+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Joi, 27 Noiembrie 2014 12:44

colesterol-bun-rauColesterolul este o substanță ceroasă care se găsește în grăsimile (lipidele) din sânge. Cu toate că organismul uman are nevoie de colesterol pentru a continua construirea de celule sănătoase, având valori crescute ale colesterolului poate crește riscul bolilor de inimă.

Când o persoană are colesterolul mărit, este posibil să se dezvolte depozite de grăsime în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite îngreunează trecere sângelui prin arterele. Inima nu mai poate primi la fel de mult sânge bogat în oxigen, ceea ce creşte riscul unui atac de cord. Un flux de sânge scăzut care ajunge la creier poate provoca un accident vascular cerebral.

Nivelul ridicat de colesterol (hipercolesterolemia) poate fi moștenită, dar este de multe ori rezultatul unor alegeri de viață nesănătoase, de aceea poate fi prevenit și tratat. O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și, uneori, un tratament adecvat poate reduce colesterolul ridicat.

 

Semne și simptome

Colesterolul mărit nu are niciun simptom, acesta poate fi depistat doar prin efectuarea unui test de sânge.

 

Cauze

Colesterolul este transportat în sânge, atașat la proteine​​. Această combinație de proteine ​​și colesterol se numește lipoproteine. În funcție de ce tip de colesterol poarta lipoproteine, există mai multe tipuri de colesterol​​. Acestea sunt:

 - Lipoproteinele cu densitate mică sau colesterol „rău”, care transporta particule de colesterol în tot corpul. Lipoproteinele se acumulează în pereții arterelor, întărindu-le și îngroșându-le.

 - Lipoproteinele ​​cu densitate foarte scăzută, Acest tip de lipoproteine ​​conţine cele mai multe trigliceride, un tip de grăsime anexat la proteinele din sânge.

- Lipoproteinele ​​cu densitate mare sau colesterolul „bun”, care preia excesul de colesterol și îl duce înapoi la ficat.

Factori precum inactivitatea, obezitatea și un regim alimentar nesănătos contribuie la creşterea colesterolului.

 

Factori de risc

Un pacient este predispus să aibă colesterolul mărit dacă prezintă deja următorii factori de risc:

 - Fumatul

- Obezitatea

- Circumferinţa crescută în talie

- Dietă bogată în alimente care cresc colesterolul

- Lipsa activităților fizice

- Diabetul

 

Complicații

Colesterolul crescut poate provoca ateroscleroza, o acumulare periculoasă de colesterol și alte depuneri pe pereții arterelor. Aceste depozite (plachete) pot reduce fluxul de sânge prin arterele, ceea ce poate provoca complicații, cum ar fi:

- Durere toracică

- Atac de cord

- Accident vascular cerebral

 

Tratament

Modificare stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice și o dietă sănătoasă sunt metodele principale împotriva colesterolului mărit. Dacă aceste modificări au avut loc, iar probleme colesterolului persistă, atunci medicul poate recomanda anumite tipuri de medicamente.

 

Andra Silivestru

Citește și:

Hipercalcemia

Hipocalcemia – deficinta de calciu

 

 

 

 

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP