urinare excesiva

  durere între spate și partea superioară a abdomenului , pe de o parte

 

Abdomen:

 

    Greață

    Durere abdominală

    Scăderea poftei de mâncare

    Constipație

    Vărsături

 

Nivelul de calciu poate afecta sistemul muscular , cauzand :

 

    Spasme

    Slăbiciune

 

Niveluri ridicate de calciu pot provoca, de asemenea, probleme osoase:

 

    Durere la nivelul oaselor

    Pierdere ȋn  înălțime    

    Curbarea coloanei vertebrale

    Fracturi frecvente

 

Hipercalcemia poate provoca și simptome psihologice cum ar fi depresia, pierderi de memorie , și iritabilitate .

 

Diagnosticarea hipercalcemiei

 

Medicul poate folosi teste de sange pentru a verifica nivelul de calciu din sânge. O dată ce un nivel ridicat de calciu este identificat, medicul  va trebui să aibă recomande și alte teste pentru a afla cauza hipercalcemiei.

 

Tratamentul hipercalcemiei

 

Dacă aveți hipercalcemie ușoară, medicul vǎ poate putea sugera pur și simplu urmărirea stǎrii de sǎnǎtate  pentru a vedea dacă se îmbunătățește sau se agravează.

Dacă problema este severă, este posibil să fiqi internat ȋn spital tratament. Scopul tratamentului este de a readuce nivelul de calciu la normal. Tratamentul are ca scop , de asemenea, prevenirea deteriorǎrii oaselor și rinichiilor. Optiunile de tratament includ :

 

    Calcitonina ( un hormon produs în glanda tiroidă ) pentru a încetini pierderea osoasǎ

    Fluide intravenoase pentru a menține hidratat pacientul

    Corticosteroizi - care pot ajuta organismul se ocupe de execul de vitamina D

    Medicamente diuretice pentru a ajuta rinichii și pentru a elimina suplimentele de calciu

    Bifosfonați pe cale intravenoasǎ.

 

Dacă aveți pietre la rinichi sau se observǎ pierderea de masa osoasa din cauza acestei condiții, s-ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicalǎ pentru a elimina glandele paratiroide anormale. Această procedură vindecă cele mai multe cazuri de hipercalcemie cauzate de hiperparatiroidism.

 

 

Dacă aveți cancer , medicul va discuta opțiunile de tratament pentru a vă ajuta să determinați dacă doriți sǎ tratați hipercalcemia. 

 

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Prediabetul

Intoleranta la gluten

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului